ΣΥΡΙΖΑ: Αδίστακτα επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον η κυβέρνηση
«Αδίστακτα επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον» είναι η κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μακροσκελή ανάλυσή του για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.
«Κυβέρνηση και τρόικα δήθεν διαπραγματεύονται, αλλά στην πραγματικότητα από κοινού σχεδιάζουν την εμβάθυνση της καταστροφής των πολλών για να συνεχιστεί το πάρτι των λίγων» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «αν προεκλογικά υπάρχουν οι εν λόγω αποκαλύψεις, φανταστείτε τι σχεδιάζουν για μετά τις εκλογές, αν το αποτέλεσμά τους το επιτρέψει».
Εκτιμά δε ότι η κυβέρνηση «για να γλιτώσει την ήττα στις επικείμενες εκλογές, σε συμπαιγνία με την τρόικα, στήνει μια νέα επικοινωνιακή φούσκα προεκλογικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού».
Αναλύοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας, σημείο προς σημείο, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:
1. Πανηγυρίζουν για ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα που δημιουργήθηκε κυριολεκτικά με πόνο, δάκρυα και αίμα: εξαθλίωσαν εισοδηματικά τους πολίτες, επέβαλαν συνθήκες εργασίας σκλαβοπάζαρου, έκλεισαν σχολεία, ιατρεία και νοσοκομεία, στέρησαν από τους πολίτες τα φάρμακά τους, ως θέρμανση τούς υποχρέωσαν να χρησιμοποιούν φονικά μαγκάλια και καρκινογόνο κατά την καύση ξυλεία, αρνήθηκαν να ρυθμίσουν μη εξυπηρετήσιμα χρέη, εκτοξεύοντας τις αυτοκτονίες στο κόκκινο, ξεπούλησαν δημόσια περιουσία και μάλιστα σκανδαλωδώς. Και συνεχίζουν αδίστακτα την ίδια πολιτική … πανηγυρίζοντας για την επιτυχία της!
2. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου χρησιμοποιεί το «πλεόνασμα» ως φύλλο συκής για να συνεχιστεί η ίδια μνημονιακή πολιτική λιτότητας και αντικοινωνικής αναδιανομής, που υποβαθμίζει τη ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Παράλληλα, οι πρωτεργάτες της διαπλοκής δεν ορρωδούν προ ουδενός. Τελευταίο κρούσμα ήταν τα πλουσιοπάροχα δώρα σε φοροφυγάδες και επιχειρηματικά συμφέροντα, που οι κυβερνητικοί βουλευτές υπερψήφισαν πρόσφατα στη Βουλή (διαγραφή προστίμων).
3. Επιπρόσθετα, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι και αδίστακτα επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον. Για δύο, τουλάχιστον, λόγους:
Α. Διότι, όπως αποδεικνύει το «πλεόνασμα» των 2,9 δισ. ευρώ και η διανομή του, η κυβέρνηση προτίμησε το 2013 να αφαιρέσει 2 δισ. ευρώ από την οικονομία και την κάλυψη των οξύτατων κοινωνικών αναγκών, μόνο και μόνο για να στήσει προεκλογικά την παρούσα επικοινωνιακή φούσκα.
Β. Διότι ο κ. Σαμαράς πανηγυρίζει για τη μνημονιακή δέσμευση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, παρόλο που γνωρίζει πολύ καλά σε πόσο δεινή οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, της μείωσης μισθών, της επέκτασης της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, και της απομείωσης των αποθεματικών τους με το «κούρεμα» των ομολόγων.
4. Βέβαια το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Παρόλο που η κυβέρνηση επιχειρεί εναγωνίως να αποκρύψει το πλήρες περιεχόμενο της νέας συμφωνίας με την τρόικα, το περιεχόμενο αυτό αρχίζει σιγά-σιγά να βλέπει το φως της δημοσιότητας. Η δήλωση της τρόικας για τη συμφωνία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική.
Επισημαίνουμε ότι εκεί αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τα εξής:
(α) Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον δύο πράγματα και μας θυμίζει ένα τρίτο. Σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα ώστε να επιτευχθεί το πλεόνασμα του 2015. Η δήλωση της τρόικας τα αποσαφηνίζει κάπως, μιλώντας για «παράταση των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης». Άρα, η υπερφορολόγηση συνεχίζεται δριμύτερη. Επίσης, σημαίνει ότι το μνημόνιο δεν τελειώνει φέτος τον Μάιο, όπως η συγκυβέρνηση, αλλά και ο κ. Θεοδωράκης από το «Ποτάμι», προσπαθούν να παραπλανήσουν προεκλογικά τους πολίτες.
Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι σύμφωνα με το παρόν πρόγραμμα τα δάνεια από το ΔΝΤ θα δίνονται μέχρι το 2016, προφανώς όχι χωρίς μνημόνια. Η δημοσιονομική δέσμευση του 2015 μας θυμίζει επίσης ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να παράγουν από το 2016 πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 9 δισ. ευρώ το χρόνο, τα οποία θα κατευθύνονται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι όταν ετησίως αφαιρείται από τον δημόσιο τομέα της οικονομίας ένα τόσο μεγάλο ποσό, τότε η ανάπτυξη γίνεται όνειρο θερινής νυκτός. Αυτό καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, το γιατί η σχεδιαζόμενη «έξοδος στις αγορές» είναι στημένη ώστε να δημιουργηθεί τεχνητά κλίμα ευφορίας.
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι παρά την επικείμενη, εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η δήλωση της τρόικας αμφισβητεί εμμέσως πλην σαφώς την κεφαλαιακή τους επάρκεια (πχ όταν σημειώνει ότι «σύμφωνα με αξιολόγηση των κλιμακίων αποστολής, υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών») και καλεί την ΤτΕ να είναι σε «εγρήγορση», πράγμα που μεταξύ άλλων υποδεικνύει δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις πραγματικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται δήλωση της τρόικας ότι το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι «υψηλό» και αποκαλύπτει ότι «οι αρχές δεσμεύονται επίσης να ενισχύσουν ιδιαίτερα το πλαίσιο διακανονισμού του χρέους του ιδιωτικού τομέα και να διευκολύνουν την ομαλή και ταχεία μετατροπή των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες», πράγμα το οποίο, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, σημαίνει ότι «οι εκβιασμοί μέσω πλειστηριασμών θα πυκνώσουν, ενώ, γενικότερα, οι περιουσίες των πολιτών αφενός σχεδιάζεται να δοθούν βορά σε ντόπια και διεθνή κοράκια και αφετέρου θα υποτιμηθούν ακόμη περισσότερο».