Οι Ευρωεκλογές «όπλο» για μείωση του χρέους
-Πώς πρέπει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση το «χαρτί» των ευρωεκλογών προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.-Η στάση των δανειστών και η στρατηγική μέχρι τις κάλπες.
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο τα οικονομικά δεδομένα για τη χώρα αποτελούν εξίσωση που δύσκολα μπορεί να λυθεί και απαιτούν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Όσο διατηρείται το χρέος σε τόσο υψηλά νούμερα, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης και να εξασφαλιστούν θέσεις απασχόλησης.
Είναι λοιπόν προφανές πως μόνο με «κούρεμα» μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα του υπέρογκου χρέους, αλλά και αυτό κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Το 2014, όταν θα τελειώσει η δανειακή σύμβαση, το χρέος μας θα είναι στο 174,5% του ΑΕΠ. Για να φτάσουμε στο 124%, ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος και με τέτοιο μέγεθος χρέους -319 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014- δεν θα μπορέσουμε εύκολα, χωρίς να κοπεί ένα μέρος του να πιάσουμε τον στόχο.
Παράλληλα, με το χρέος στα 325 δισεκ. εκ των οποίων 251 δισεκ. δάνεια και από αυτά τα 245 δισεκ. από τον μηχανισμό στήριξης όχι δηλαδή από τους ιδιώτες αλλά κράτη και ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει haircut.
Τα έντοκα γραμμάτια που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες εξαιρέθηκαν του PSI+ άρα εύλογα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε κανένα νέο haircut.
Επίσης από τα ομόλογα περίπου 59 δισεκ. που συνεχίζουν να υφίστανται τα περισσότερα βρίσκονται στην ΕΚΤ ή σε εθνικές κεντρικές τράπεζες και σε καμία περίπτωση η ΕΚΤ, δεν θα δεχόταν να υποστεί ζημία, όταν μάλιστα χρησιμοποιεί τα ομόλογα αυτά ως δικλείδα ασφαλείας.
Ταυτόχρονα στα δάνεια του επίσημου τομέα, τα 245 δισεκ. haircut σημαίνει ότι πρέπει τα κοινοβούλια της ευρωζώνης να ψηφίσουν υπέρ μιας τέτοιας απόφασης που πλήττει τους φορολογούμενους πολίτες της κάθε χώρας μέλους της ευρωζώνης.
Και εδώ είναι η δυσκολία: να πειστούν οι Ευρωπαίοι να κάνουν αυτή τη θυσία.
Χρειάζεται επομένως πολιτική λύση για την αντιμετώπιση του χρέους, καθώς αν υπάρξει κάποιο «κούρεμα», αυτό θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι πλέον των δανειστών.
Το «όπλο» των ευρωεκλογών
Η Ελλάδα ναι μεν έχει κάνει βήματα προόδου, όπως παραδέχεται και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά το γεγονός αυτό δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει όλους τους λαούς της Ευρωζώνης που πιστεύουν πως συνεχίζουν να βάζουν «πλάτη» για χάρη της Ελλάδας.
Η προσέγγιση αυτή είναι λογική.
Η Ελλάδα όμως έχει στα χέρια της ένα πολύ σημαντικό «χαρτί» το οποίο αν το αξιοποιήσει σωστά τότε μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.
Είναι δεδομένο πως οι ευρωεκλογές θα καταδείξουν μια γενικότερη αμφισβήτηση στις πολιτικές των μνημονίων.
Η προεκλογική περίοδος μέχρι τον Μάιο αλλά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να ασκήσει πίεση προς την λογική λύση του haircut.
Τους επόμενους μήνες, τα δάνεια από τους μηχανισμούς στήριξης, τα 245 δισεκ. θα αποτελέσουν την βάση σκληρότατης πολιτικής αντιπαράθεσης και διαπραγμάτευσης.
Τα 245 δισεκ. θα μπορούσαν να τεθούν υπό καθεστώς μερικής διαγραφής π.χ. 30% που σημαίνει 73 δισεκ. όφελος για την Ελλάδα υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα θα κατέβαλλε εγγυήσεις.
Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να το αποφασίσει μόνο ένα κόμμα αλλά χρειάζεται ευρύτατη λαϊκή συναίνεση και πολιτική σύμπνοια ώστε να συναποφασιστεί ποιες θα είναι οι εγγυήσεις που θα παρέχει η Ελλάδα προς την Ευρώπη για να δεχθεί ένα κούρεμα.
Η στρατηγική
Όταν μια χώρα έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να ασκήσει πολύ μεγαλύτερη πίεση προς τους δανειστές για μια λογική αναδιάρθρωση του χρέους.
Όπως αναφέραμε όμως και πιο πάνω, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προβάλλουν μια γενναία λύση και να καταθέσουν μια αξιοπρεπή πρόταση προς όφελος της κοινωνίας, πάντα με καλύτερη δυνατή συνένωση.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς haircut θα είναι αποτυχία. Θα κρατήσει την Ελλάδα σε ομηρία για τα επόμενα 20-30 χρόνια και δεν θα επιτρέψει στην κοινωνία να αναπνεύσει.
Διαβάστε επίσης:
Τρόικα: Συνεχίζει να εκβιάζει και τιμά την ελληνική προεδρία στα λόγια
Το σχέδιο των δανειστών για τα ακίνητα των Ελλήνων
«Ήξεις αφήξεις» από την τρόικα για την επιστροφή στην Αθήνα
Έτσι θα «τρυπήσουν» τις καταθέσεις μας
JP Morgan: «Επαναπατρισμός» 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια
Νέο Μνημόνιο προ των πυλών ύψους 15 δισ. ευρώ
Στουρνάρας σε τρόικα: Αλλάξτε στάση – Ο κόσμος σας φοβάται!
Πίσω από τα μπράβο, η ίδια πολιτική