Ικανοποιημένο το ΥΠΕΚΑ από την απόφαση της ΕΕ για τα μεταλλαγμένα

Ως σημαντική επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας χαρακτηρίστηκε από το ΥΠΕΚΑ, το ουσιαστικό «άνοιγμα» - ύστερα από τέσσερα χρόνια - του ζητήματος της δυνατότητας απαγόρευσης, σε εθνικό επίπεδο, της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Ικανοποιημένο το ΥΠΕΚΑ από την απόφαση της ΕΕ για τα μεταλλαγμένα
3'

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΥΠΕΚΑ, το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος, το οποίο διεξήχθη τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Γιάννη Μανιάτη και με τη συμμετοχή της Κόνι Χέντεγκαρντ, επιτρόπου αρμόδιας για το Κλίμα, του επιτρόπου Περιβάλλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ, καθώς και του επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ, ήταν «η τελευταία μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να «περάσει» το συγκεκριμένο ζήτημα». Το 2011, ύστερα από πρόταση της Δανίας, και παρά την θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο τότε Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, κατάφεραν να μπλοκάρουν το θέμα.

Στο Συμβούλιο Υπουργών της Δευτέρας λοιπόν, και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του Βελγίου, η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα για την τροποποίηση της σχετικής οδηγίας, προκειμένου να δοθεί η νομική δυνατότητα στα κράτη-μέλη να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» στην έναρξη της συζήτησης. Στόχος της ελληνικής Προεδρίας από εδώ και πέρα, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΥΠΕΚΑ, είναι η επιδίωξη της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαβούλευση του ζητήματος στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ η τελική διατύπωση αναμένεται κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ιταλικής Προεδρίας.

d9f56867adfda0a47881ba9193c37d56 XL

Η όλη διαδικασία θα στηριχθεί στην τροποποίηση πρότασης της Δανίας, σύμφωνα με την οποία, πέρα από τους λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, στο κάθε κράτος-μέλος θα δίνεται η δυνατότητα να απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για λόγους αστικής ανάπτυξης, αγροτικής πολιτικής, καθώς και για κοινωνικοοικονομικούς λόγους. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των 28 κρατών-μελών, στο επίκεντρο τέθηκε επίσης το πλαίσιο της πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο 2020-2030, σχετικά με τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κατά πλειοψηφία, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στην παραδοχή ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να είναι φιλόδοξη και πρωτοπόρα στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, παρ' όλα αυτά αναμένονται οι διευκρινίσεις στα επιμέρους θέματα, όπου διεξάγεται «η μάχη των μαχών στο εσωτερικό της ΕΕ», όπως έχουν χαρακτηριστεί οι διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των στόχων.

Διαβάστε επίσης:

Κοντά σε συμφωνία η ΕΕ για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων τροφίμων

Σύμφωνη η ΕΕ με την Ελλάδα για εκ νέου συζήτηση για τα μεταλλαγμένα

Στη δικαιοδοσία κάθε χώρας-μέλους η άδεια καλλιέργειας μεταλλαγμένων

Χρυσόγελος:Η EE προσπαθεί να εισάγει «μεταλλαγμένα» από την πίσω πόρτα

M.Χαρακόπουλος: Τα μεταλλαγμένα δεν έχουν θέση στην ελληνική γη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή