TEVA: Απαξιώνεται διεθνώς-Κάποιοι σε Γερμανία και Ελλάδα επιμένουν

Σε κατάσταση εσωστρέφειας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η ισραηλινών συμφερόντων φαρμακοβιομηχανία TEVA, η μεγαλύτερη παραγωγός γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο, με αποτέλεσμα ο ένας μετά τον άλλον οι μεγάλοι οικονομικοί οίκοι να υποβαθμίζουν τη μετοχή της.

TEVA: Απαξιώνεται διεθνώς-Κάποιοι σε Γερμανία και Ελλάδα επιμένουν
4'


Η εταιρεία, που πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για αμφίβολη ποιότητα στα γενόσημά της, προσπαθεί να ξαναχτίσει το φαρμακευτικό της «χαρτοφυλάκιο», απέχοντας από τη διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων στην οποία επιδιδόταν επί χρόνια.

Η TEVA όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν το αγαπημένο παιδί των χρηματιστών, με τη μετοχή της ποτέ να μην έχει λάβει χειρότερη αξιολόγηση από την «ουδέτερη».

Η Goldman Sachs ήταν η πρώτη που υποβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή της TEVA σε «πώληση». Με τη σειρά της η UBS χαρακτήρισε την προοπτική της μετοχής «ουδέτερη», όπως και η JP Morgan, η οποία προσέθεσε στην ανάλυσή της ότι «βλέπει καλύτερες ευκαιρίες επένδυσης αλλού» και όχι στην TEVA. Στο σύνολο των επενδυτικών τραπεζών που καλύπτουν την TEVA, μειοψηφία είναι αυτές που διατηρούν θετική προοπτική για τη μετοχή της ισραηλινής φαρμακοβιομηχανίας.

Ένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επιμένουν να χαρακτηρίζουν την TEVA θετικά, είναι η Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα προτρέπει τους πελάτες της να αγοράσουν μετοχές της TEVA, τονίζοντας ότι είναι ελκυστική επιλογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η TEVA διατηρεί στη Γερμανία μία από τις μεγαλύτερες θυγατρικές της, τη Ratiopharm, την οποία είχε εξαγοράσει το 2009. Η ισραηλινών συμφερόντων γερμανική φαρμακοβιομηχανία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς γενόσημων σε ευρωπαϊκές χώρες, και απασχολεί χιλιάδες Γερμανούς εργαζόμενους. Με τα δεδομένα αυτά, μπορεί να εξηγηθεί η ανεπιφύλακτη στήριξη της Deutsche Bank στη μετοχή της TEVA, τη στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στην άλλη μεριά του Ατλαντικού απαξιώνεται.

Στις ΗΠΑ είναι πολλά τα περιστατικά καταγγελιών για παρενέργειες που αντιμετώπισαν ασθενείς μετά από κατανάλωση γενοσήμων της και μπήκε σε κίνδυνο η υγεία τους. Επανειλημμένα έχει καταγγελθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για μαύρα σωματίδια, ακαθαρσίες, ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, μολύνσεις και μπερδέματα στην παραγωγή. Μάλιστα, οι συνθήκες παραγωγής σκευασμάτων σε εργοστάσιο του ομίλου TEVA στο Μιζούρι των ΗΠΑ ήταν τέτοιες που οδήγησαν τον FDA να του βάλει λουκέτο. Αποκορύφωμα η απόσυρση από την αμερικανική αγορά επικίνδυνου αντικαταθλιπτικού, το οποίο αποδείχτηκε ότι προκαλούσε στους ασθενείς από άγχος, αϋπνίες και πονοκεφάλους, μέχρι και τάσεις αυτοκτονίας.

Με δεδομένο ότι τον Μάιο του 2014 λήγει η πατέντα του πιο σημαντικού φαρμάκου της TEVA, που της αποφέρει το 40-60% των κερδών της, η ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία πασχίζει να κυριαρχήσει σε νέες αγορές, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Άλλωστε οι Γερμανοί μέσω της τρόικας έχουν φανεί ιδιαίτερα επίμονοι στο θέμα διείσδυσης γενόσημων στην ελληνική αγορά, κοιτώντας προφανώς και τα δικά τους συμφέροντα. Το μέτρο δε της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας, που υποχρεώνει τους φαρμακοποιούς να χορηγούν το φθηνότερο σκεύασμα είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του ισραηλινού γίγαντα (μητρική εταιρεία της γερμανικής Ratiopharm), που παράγει πολύ φθηνά γενόσημα, στις εγκαταστάσεις της στην Ινδία, το Πουέρτο Ρίκο, την Κίνα και το Ισραήλ. Ωστόσο, η τήρηση των επιβεβλημένων κανόνων ασφάλειας και ποιότητας σε αυτές τις χώρες πολλές φορές έχει αποδειχτεί τουλάχιστον ανεπαρκής.

Αν συνυπολογίσουμε ότι ο ΕΟΦ, που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας, υπολειτουργεί, όπως καταγγέλλουν και οι ιατρικές ενώσεις, ο Έλληνας ασθενής θα είναι έκθετος σε σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας, όπως της TEVA. Ήδη η ισραηλινή εταιρεία κυριαρχεί πλέον στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμάκων στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, αφού από τους σχετικούς διαγωνισμούς έχει εκλείψει πλέον το στοιχείο της ποιότητας. Το σχέδιο δε που θα διαμορφώσει τη νέα φαρμακευτική πολιτική της χώρας, θα περιλαμβάνει κίνητρα- «νόμιμες μίζες» προς τους γιατρούς που πιάνουν τους στόχους στη συνταγογράφηση γενόσημων, ώστε να παραδοθούν οι θεραπείες των Ελλήνων ασθενών σε φθηνά σκευάσματα, πολλές φορές προερχόμενα από τρίτες χώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Διαβάστε επίσης:

Τα επικίνδυνα γενόσημα, ο διεθνής σάλος και η Ελλάδα

Το ελληνικό φάρμακο είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

Τι συζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης με την τρόικα

Όταν ο Λοβέρδος υπερθεμάτιζε για την ποιότητα των ινδικών γενόσημων

Γ. Πατούλης: Να αντικατασταθεί άμεσα ο νόμος Λοβέρδου

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy

ΙΣΑ: «Να καταργηθεί ο ανθρωποκτόνος νόμος Λοβέρδου»

Μπλόκο των Αμερικανών στην Boehringer Ingelheim

Ερώτηση Δημαρά-Αβραμίδη για τα γενόσημα

Μετά τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας έρχονται και τα «ληγμένα»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή