Ξέσπασμα Βενιζέλου: Σεβασμός στο ΠΑΣΟΚ – Δεν υπάρχει plan B
Για σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης στους 12 μήνες ζωής της, παρά τα θετικά σημεία, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτοξεύοντας βολές τόσο κατά της Ν.Δ. όσο και κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως «νομίζει ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική» και τη ΔΗΜΑΡ πως «θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας, αποφεύγοντας τις πιο δύσκολες στιγμές τα βάρη των αποφάσεων».
«Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πλειοψηφία»
Αναφορικά με το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Δευτέρα είπε πως η δημόσια ανεπίτρεπτη διαφωνία σε σχέση με την πορεία του αντιρατσιστικού επέβαλε προ πολλού να επιληφθούν οι τρεις αρχηγοί. Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην σύσκεψη είπε πως η συνάντηση της Δευτέρας έχει ως αντικείμενο τη συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης γιατί πώς είναι δυνατόν όταν υπάρχουν τέτοια προβλήματα να λέμε ότι δεν υπάρχει θέμα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας. Επανέλαβε στο συγκεκριμένο σημείο: «Δεν καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να φύγουμε από τα στερεότυπα μιας μονοκομματικής κυβέρνησης ότι υπάρχει ζήτημα και αξιοποίησης και αξιολόγησης προσώπων;» Συμπλήρωσε, δε, πως χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πλειοψηφία.
Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα του αντιρατσιστικού. Ζήτησε να εφαρμοστούν μέτρα, η απόφαση πλαίσιο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να υπάρξει απάντηση στην έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Εκτίμησε πως η συζήτηση για το νομοσχέδιο δημιουργεί κακή εικόνα που αδικεί την κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της. Είπε επίσης πως ο ισχυρισμός ότι αρκεί η υφιστάμενη νομοθεσία δεν λαμβάνει το συμβολισμό της κατάθεσης. Επίσης άσκησε κριτική σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «έγκυρα υποτίθεται που παίζουν ύπουλο παιχνίδι υποστήριξης της ΧΑ και ποδοσφαιροποιούν την πολιτική» και κατέληξε σε σχέση με την Χρυσή Αυγή πως η αντιμετώπισή της περνάει μέσα από τον θεσμικό στιγματισμό των μορφωμάτων αυτών ως παράνομων και ναζιστικών και από την αποκάλυψη της αλήθειας.
«Σεβασμό στο ΠΑΣΟΚ», ζήτησε ο Βενιζέλος
Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος και σε στελέχη που είτε έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ιδρύοντας κόμματα ή κινήσεις, είτε δεν συμμετέχουν ενεργά στις λειτουργίες του. Δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει δύο μεγάλα προβλήματα: την ασέβεια και τον παρασιτισμό και ορισμένοι έχουν βρει ως όχημα τη συζήτηση για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ για να επιτεθούν. «Ζητάω σεβασμό στην παράταξη που τους ανέδειξε, άλλους με εμβρυουλκό, άλλους με αλεξίπτωτο» και συμπλήρωσε: «σέβομαι τον αναχωρητισμό, όπως στο Βυζάντιο που πήγαιναν στο μοναστήρι για να βιώσουν την ταπείνωσή τους».
«Δεν θα σηκώσουμε το βάρος Τσοχατζόπουλου και Παπακωνσταντίνου»
«Δεν θα σηκώσουμε το βάρος ούτε του Τσοχατζόπουλου, ούτε του Παπακωνσταντίνου ούτε κανενός άλλου» τόνισε και απεύθυνε για άλλη μια φορά πρόσκληση για πανστρατιά.
Επανέλαβε πως έχει τραβήξει διαχωριστική γραμμή από το παρελθόν και έχει διακηρύξει ότι μόνο η διαφάνεια και η ειλικρίνεια δίνει προοπτική. Μάλιστα αποκάλυψε πως η νομοθετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά των κομμάτων θα κινηθεί στο πλαίσιο της απαγόρευσης κοστοβόρων δαπανών και παροχής από το κράτος στήριξης σε είδος, όπως υπηρεσίες.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της άσκησης της εξουσίας από την δεκαετία του '80 και μίλησε για διορισμένους νεοσσούς σε κρατική θέση και αναρρωτήθηκε «πώς απαλλάσσεται κάποιος από τις ευθύνες του, με μια απλή δήλωση; Η διαφοροποίηση από την κυβερνητική πλειοψηφία; Η ίδρυση προσωπικού κόμματος, η ίδρυση προσωπική δεξαμενής σκέψης;». Έκανε λόγο , επίσης για «απελεύθερα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έγιναν ξαφνικά παράγοντες που μιλούν στο όνομα του έθνους.
«Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σχέδιο Β»
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σχέδιο Β, διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζεται.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος η άποψη αυτή έγινε αντιληπτή το τελευταίο 12μηνο, μετά, δηλαδή, τις εκλογές, και ειδικότερα μετά την περιπέτεια της Κύπρου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να σημειώνει ότι η Κυπριακή εμπειρία έδωσε μια σκληρή απάντηση στον ακατάσχετο λαϊκισμό.
Το δεύτερο στοιχείο που άλλαξε μετά τις εκλογές κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ότι χάρη στις θυσίες του λαού και τους φόβους της ευρωζώνης άλλαξαν οι διατυπώσεις σε σχέση με την Ελλάδα και άρα και η εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα.