Ο Βενιζέλος στο ιδρ. συνέδριο της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στη Λειψία
Τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει σήμερα και αύριο στην Λειψία το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Στο περιθώριο των εκδηλώσεων στην Λειψία πραγματοποιείται απόψε το ιδρυτικό συνέδριο της «Προοδευτικής Συμμαχίας», με την συμμετοχή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μίχαελ Ζόμερ, ο Ζεζούς Ζαμπράνο από το Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης του Μεξικού, ο Ουσμάνε Τανόρ Ντίενγκ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σενεγάλης και ο Χάουαρντ Ντιν, πρώην υποψήφιος για το χρίσμα των Αμερικανών Δημοκρατικών το 2004.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετείχε σε πάνελ με θέμα «Μαζί για κοινωνική δικαιοσύνη», με τον πρώτο Γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ, τον Γραμματέα του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Ίαν ΜακΝίκολ και την Αρχηγό του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Σέλι Γιοσίμοβιτς.
Στην διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην σημερινή πραγματικότητα, όπου «κάποιες κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη αποφασίζουν για το τι πρέπει να γίνει σε άλλες χώρες», ανέδειξε την ανάγκη «να ανοίξει ξανά η θεσμική συζήτηση για την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη βάση της ισοτιμίας των κρατών-μελών και των λαών τους», τονίζοντας ότι «όλοι οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ίσο δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον τους και το μέλλον της Ένωσης» και σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι ανισότητες στο κόστος δανεισμού.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «πολιτικά συντηρητική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη» κυρίαρχη αντίληψη στην Ευρώπη, υπό την πίεση των αγορών και των οίκων αξιολόγησης και πρόσθεσε: «Πρακτικά, οι κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών-μελών που ενεργούν ως δανειστές - άρα και τα κοινοβούλια και τα εκλογικά τους σώματα - αποφασίζουν ερήμην των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων και των εκλογικών σωμάτων των κρατών-μελών που βρίσκονται υπό την απειλή των αγορών και της χρεοκοπίας».
Εξήγησε δε ότι αυτό αποτελεί μιας μορφής ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ανέφερε ότι οι δανείστριες χώρες, «προκειμένου να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο τον χρηματοοικονομικό τους κίνδυνο, εγκλωβίζονται μέσα στην συνολική κρίση της Ευρωζώνης που ανακυκλώνεται και επεκτείνεται - όχι μόνο σε μικρές χώρες, όπως η Κύπρος και η Σλοβενία, αλλά και σε μεγάλες χώρες, με πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς» και προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας επόμενης, ακόμη χειρότερης φάσης της κρίσης, «στερεί από την Ευρωζώνη τη δυναμική της, καθώς την εγκλωβίζει σε μια πανευρωπαϊκή ύφεση και ανεργία».
Είναι λοιπόν καθήκον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να προτείνουν μια συνολικά διαφορετική προσέγγιση, η οποία, όπως διευκρίνισε, δεν μπορεί να αφορά μόνο την διαχείριση της κρίσης, το δημοσιονομικό σύμφωνο και την τραπεζική ένωση ή μόνο την προστασία των βασικών εγγυήσεων του κοινωνικού κράτους ή μόνο την ανεργία των νέων ή μόνο πολιτικές πρωτοβουλίες για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης για τις χώρες που εντάσσονται σε προγράμματα προσαρμογής.
«Χρειάζεται κάτι παραπάνω», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανοίξει η θεσμική συζήτηση για την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη βάση της ισοτιμίας των κρατών-μελών και των λαών της. «Διαφορετικά, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει από δημοκρατική και κοινωνική έκρηξη», προειδοποίησε και έκανε μνεία στην αύξηση του ευρωσκεπτικισμού, ενώ αναφέρθηκε στην σημασία της ισότητας μεταξύ των κρατών-μελών στο θέμα των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού χωρών και νοικοκυριών, μιλώντας για «το πιο μεγάλο ντάμπινγκ στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης».
«Η ανισότητα στο κόστος δανεισμού θα αναπαράγει όλες τις άλλες ανισότητες στο εσωτερικό της Ευρώπης και θα αποκλείει στο διηνεκές την πραγματική σύγκλιση», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την δημοκρατία, για την οριστική υπέρβαση της κρίσης στην Ευρώπη».