Καψώνια του ΔΝΤ στην κυβέρνηση
Το ΔΝΤ προκαλεί... Αλλά μήπως έχει λόγο που το κάνει;
Δεν χρειάζεται να γράψουμε όσα ο κόσμος γνωρίζει: Ότι η απαίτηση του ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση που εξέδωσε, να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα συνιστούν μία άνευ προηγουμένου πρόκληση. Στο σημείο όμως αυτό ίσως θα έπρεπε να δούμε βαθύτερα τα αίτια της απόφασης του ΔΝΤ να προκαλέσει εκ νέου το κοινό αίσθημα του ελληνικού λαού.
Κατ' αρχήν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η νέα πρόκληση εκ μέρους του ΔΝΤ έρχεται λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον. Παρά το θετικό κλίμα στην μεταξύ τους συνάντηση, το ΔΝΤ έσπευσε να διαλύσει τις καλές εντυπώσεις ζητώντας από την Ελλάδα και νέες θυσίες!
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Το ΔΝΤ δεν γνωρίζει ότι με αυτό τον τρόπο υποσκάπτει την πολιτική σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης, δημιουργώντας επιπλέον εμπόδια;
Η απάντηση είναι ότι ασφαλώς και το γνωρίζει. Και εδώ έρχεται η εξήγηση στο γιατί το κάνει: Η Κριστιν Λαγκάρντ είναι εκνευρισμένη και το ΔΝΤ δυσαρεστημένο με τον γερμανικό εναγκαλισμό της ελληνικής κυβέρνησης στο άρμα των γερμανικών συμφερόντων. Τα διαρκή ανοίγματα της κυβέρνησης προς την Γερμανίδα Καγκελάριο, έχουν προκαλέσει δυσανεξία στην Λαγκάρντ, οι σχέσεις της οποία με την Άγκελα Μέρκελ κάθε άλλο παρά καλές είναι. Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ δεν αποτελεί παρά ένα πρόσκαιρο είδος "πολιτικής τιμωρίας" προς την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει γίνει υποτακτική των διαθέσεων της Γερμανίας.
Κύκλοι του ΔΝΤ σημειώνουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι "η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να μην θέλει ή να μην καταλαβαίνει την χείρα βοηθείας που της απλώνουμε σε σειρά θεμάτων, όπως το κούρεμα του χρέους. Παρ' όλα αυτά η ίδια δείχνει να συντάσσεται πλήρως με την γερμανική άποψη, χωρίς αυτή να είναι πάντα προς το συμφέρον της". Η φράση αυτή περιγράφει ανάγλυφα το κλίμα που επικρατεί στο ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται- σύμφωνα με πληροφορίες- την εμμονή της Ελλάδας στην πολιτική της Μέρκελ.
Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η συγκεκριμένη έκθεση του ΔΝΤ πρέπει να εκληφθεί μάλλον ως προειδοποιητικό μήνυμα προς την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με την Γερμανία, παρά ως αυτή καθ' αυτή πρόθεση επιβολής πρόσθετων μέτρων στη χώρα μας. Και το ίδιο το ΔΝΤ γνωρίζει ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει φθάσει στα όρια της.
Όμως παίζει το δικό του πολιτικό παιχνίδι από το οποίο φυσικά βγαίνουν πολλαπλώς ζημιωμένοι, οικονομικά αλλά και ψυχολογικά, οι Έλληνες.
Διαβάστε επίσης:
Θα τολμήσει ρήξη με το Βερολίνο ο Σαμαράς;
«Μούδιασμα» στο Μαξίμου για την Οικονομία
Μιχελάκης: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα – Κανένα θέμα με Στουρνάρα
Όσο εξελίσσεται το σόου με τη Χρυσή Αυγή, γράφεται το 3ο Μνημόνιο
Λαγκάρντ: Υποτιμήσαμε συγκεκριμένους παράγοντες, αλλά...