Συνάντηση Μεϊμαράκη-Σουλτς

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, μεταξύ του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς.

Συνάντηση Μεϊμαράκη-Σουλτς
4'

Ο κ. Μεϊμαράκης υποδεχόμενος τον κ. Schulz δήλωσε: « Κύριε Πρόεδρε είναι μεγάλη τιμή και χαρά που υποδεχόμαστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο ναό της Δημοκρατίας , μια σημαντική προσωπικότητα, όπως είστε εσείς, με παρέμβαση στο πολιτικό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και όχι μόνο, με απόψεις που συνενώνουν αντιλήψεις και με προτάσεις, που συνδιαμορφώνει η συντριπτική πλειοψηφία τουλάχιστον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιστεύω ότι αυτή σας η εμπειρία κύριε Πρόεδρε, σας έχει διδάξει πως γίνεται η σύνθεση και η συνεννόηση μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών κομμάτων και ομάδων.

Και στα εθνικά Κοινοβούλια προσπαθούμε οι Πρόεδροι να συγκεράσουμε και να συνενώσουμε αυτές τις απόψεις, για να μπορεί να υπάρχει ένα βήμα διαλόγου χωρίς εξάρσεις και χωρίς ακραίες συμπεριφορές , οι οποίες βλάπτουν την δημοκρατία.

Ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα μας ενοχλούν πάρα πολύ και προσπαθούμε να βρούμε τον Κοινοβουλευτικό τρόπο με βάση τον οποίο θα μπορέσουμε να περιορίσουμε δημοκρατικά αυτές τις ακραίες συμπεριφορές όλα μαζί τα κόμματα που πιστεύουμε στη δημοκρατία και στα ατομικά δικαιώματα.

Πιστεύω ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το Προεδρείο της Ευρωβουλής, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και που θα υπάρχουν οι ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014, με αρκετούς πολίτες που πιστεύουν στην Ε.Ε να είναι πάρα πολύ προβληματισμένοι για το μέλλον μας. Και σ αυτούς τους πολίτες πρέπει να εκπέμψουμε ένα μήνυμα, ότι η λύση είναι περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ανάπτυξη, ώστε να υπάρχει κοινωνική συνοχή, να μειωθεί η ανεργία και οι πολίτες να ζουν καλύτερα μέσα σ΄ αυτήν την Ενωμένη Ευρώπη» .

Απαντώντας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, ευχαρίστησε τον κ. Μεϊμαράκη, για τη θερμή υποδοχή και τόνισε: «Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω θερμά για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε οι δύο μας τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ελληνικό. Θέλω να τονίσω τον ιδιαίτερα εποικοδομητικό ρόλο που εσείς προσωπικά διαδραματίσατε σ αυτή την συνεργασία.

Η Ελληνική προεδρεία επίκειται και κατά την άποψη μου αυτό αποτελεί επιτέλους μια μοναδική ευκαιρία να γεφυρώσουμε ακραίες καταστάσεις, που ενδεχομένως να πρόεκυψαν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να έλθουμε πιο κοντά , να καταργήσουμε προκαταλήψεις που πιστεύαμε ότι δεν υπάρχουν, αλλά να που τελικά υπάρχουν.

Έρχομαι από μια συνάντηση στην Παλιά Βουλή με μαθητές που μιλούν θαυμάσια γερμανικά. Και λίγα από τα γερμανικά τους να μπορούσα να μιλήσω στα ελληνικά θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής. Εκείνο λοιπόν που εισέπραξα από αυτήν την επικοινωνία είναι η υπέρμετρη αισιοδοξία αυτών των νέων. Παρά την δύσκολη κατάσταση ελπίζουν. Και αυτό ακριβώς είναι το καθήκον μας, κύριε Πρόεδρε: να ορίσουμε εμείς το πλαίσιο, έτσι ώστε να μην απογοητευτούν αυτοί οι άνθρωποι και η αισιοδοξία τους να λάβει σάρκα και οστά.

Στη συνάντηση αυτή παρουσιάστηκε μια σφυγμομέτρηση που αφορούσε μαθητές και είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Κι αυτό γιατί στην ερώτηση πως μπορεί κανείς να περάσει καλύτερα ένα πολιτικό αίτημα, το 50% απάντησε με διαδηλώσεις. Πάρα πολύ λίγοι μαθητές δήλωσαν ότι βοηθούν οι κοινοβουλευτικές αποφάσεις.

Κι γι αυτό ακριβώς το λόγο, λόγω των αποτελεσμάτων της έρευνας θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τους νέους ανθρώπους, γιατί ξέρετε κι εμένα στα 18 μου αν με ρωτούσαν ποιο είναι το καλύτερο μέσον για να προβάλεις τα πολιτικά σου αιτήματα θα έλεγα κι εγώ η διαδήλωση.

Σήμερα ως πιο ηλικιωμένος, γνωρίζω πολύ καλά, ότι χωρίς Κοινοβούλια δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα, γιατί εντάξει διαδηλώνεις και διακηρύσσεις τα αιτήματα σου, αλλά χρειάζεσαι τα Κοινοβούλια για να μπορείς να τα εφαρμόσεις αυτά στην πράξη. Γι αυτό λοιπόν κι εγώ θεωρώ ότι τα Κοινοβούλια μας διαδραματίζουν κύριε Πρόεδρε ένα καθοριστικό ρόλο».

Κλείνοντας τις δηλώσεις, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε : «Κύριε Πρόεδρε ότι όταν εμείς ήμασταν 18 χρόνων, δεν υπήρχε ούτε το Διαδίκτυο, ούτε η ιδιωτική τηλεόραση, ούτε η διαδικασία δημόσιου διαλόγου, όπως υπάρχει σήμερα. Δεν υπήρχε ούτε φαξ».

Διαβάστε επίσης:

«Δεν είναι δυνατόν η τρόικα να μην είναι υπόλογη σε κάποιον θεσμό»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή