Υπερψηφίστηκε η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας Ελλάδας-ΗΑΕ
Σε τελική καταψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, οδηγήθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Στη συνεδρίαση, η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, που είχαν επιφυλαχθεί για την τελική τους στάση, δήλωσαν πως καταψηφίζουν τη σύμβαση, υποστηρίζοντας πως δημιουργεί προϋποθέσεις για αφορολόγητη κερδοφορία μέσω τόκων και μερισμάτων, των κρατικών επιχειρήσεων των Εμιράτων στην Ελλάδα, όπως επίσης και χαμηλή φορολογία των ιδιωτικών επιχειρήσεων - ενώ δεν λαμβάνει πρόνοιες για την φορολόγηση των off shore επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μέσω ενδοομιλικών συναλλαγών. Υποστήριξαν, επίσης, πως η σύμβαση καθίσταται δυσμενής για τους Έλληνες εργαζόμενους στα Εμιράτα (οι οποίοι θα φορολογούνται σε επίπεδα Ελλάδας, υπέρμετρα σε σχέση με τους συναδέλφους τους) αλλά και για τον «επαναπατρισμό» των καταθέσεών τους. Αντίστοιχα επιχειρήματα είχε εκφράσει και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, τα οποία και επανέλαβε σήμερα:
«Η Σύμβαση, κατά παρέκκλιση των ισχυόντων προτύπων του ΟΟΣΑ, προβλέπει ότι επενδύσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα από τους σεΐχηδες ή κερδοσκοπικούς οργανισμούς που ελέγχονται απ' αυτούς, θα είναι κατά βάση αφορολόγητες για το κέρδος ή το μέρισμα ή τους τόκους που αποκτούν στη χώρα - με μοναδική εξαίρεση το κέρδος από μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα», επεσήμανε ο Δ. Γελαλής. Αντίστοιχα δε, «ελληνική εταιρεία που έχει έδρα σε μία από τις είκοσι δύο ζώνες ελεύθερου εμπορίου του Ντουμπάι, που έχει αποθήκες και κάνει εμπόριο από την Κίνα εισάγοντας στη χώρα μας προϊόντα, δεν θα φορολογηθεί». «Ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν εργασίες εδώ, να έχουν εργοστάσια, να βγάζουν κέρδη, αλλά θα φορολογούνται με βάση την έδρα τους σε μία από τις ελεύθερες ζώνες του Αμπου Ντάμπι», σχολίασε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ). Το ΚΚΕ κατήγγειλε «την εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης μέσω φοροαπαλλαγών, την ώρα που ο λαός υπόκειται σε φοροληστεία», η δε Χρυσή Αυγή έκανε λόγο, μεταξύ άλλων και για «πολύ περίεργες και ύποπτες σχέσεις των Εμιράτων με εξτρεμιστές και χρηματοδοτήσεις ισλαμιστικών οργανώσεων».
Στο αίτημα του Δ. Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ) και του Μίμη Ανδρουλάκη (Ανεξάρτητοι βουλευτές) να υπάρξει διευκρινιστική δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών ότι της διμερούς συμφωνίας υπερισχύει η ευνοϊκότερη ρύθμιση του εσωτερικού δικαίου της κάθε χώρας, ο κος Μαυραγάνης τόνισε πως οι διεθνείς συμβάσεις για την αποφυγή διπλής φορολόγησης, «δεν δημιουργούν φορολογική αξίωση όπου δεν υπάρχει με το εσωτερικό φορολογικό δίκαιο του συμβαλλόμενου κράτους - και αν η ελληνική έννομη τάξη έχει κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο για την φορολογική κατοικία, δεν είναι δυνατόν να πάμε σε αυστηρότερες διατάξεις μέσω της διμερούς σύμβασης». Σε ό,τι αφορά δε, τις off shore εταιρείες, ο υφυπουργός Οικονομικών υπέδειξε συγκεκριμένη διάταξη της σύμβασης (άρθρο 10), με την οποία «αναζητείται ο πραγματικός δικαιούχος των μερισμάτων».
«Αντίστοιχες διατάξεις υπάρχουν και στη σύμβαση αποφυγής της διπλής φορολόγησης που έχουμε υπογράψει με τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία», σημείωσε ο Γ. Μαυραγάνης, υπενθυμίζοντας πως η σύμβαση έχει καταρτιστεί στο πρότυπο του επικαιροποιημένου υποδείγματος του ΟΟΣΑ. «Διπλή φορολόγηση δεν μπορεί να υπάρχει. Οι συμβάσεις του ΟΟΣΑ, ωστόσο, πάνε πολύ πιο πέρα απ' αυτό: Θέλουν να πετύχουν την προστασία, κατά κύριο λόγο, των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που επενδύουν γενικά ανά τον κόσμο και να τις προφυλάξουν από τα φορολογικά καθεστώτα των χωρών υποδοχής των επενδύσεών τους», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.
Διαβάστε επίσης:
Επενδυτικό ενδιαφέρον των ΗΑΕ για Ελλάδα και ΕΛΠΕ-ΔΕΗ-ΔΕΠΑ