«Γόρδιος δεσμός» η διαπραγμάτευση – Στο χέρι Σαμαρά η λύση

-Χρόνο έναντι των δανειστών θα επιχειρήσει να κερδίσει ο πρωθυπουργός-Παραμένουν τα «αγκάθια» για Δημόσιο, ΕΟΠΥΥ και φόρο ακινήτων

«Γόρδιος δεσμός» η διαπραγμάτευση – Στο χέρι Σαμαρά η λύση
3'

Σκληρές και μαραθώνιες είναι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Τα χρονοδιαγράμματα που θέτουν οι επικεφαλής των δανειστών είναι ασφυκτικά και όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί έως το παρά πέντε του Eurogroup.

Η πολυπόθητη συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί σχεδόν σε κανέναν τομέα και όλοι πλέον ελπίζουν σε μια πολιτική λύση στο αδιέξοδο, την οποία μπορεί να δώσει μόνο ο πρωθυπουργός.

Στις 13:30 το μεσημέρι, οι τροϊκανοί αναμένεται να περάσουν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για μία ακόμη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Τα βασικά «αγκάθια» αφορούν στο Δημόσιο, καθώς το πρόγραμμα κινητικότητας ουδέποτε μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, ενώ υπήρξαν εκ μέρους των δανειστών αμφισβητήσεις για τις απολύσεις στην ΕΡΤ.

Ως προς την κινητικότητα, στην οποία πρέπει να ενταχθούν άμεσα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι, η διαπραγμάτευση είναι σε πλήρη εξέλιξη και τα περισσότερα θα κριθούν στη σημερινή συνάντηση της τρόικας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στη συνάντηση να διαβεβαιώσει την τρόικα ότι ανά μήνα θα εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας περίπου 2.000 με 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι. Εντούτοις, αν η τρόικα επιμείνει να μην αναγνωρίζει τις απολύσεις στην ΕΡΤ τότε ενδέχεται να αυξηθεί το ποσοστό των συνολικών απολύσεων που απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών τείνουν να αποδεχθούν τη θέση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου οι υποχρεωτικές μετατάξεις των εκπαιδευτικών να συνυπολογισθούν κανονικά στο στόχο των 12.500 υπαλλήλων που θα πρέπει να μετακινηθούν ή τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο, οι πιστωτές φαίνεται να απαιτούν μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας, του διαστήματος δηλαδή εντός του οποίου ο υπάλληλος θα πρέπει να μετακινηθεί σε νέα θέση, από τους 12 μήνες που ισχύει σήμερα στους 6 μήνες ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στους 9 μήνες. Εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται να οδηγήσει εμμέσως πλην σαφώς στην… απόλυση υπαλλήλων καθώς είναι πολύ πιθανό η ελληνική δημόσια διοίκηση να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στην πίεση του χρόνου.

Στο ζήτημα της ΕΡΤ φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος και οι 2.000 απολύσεις που θεωρούνταν ως μείζον προαπαιτούμενο λαμβάνονται κανονικά υπόψιν από τους πιστωτές.

Πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει με τον ΕΟΠΥΥ αν και φαίνεται ότι με το ψαλίδισμα από φέτος κιόλας των δαπανών σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, καλύπτεται σημαντικό μέρος της τρύπας.

Αντιθέτως φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη τρύπα στον ΟΑΕΕ όπως επίσης με τον Ενιαίο Φόρο στα ακίνητα, καθώς αν και κάμπτονται οι επιφυλάξεις της τρόικας, θα απαιτηθεί πολύ δουλειά ακόμα σε τεχνικό επίπεδο, αναβάλλοντας το σχετικό νομοσχέδιο ως το Σεπτέμβριο!

Πάντως, παρά τους υψηλούς τόνους που υιοθετούνται ακόμη και από αξιωματούχους της Ευρωζώνης, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία ότι θα αποφευχθεί το ατύχημα και στη χειρότερη των περιπτώσεων θα υπάρξει τμηματική καταβολή της δόσης προς τη χώρα μας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή