Τα 7 «γαλάζια» βήματα για να πάρει μπρος η οικονομία

Να ξεσκεπάσει όλους όσοι πλούτισαν από το 1974 μέχρι σήμερα δεσμεύτηκε...

10'

Να ξεσκεπάσει όλους όσοι πλούτισαν από το 1974 μέχρι σήμερα δεσμεύτηκε εκ νέου στο Ζάππειο 2 ο Αντώνης Σαμαράς.

«Να εξεταστεί το πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν Υπουργοί και Υφυπουργοί από το 1974 ως σήμερα» είπε, κάνοντας πολλούς να ανησυχούν, αφού στη ΝΔ θεωρούν ότι πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους από εκείνους που βρέθηκαν στην εξουσία από το 1981 μέχρι σήμερα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ετοιμάζεται να βάλει στη γωνία όλους όσοι πλούτισαν εις βάρος της χώρας και των πολιτών, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέτρα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, με την κατάργηση του πόθεν έσχες κάθε κατοικίας για 3 χρόνια, ώστε να σταματήσει να «τιμωρείται» η οικοδομή.

Η πρόταση Σαμαρά καταχειροκροτήθηκε στο Ζάππειο, αφού το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης και τιμωρίας σε όλους όσοι δεν τίμησαν το αξίωμά τους τα περασμένα χρόνια, είναι πια καθολικό.

Απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας ζητά ο Σαμαράς

Τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, πρόταξε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο 2. «Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας. Υπέρ των επιχειρηματιών» είπε παρουσιάζοντας δέσμη πρωτοβουλιών.

Ο αρχηγός της ΝΔ, πρότεινε

• Συντελεστή κερδών 15% ίδιο για όλες τις επιχειρήσεις

• Ανώτατο φορολογικό συντελεστή εισοδήματος από 45% που είναι σήμερα, στο 40%

• Αφαίρεση επιπλέον ειδικού φόρου καυσίμων που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

• Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%. «Η Ιρλανδία έπεισε ήδη τη δική της Τρόικα» σημείωσε, προτείνοντας ταυτόχρονα δρακόντειες ποινές για την αδήλωτη εργασία

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ρίξει το βάρος του στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε μια περίοδο που αυτή έχει σχεδόν «ποινικοποιηθεί» από την κυβέρνηση και που η αγορά στενάζει από τα συνεχιζόμενα μέτρα που δεν έχουν αποδώσει.

Να αλλάξουν οι όροι του μνημονίου

«Εκεί που μας έφθασε το ΠΑΣΟΚ, εύκολες και ευχάριστες λύσεις δεν υπάρχουν» ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας τα 7 βήματα, εξόδου από την κρίση.
«Ο ελληνικός λαός απαιτεί να δούμε την Ελλάδα από την αρχή» είπε ζητώντας ριζοσπαστικές τομές, με νέο Σύνταγμα και νέους θεσμούς.

Ο αρχηγός της ΝΔ ζήτησε ακόμη επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. «Nαι, για να πετύχουμε όλα αυτά, πρέπει να αλλάξουμε τους όρους του Μνημονίου! Μπορεί κάποιοι να ποντάρουν στη χρεοκοπία μας. Αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι με απίστευτες αναταραχές γύρω της, που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν όχι μόνο την ίδια, αλλά κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίπλα της.

Έχουμε, λοιπόν, και ισχυρό γεωπολιτικό επιχείρημα: Η Ελλάδα δεν αντέχει κι άλλη αστάθεια σήμερα, όταν εξωτερικά αποσταθεροποιείται ολόκληρη η περιοχή της» είπε και ανέπτυξε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για να αποδείξει πως η Ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε πέρσι.

«Αλλαγή των όρων του Μνημονίου, να αποκτήσουμε ευελιξία, ώστε να υπάρξει Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, για να βγούμε από το Μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα», αυτό επιδιώκουμε, είπε ο Αντώνης Σαμαράς και υπογράμμισε πως η Ευρώπη, δημιουργώντας τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, επιτρέπει στους κερδοσκόπους να αποδυναμώσουν ευκολότερα τις χώρες που έχουν πρόβλημα.

«Θα διαπραγματευθώ όλους τους όρους της Επανεκκίνησης που ανέφερα ήδη.
Θα διαπραγματευθώ άλλο Πρόγραμμα κι άλλα ενδιάμεσα βήματα. Με πιο φιλόδοξους στόχους. Αλλά και με πιο ρεαλιστικούς τρόπους. Θα διαπραγματευθώ τη διευκόλυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μέσα στην Ελλάδα. Ώστε να υπάρξει η Επανεκκίνηση άμεσα. Θα διαπραγματευθώ, ακόμα, να υπάρξει επέκταση των εγγυήσεων ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ως και το 2012, ώστε να μπορέσει να διαχυθεί μέρος της ρευστότητας αυτής προς την πραγματική Οικονομία. Θα επιμείνω στο ζήτημα αυτό. Γιατί με τη σημερινή ασφυξία ρευστότητας δεν θα μείνει τίποτε όρθιο. Θα διαπραγματευθώ κάθε πρόταση και κάθε ιδέα που θα δίνει ανακούφιση στη διαχείριση του χρέους μας» δεσμεύτηκε, προτείνοντας παράλληλα την έκδοση ευρωομολόγου ,τη δυνατότητα επαναγοράς του χρέους μας και από τη δευτερογενή αγορά. Αλλά και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
«Και κάτι τελευταίο: Πολλοί σχεδιάζουν ή και προτείνουν «βελούδινους ανασχεδιασμούς» του χρέους μας. Όμως, για να μας ωφελήσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει η Επανεκκίνηση. Χωρίς αυτήν, κάθε τι άλλο είναι απλά μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Αλλά και μια επιμήκυνση, για παράδειγμα, μη νομίζετε ότι είναι πάντα ανώδυνη. Γιατί σήμερα υπάρχουν πολλοί ιδιώτες μέσα στην Ελλάδα που το κράτος τους πληρώνει με ομόλογα. Και οι οποίοι κινδυνεύουν να καταστραφούν, αν υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Ας έχουμε τα μάτια ανοιχτά…» τόνισε, προτείνοντας την «Πολιτική της Επανεκκίνησης».

Συναίνεση στο λάθος είναι συνενοχή

«Να συναινέσω σε τι; Σε αυτό που διαφωνώ; Σε αυτό που διαλύει τη χώρα; Σε αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;» διερωτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε πως η συναίνεση στο λάθος είναι έγκλημα και η συναίνεση στο νεφελώδες είναι επιπολαιότητα.

«Πού το βρήκαν ότι έχω υποχρέωση να συναινέσω στο λάθος; Αυτοί έχουν υποχρέωση να διορθώσουν το λάθος. Η έλλειψη συναίνεσης τους εμποδίζει να κυβερνήσουν», είπε εμφατικά.
Τόνισε μάλιστα πως η πρόταση της ΝΔ είναι η βάση της εθνικής ενότητας και όχι η διαιώνιση του λάθους. «Ενότητα για το σωστό επιβάλλεται. Ενότητα στο λάθος απαγορεύεται. Δεν θα ήταν ενότητα, θα ήταν συνενοχή», σημείωσε.

Καλοδεχούμενες οι εκλογές

Σχολιάζοντας τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως είναι καλοδεχούμενες, διερωτήθηκε ωστόσο αν πράγματι τις επιθυμεί η κυβέρνηση. «Είναι σίγουροι ότι τις θέλουν; Πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να έρθει το Πάσχα» είπε.

Τα 7 βήματα Επανεκκίνησης Σαμαρά και οι ‘γαλάζιες’ προτάσεις για τις ΔΕΚΟ

Για δημιουργικό σοκ, έκανε λόγο ο αρχηγός της ΝΔ, παρουσιάζοντας το σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας. Έκανε λόγο μάλιστα για επτά απαραίτητα βήματα, που πρέπει να εφαρμοστούν συνολικά και όχι αποσπασματικά, προκειμένου να αποδώσουν.

Πρώτο βήμα η τολμηρή μείωση των φορολογικών συντελεστών, που περιλαμβάνει:

• Συντελεστή κερδών 15%. Ίδιο για όλες τις εταιρίες!
• Υποχώρηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος από το 45 στο 40%. Με λιγότερα κλιμάκια. Σε τρία χρόνια να μην ξεπερνά το 30%.
• Το ΦΠΑ: Από το 23% που είναι σήμερα στο 19% για την υψηλή κατηγορία, και από το 13% στο 9% για τη μεσαία. Επίσης θα πέσει στο 4,5% για κλάδους όπως ο Τουρισμός.
• Αφαίρεση σε δύο χρόνια του επί πλέον ειδικού φόρου στα καύσιμα
• Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.
• Σταδιακή κατάργηση των λεγόμενων «φόρων υπέρ τρίτων». Μέχρι τη σχεδόν οριστική τους εξάλειψη σε τρία-τέσσερα χρόνια.
Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας!

Δεύτερο βήμα Επανεκκίνησης, η τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν.

• Κατάργηση του «πόθεν έσχες» κατοικίας
• Όχι άλλη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες
• Κατάργηση του «πόθεν έσχες» με εξαίρεση του πολιτικούς όπου επανέλαβε την πρόταση του για εξέταση του «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν Υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.
Περιουσιολόγιο για κάθε Έλληνα.

Τρίτο βήμα Επανεκκίνησης, η γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος

• Κωδικοποίηση όλων των φορολογικών διατάξεων σε 50 σελίδες.
• Αυστηρές ποινές για όσους πιάνονται να φοροδιαφεύγουν ή να εισφοροδιαφεύγουν.
• Περιορισμό της επαφής φορολογούμενου-εφόρου.
• Δυνατότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών να επιλέγουν, αν θα φορολογούνται με τεκμαρτό τρόπο ή όπως σήμερα…
• «Εξωτερική βοήθεια» στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω ελεγκτικών εταιριών ή λογιστικών γραφείων.
• Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Τέταρτο βήμα Επανεκκίνησης, η νομιμοποίηση και όχι η τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, με ταυτόχρονη αεροφωτογράφιση όλης της Ελλάδας με εξαίρεση όσα είναι μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, πάνω στον αιγιαλό κι όσα είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον κλπ.
Πέμπτο βήμα Επανεκκίνησης: η εξόφληση των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες.

Έκτο βήμα Επανεκκίνησης: Η δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν στο εξής στην πραγματική οικονομία, ένα μέρος, 20-30%, των εγγυήσεων που παίρνουν. «Μέχρι στιγμής έχουν λάβει 63 δισεκατομμύρια σε τρία χρόνια. Και προχθές ψηφίσαμε καινούργια ρύθμιση ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Έβδομο βήμα:

• Η επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες,
• Πρόγραμμα βελτίωσης του ενεργειακού δυναμικού των σπιτιών
• Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων
• Δημόσιες Επενδύσεις
• Μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για μόνιμη παραθεριστική κατοικία.
• Αποκατάστασή των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων που έπαιρναν μέχρι 700 ευρώ.
• Αποκατάσταση των ενισχύσεων των πολυτέκνων

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε ακόμη τη λήψη μέτρων μείωσης της σπατάλης. Όπως η κοστολόγηση των νοσοκομείων με βάση τα αποτελέσματα των επιτυχημένων δημόσιων νοσοκομείων διεθνώς, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμακείων, ανάλογα με την περιοχή, πριμ εξοικονόμησης για προμήθειες του Δημοσίου, πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια. «Με εξαίρεση υπέρ-επείγουσες ανάγκες όπου χρειάζεται. Μετά τα τρία χρόνια, να εφαρμοστεί ο κανόνας: ένας προσλαμβάνεται για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται. Όχι απολύσεις!» διευκρίνισε.

Υπέρ των Αποκρατικοποιήσεων

«Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Και μάλιστα έχουμε ελέγξει επανειλημμένως την κυβέρνηση για ατολμία. Μέχρι σήμερα όλο λόγια είναι και δεν έχει κάνει ούτε μια» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνοντας πως χρειάζεται να δούμε σε κάθε περίπτωση τι πουλάμε, σε τι τιμή πουλάμε, με ποιες προοπτικές πουλάμε, πότε πουλάμε.
«Το κυβερνητικό σχέδιο για πώληση του 17% της ΔΕΗ είναι πέρα για πέρα λάθος. Δείχνει μόνο ταμειακό πανικό. Και δεν έχει καμία σχέση με το τι σημαίνει αποκρατικοποίηση υποδομών Ενέργειας και το πώς γίνεται διεθνώς… Εμείς λοιπόν, θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τον πιο σύγχρονο, υγιή, διαφανή και αναπτυξιακό τρόπο…. Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς, για παράδειγμα, πρέπει να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο. Τα υπόλοιπα μπορούν να αποκρατικοποιηθούν» σημείωσε, προσθέτοντας πως η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς σημαίνει, επίσης, ότι θα πρέπει να διαλέξουμε το ενεργειακό μείγμα που θα παράγει η χώρα στο μέλλον. Θα αναζητήσουμε στρατηγικό Επενδυτή, για τα κομμάτια που θα προτείνουμε προς αποκρατικοποίηση. Μόνο έτσι θα έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα…
«Και θα φροντίσουμε με το ρυθμιστικό πλαίσιο να εξασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος πάνω σε κοινωνικούς πόρους, όπως είναι τα υδάτινα αποθέματα. Που έχουν και τεράστια σημασία για τους αγρότες μας. Πρέπει, επίσης, να ξεκαθαριστούν από πριν οι οφειλές προς τους ιδιώτες, τα υφιστάμενα δάνεια, οι υποχρεώσεις αποκατάστασης του περιβάλλοντος και η νομική υποχρέωση απόδοσης εκτάσεων στις τοπικές κοινωνίες, που έχει αναλάβει η ΔΕΗ και το κράτος. Να δούμε τι απ’ όλα αυτά μπορεί να αναλάβει ο νέος επενδυτής και τι πρέπει να εκπληρωθούν πριν την αποκρατικοποίηση. Το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση – επαναλαμβάνω - δεν κάνει τίποτε απ’ όλα αυτά», είπε σχετικά με την περίπτωση της ΔΕΗ.
«Σε άλλες ΔΕΚΟ, όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ – προφανώς με τις υποδομές ύδρευσης να μένουν υπό δημόσιο έλεγχο - τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΠΑ, η ΛΑΡΚΟ, τα Καζίνο, τα Λαχεία, ο ΟΔΙΕ, οι Αλυκές και τα Τουριστικά Ακίνητα, άμεσα θα προωθήσουμε την αποκρατικοποίησή τους με στρατηγικό Επενδυτή», ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ακόμη για τον ΟΠΑΠ πως πρέπει να ληφθούν υπόψη τα τεράστια έσοδα στο κράτος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή