Κουτσούμπας: Ο προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οδηγούν σε αντιλαϊκά μέτρα
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του απαντώντας στην παρατήρηση περί αιχμηρής, εκ μέρους του πολιτικής και προσωπικής αντιμετώπισης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αντίπαλος, είπε ότι οι αιχμηρές εκφράσεις δεν χρησιμοποιούνται (από το ΚΚΕ) ειδικά για το ΣΥΡΙΖΑ
πρόσθεσε ότι «τυχαίνει πολλές φορές εν τη ρύμη του λόγου να χρησιμοποιούμε διάφορες εκφράσεις» και σημείωσε ότι με «την έκφραση "κωλοτούμπες" που δεν είναι και πετυχημένη, αυτό που θέλουμε να προσδιορίσουμε είναι οι παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεχείς αντιφάσεις που πέφτει στην πολιτική του, όχι γιατί δεν έχει πολιτική κατεύθυνση ή γιατί δεν έχει θέσεις - βέβαια κάποιες τις επεξεργάζεται ακόμα».
Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι πρέπει να παρακολουθήσει κανείς τις θέσεις που έπαιρνε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτές που άρχισε να παίρνει ως αξιωματική αντιπολίτευση, και εξέφρασε την άποψη ότι «όταν ένα κόμμα είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση και παλινωδεί ή υποχωρεί σε θέσεις, με τις οποίες τον ψήφισαν οι ψηφοφόροι και τον έφεραν σε αυτό το 27%, μπορεί να καταλάβει πολύ καλά ένας άνθρωπος τι θα γίνει όταν βρεθεί στην κυβερνητική εξουσία».
Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω του ότι βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται όπως ένα οποιοδήποτε άλλο (εκτός κυβέρνησης) κόμμα.
Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν ταύτισε ποτέ τη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, και φέροντας ως παράδειγμα τις διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους, ότι «και οι δύο προτάσεις, είτε με λίγο κούρεμα, είτε με περισσότερο κούρεμα, είτε με επιμήκυνση, οδηγούν μαθηματικά σε καινούργια αντιλαϊκά μέτρα».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι ειλικρινής όταν λέει ότι θα διαπραγματευθεί εντός της ΕΕ και θα προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις, ενώ «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει "και εμείς θα κάνουμε αναδιαρθρώσεις, αλλά δεν θα επιβάλλουμε οικονομικά μέτρα". Όμως η ίδια η ιδέα της αναδιάρθρωσης σημαίνει οικονομικά μέτρα. Δεν μπορείς να κάνεις αναδιάρθρωση χωρίς να πάρεις μέτρα».
Σε ερώτηση αν το ΚΚΕ δεν βλέπει τίποτα το θετικό ή ένα βήμα ανάκαμψης στην έξοδο της χώρας στις αγορές, είπε ότι «το πρόβλημα είναι για ποιον θα είναι ανάκαμψη και για ποιόν θα είναι το βήμα», διευκρινίζοντας ότι «θα υπάρξει μια σταθεροποίηση, "ασταθής βέβαια μέσα στη σταθερότητά της", και δεν αποκλείεται και τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μια μικρή ανάκαμψη. Όμως αυτή η ανάκαμψη δεν θα σημαίνει τίποτα για τους εργαζόμενους, για τον λαό. Αυτή είναι η διαφορά μας. Διότι η έξοδος στις αγορές, το πρωτογενές πλεόνασμα, οι πανηγυρισμοί, τα μερίσματα που θα δοθούν θα είναι ουσιαστικά μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο. Κέρδη για το κεφάλαιο και από αυτά τα μερίσματα και από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».
Ο κ. Κουτσούμπας συμπλήρωσε αναφερόμενος στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ότι αυτό ισχύει στις 26 από τις 28 χώρες της ΕΕ -πλην της Ελλάδας και της Ιταλίας-, και έχει οδηγήσει σε χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, στην ανυπαρξία στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και σε εισοδήματα των 200 ευρώ ακόμα και των 180 ευρώ σε ορισμένες χώρες.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα «δεν θα σημαίνει τίποτα για τον εργαζόμενο, για τον άνεργο. Το ενάμιση εκατομμύριο των ανέργων δεν μιλά κανείς, τσιμουδιά δεν βγάζουν, πόσο θα φτάσει; Δηλαδή από ενάμιση εκατομμύριο θα γίνουν ένα εκατομμύριο τετρακόσια;»
«Και ξέρετε πώς θα γίνει αυτό; Θα μετρούν - όπως κάνουν στη Μ. Βρετανία και άλλες χώρες - και αυτόν που δουλεύει δίωρο, μια φορά την εβδομάδα, μια μέρα την εβδομάδα, τρεις μέρες τον μήνα, θα τον μετράνε στους μη ανέργους. Κι έτσι θα πέφτει το ποσοστό της ανεργίας. Αλλά αυτό δεν είναι προοπτική, δεν είναι λύση, δεν είναι ικανοποίηση ή βήμα προς τα μπρος για το λαό» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.