Μπουτάρης:Επιμένουμε στη διατήρηση των αρχαίων του σταθμού "Βενιζέλου"
«Οι καθυστερήσεις των έργων διάνοιξης του μετρό Θεσσαλονίκης δεν οφείλονται στην αρχαιολογική έρευνα.
Παραμένουμε σταθεροί στις αποφάσεις μας για τη διεκδίκηση των αρχαιολογικών χώρων και της παραμονής «in situ» (στο σημείο ακριβώς όπου βρέθηκαν) των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες του Μετρό στο σταθμό Βενιζέλου. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Την περασμένη Δευτέρα κατατέθηκε ήδη η προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν θα κάνουμε πίσω αν δεν γίνει η αναπομπή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την πορεία των έργων και τη διάσωση των αρχαιοτήτων της Μέσης οδού που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό της πόλης.
«Άλλοι είναι οι λόγοι -κι όχι οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων και ολόκληρου του δήμου για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων- για τις καθυστερήσεις των έργων του μετρό» κατέληξε ο κ.Μπουτάρης.
Η ενημέρωση από τον δήμαρχο για την υπόθεση των υπόγειων αρχαιοτήτων του σταθμού «Βενιζέλου» του μετρό έγινε εμβόλιμα από τον δήμαρχο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την επικείμενη διοργάνωση της 4ης Βiennale Σύγχρονης Τέχνης του ερχόμενου Σεπτεμβρίου κι ενώ τόνιζε πως “ο πολιτισμός και η αρχαιολογική κληρονομιά της πόλης αποτελούν – μεταξύ άλλων- και ένα τεράστιο στοιχείο οικονομικής δυνατότητας για την τουριστική και πνευματική «εκμετάλλευσή τους».
Η κεντρική οδική αρτηρία (Μέση οδός) της σημαντικότερης πόλης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στη βαλκανική χερσόνησο, -της Θεσσαλονίκης- εντοπίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους (2012) σε μήκος 76 μέτρων, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης στο σταθμό Βενιζέλου.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε με σχετική απόφαση τον περασμένο Ιανουάριο (24/1/2013) υπέρ της απόσπασης και της μεταφοράς των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά - ή όπου αλλού - προκειμένου να εκτεθούν και παράλληλα, να συνεχισθούν απρόσκοπτα οι εργασίες για την διάνοιξη της σήραγγας του μετρό.
Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αλλά και δεκάδων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων όπως και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η νέα συζήτηση από το ΚΑΣ του θέματος της απόσπασης των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό ορίστηκε αρχικά για την περασμένη Τρίτη 18 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και καταγγελίες περί αιφνιδιαστικής εισαγωγής του θέματος προς συζήτηση.
Τελικά, «δεδομένης της συνεχιζόμενης απεργίας της ΕΣΗΕΑ, το θέμα αποσύρθηκε για λόγους απόλυτης διαφάνειας, προκειμένου να καλυφθεί από τον Τύπο, καθώς έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη και θα εισαχθεί προς συζήτηση στο ΚΑΣ στις 2 Ιουλίου τ.έ.», όπως υπογράμμιζε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την το γραφείου της γενικής γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, την περασμένη Δευτέρα 18 Ιουνίου.