Ονοματεπώνυμα απολυομένων απαιτεί η τρόικα και απειλεί

- Ακόμα και ο καλύτερος συνομιλητής τους, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, δεν τους πείθει ότι σύρουν τη χώρα σε συνθήκες κοινωνικής έκρηξης!- Ασφυκτικά περιθώρια από την τρόικα να κλείσει η συμφωνία ως αύριο με τρόπο που ικανοποιεί τους δανειστές

Ονοματεπώνυμα απολυομένων απαιτεί η τρόικα και απειλεί
5'

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Στο μαρτύριο της δόσης 8,1 δισ. ευρώ με... σταγονόμετρο φαίνεται πως υποβάλλουν οι εκπρόσωποι των δανειστών την κυβέρνηση όσο δεν θέτει συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές» και ολισθαίνει σε απαιτήσεις που γίνονται συνεχώς σκληρότερες για τα εργασιακά δικαιώματα και τα κεκτημένα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας ολοκληρώθηκαν μεν λίγο μετά το μεσημέρι αλλά δεν κατέληξαν σε οριστική συμφωνία. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώνει τις εντολές των δανειστών και μετά θα δίνουν ένα ξεροκόμματο από την ακριβοπληρωμένη βοήθειά τους, με την οποία σκλαβώνεται η χώρα και εξαθλιώνεται η κοινωνία.

Ο μεν εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Πωλ Τόμσεν δήλωσε ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» αλλά οι δύο πλευρές δεν έδωσαν τα χέρια. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος.

Τα πράγματα μάλλον είναι πολύ πιο ζόρικα για την κυβέρνηση.

Από τη μια πλευρά, οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκαθάρισαν με θράσος ότι οι προτάσεις τους πρέπει να γίνουν αποδεκτές, επομένως ο βασικός συνομιλητής τους -ο κ. Στουρνάρας- και οι συναρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να βρουν λύσεις. Ο χρόνος που έχουν είναι ασφυκτικός αφού η τρόικα δίνει χρόνο ως αύριο, πριν από την έναρξη του Euroworking Group ώστε να ενημερωθούν στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών και να ληφθεί απόφαση.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια των δημοσίων υπαλλήλων σχετικώς με τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα. Αυτές τις επισημάνσεις έκαναν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη προς την τρόικα αλλά δεν φαίνεται πως βρήκαν ευήκοα ώτα.

Συμφωνίες και διλήμματα

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται σαν να έχουν κάνει και χάρη στην κυβέρνηση αναφορικώς με τις συντάξεις των στρατιωτικών που δεν θα κοπούν αλλά τα ποσά θα προέλθουν από εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία δεν θα υλοποιηθούν. Επίσης, δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Κυβερνητικοί παράγοντες πρότειναν ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

Επίσης, συμφωνήθηκε τελικά ότι ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ο κ. Στουρνάρας όμως έχει να κλείσει θέματα που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την προώθηση της πολιτικής της, όπως το ζήτημα πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν πώς και πώς μια θετική εξέλιξη ώστε να αλλάξουν το κακό κλίμα στην κοινωνία.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ωστόσο θέλουν συγκεκριμένη αντιπρόταση, την οποία καλείται ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει άμεσα και να την εντάξει στο νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή, το αργότερο την Τρίτη, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία των δύο μερών με την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο κόβει και ράβει προτάσεις εναλλακτικών μέτρων (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.) για να καλυφθεί η τρύπα των 200 εκατ. ευρώ που θα προκύψει απ' αυτήν την «κοινωνική παροχή».

Διαθεσιμότητα - Απολύσεις

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν την πληροφορία που κυκλοφόρησε θα δοθεί παράταση ως τον Σεπτέμβριο για τη διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο, ως το τέλος του μηνός η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να έχει καταρτίσει και να έχει παραδώσει πλήρη κατάλογο (και με ονοματεπώνυμο) με 2.500 σχολικούς φύλακες οι οποίοι ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών, 2.000 εκπαιδευτικούς και 500 υπαλλήλους υπουργείων.

Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο ίδιοι κατάλογοι που θα πρέπει να υποβληθούν ως το τέλος Αυγούστου ο πρώτος και ως το τέλος Σεπτεμβρίου ο δεύτερος ώστε «να είναι διασφαλισμένοι οι δανειστές πως δεν θα σημειωθούν λάθη», όπως μετέφερε η πηγή μας.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας δηλαδή, ήρθαν προετοιμασμένοι από προηγούμενα περιστατικά με τον πρώην υπουργό κ. Αντώνη Μανιτάκη και δεν άφησαν περιθώρια για οποιαδήποτε συζήτηση με τον διάδοχό του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι υπόλοιποι 7.000 υπάλληλοι

Στα υπόλοιπα 7 χιλιάδες άτομα που θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας έχουν προστεθεί οι 3.500 υπάλληλοι δημοτικής αστυνομίας, 1.500 εκπαιδευτικοί που δεν διδάσκουν κι άλλοι δύο χιλιάδες υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας και συγκεκριμένα μειώθηκε σε 8 από 12 μήνες, στη διάρκεια του οποίοι οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους. Στο τέλος του οκταμήνου θα γίνεται νέα αξιολόγηση των υπαλλήλων και όσοι δεν θα έχουν απορροφηθεί θα απολύονται.

Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν 25 χιλιάδες υπάλληλοι ως το 2014. Οι τέσσερις χιλιάδες εξ αυτών θα απολυθούν μέσα εντός του έτους κι άλλοι έντεκα χιλιάδες του χρόνου. Αν, ωστόσο, απολυθούν επίορκοι υπάλληλοι, τότε ο αριθμός αυτός θα μειωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας-τρόικα: Σήμερα αναμένεται η οριστικοιποίηση της συμφωνίας

Σύσκεψη στο Εσωτερικών για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε και σήμερα η συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή