Στενό pressing Σαμαρά σε Μέρκελ και Μπαρόζο
Σε Βρυξέλλες και Δουβλίνο σήμερα ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τις πιέσεις της τρόικας με πολιτική διαπραγμάτευση.
Αποφασισμένος να «σπάσει» τις σφοδρές πιέσεις της τρόικας και να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο των αμφισβητήσεων από την πλευρά των δανειστών εμφανίζεται ο πρωθυπουργός που μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλες για να λάβει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, και από εκεί πετάει κατʼ ευθείαν για το Δουβλίνο το απόγευμα, όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για να εκλέξει και επισήμως ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Δουβλίνο, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, σε μία προσπάθεια επιπλέον διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να έχει συνάντηση - μεταξύ άλλων - με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας στην πραγματικότητα πίστωση χρόνου και στήριξη υπέρ της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.
«Δεν παρακαλάμε κανέναν και δεν ζητούμε πολιτικές χάρες. Ζητούμε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, αφού η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων για την δημοσιονομική προσαρμογή και το πλεόνασμα» είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει στους Ευρωπαίους ηγέτες η κυβέρνηση. Άλλωστε αυτό το νόημα είχε και η χθεσινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Βέβαιος ότι θα βρεθούν λύσεις για όλα τα θέματα εμφανίστηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας και αυτός λόγο για ανάγκη πολιτικής προσέγγισής τους. Ειδικά στο θέμα των τραπεζών, κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αρμοδιότητα που έχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να ασκεί εποπτεία και να καθορίζει τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες».
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πάντως πως το να υπάρξει «ατύχημα» με την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές θα ήταν μία αρνητική εξέλιξη για το σύνολο της Ευρωπαικής Ένωσης που κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει.
Διαβάστε επίσης:
Χάσμα αγεφύρωτο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας
Αναμένει το Eurogroup την έκβαση των επαφών στην Ελλάδα με την Τρόικα
Σαμαράς και Βενιζέλος στέλνουν μήνυμα στην τρόικα