Σκληρή κριτική Μητρόπουλου για τις δηλώσεις Μανιτάκη
Σε «αιχμηρή» δήλωση προχώρησε ο βουλευτής και τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Μητρόπουλος για τις δηλώσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε: «Η κυβέρνηση και η τρόικα, σύμφωνα με εξαγγελίες του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιμένουν στην απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και στη δραστική κατάργηση φορέων και οργανισμών, ενώ γνωρίζει ότι το πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης δεν είναι αριθμητικό.
Άλλωστε, με στοιχεία του Υπουργείου, οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι λιγότεροι στην ευρωζώνη των 17 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, αφού δεν υπάρχει χώρα του πλανήτη με 11.000.000 πληθυσμό και τέτοια διασπορά του εθνικού κορμού, που να διαθέτει τόσο μικρό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, το ίδιο το Υπουργείο μας ενημερώνει ότι υπηρετούν 628.412 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων 52.000 αορίστου χρόνου, 38.207 συμβασιούχοι κάθε είδους και 1.844 μετακλητοί υπάλληλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συκοφαντήθηκε και οι δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις λοιδορήθηκαν, όταν επεχείρησαν να ψελλίσουν την αλήθεια αναφορικά με την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης. Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις νομοθετημένες προδιαγραφές των μνημονίων, δεν αντέχει άλλες μειώσεις προσωπικού, ούτε οριζόντιες περικοπές και διώξεις.
Χρειάζεται ένα «σοκ επανεκκίνησης», ένα πραγματικό άλμα ποιότητας. Έχει πρόβλημα λειτουργίας, αποδοτικότητας, εξορθολογισμού, τεχνολογικής αναβάθμισης και ριζικής αναδιοργάνωσης. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τα θεμελιωτικά στοιχεία του νέου ελληνικού κράτους πρέπει να είναι:
• η πληρότητα των Υπηρεσιών του,
• η ευελιξία των δομών του,
• το δημοκρατικό και συμμετοχικό του πνεύμα,
• η δημιουργικότητα,
• η κοινωνικότητα,
• η ευρηματικότητα των υπαλλήλων του,
• η διαρκής προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα,
στοιχεία που υποστασιοποιούν τις βέλτιστες δομές, την ατομική ευθύνη, αλλά και την ομαδική συνέργεια, υπό καθεστώς διαρκούς, διαφανούς και συμμετοχικής αξιολόγησης».