Ένταση και διαξιφισμοί στη «μάχη» για την ψήφο εμπιστοσύνης
Σφοδρή κόντρα Δραγασάκη – Σταμάτη για τις καταγγελίες ότι «Εφοπλιστές και φίλοι του πρωθυπουργού σβήνουν πρόστιμα»
Με ένταση και διαξιφισμούς ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε στις 18:00 στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Αφορμή ήταν η απουσία του Πρωθυπουργού από την έναρξη της συζήτησης.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η Βουλή τίμησε τους τρεις νεκρούς στρατιώτες στο δυστύχημα του Βόλου, με ενός λεπτού σιγή.
Η συζήτηση θα καταλήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την ψηφοφορία.
Εισηγητής της κυβέρνησης είναι ο Μάκης Βορίδης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορίστηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας, των ΑΝΕΛ η Ελενα Κουντουρά, του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, και της Χρυσής Αυγής ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ενώ αντιπροσώπευση θα έχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια, ξεκίνησε υπό τις διαμαρτυρίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απουσία του Πρωθυπουργού από τη διαδικασία, και με τον πρόεδρο της Βουλής να υπενθυμίζει πως ο Κανονισμός του Σώματος δεν επιβάλλει την παρουσία του πρωθυπουργού από την πρώτη ημέρα.
Βορίδης: Το μνημόνιο τελειώνει
«Ο πρωθυπουργός θα έρθει στη συζήτηση. Θα έχετε τη χαρά να τον ακούσετε και θα απαντήσει για όλα" απάντησε από πλευράς κυβέρνησης ο Μάκης Βορίδης, στην έναρξη της ομιλίας του.
Ο υπουργός Υγείας έστρεψε κατά την ομιλία του τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δεν χρειαζόμαστε τον μηχανισμό στήριξης πλέον. Το Μνημόνιο τελειώνει 1,5 χρόνο νωρίτερα από ό,τι ήταν να τελειώσει. Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους, τι θα έχουμε να λέμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιφάσεις και πολιτικές που η μία αναιρεί την άλλη ενώ καταλήγοντας στην ομιλία του εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα τυχών εκλογών λέγοντας: «όποιοι πιστεύουν ότι στις κάλπες θα κερδίσουν, θα τους πρότεινα υπομονή γιατί οι Έλληνες ξέρουν να ψηφίζουν».
Δραγασάκης: Εφοπλιστές και φίλοι του πρωθυπουργού σβήνουν πρόστιμα
Αποκάλυψη βόμβα Δραγασάκη - Πάγωσαν στην κυβέρνηση - Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι εφοπλιστές, εκδότες και φίλοι του πρωθυπουργού σηκώνουν το τηλέφωνο και σβήνουν πρόστιμα!
Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι αν χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει και ονόματα στη Βουλή.
Οι ισχυρισμοί του κ. Δραγασάκη προκάλεσαν την αντίδραση του Δημήτρη Σταμάτη ο οποίος είπε: «Αν έχετε στοιχεία και ονόματα να τα πάτε στον εισαγγελέα».
Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τα στελέχη της κυβέρνησης να κοιτάξουν τις τροπολογίες που έφεραν στην Βουλή και θα καταλάβουν...και πρόσθεσε: «Όσοι έχουν την μύγα να κάνουν υπομονή».
Τον λόγο πήρε ξανά ο κ. Σταμάτης ο οποίος είπε ότι πρόκειται για βαρύτατες κατηγορίες οι οποίες δεν τιμούν τον ίδιο τον Δραγασάκη. «Μας απογοητεύσατε σε προσωπικό επίπεδο» είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε επιμόνως ονόματα.
Ανταπαντώντας ο κ. Δραγασάκης είπε: «Αν επιμείνετε θα φέρω και τα ονόματα. Το πότε, θα το κρίνω εγώ!».
«Ονοματεπώνυμα κ. Δραγασάκη. Είναι στο χέρι του κ. Δραγσάκη να αποδείξει αν αυτά που είπε είναι αποκαλύψεις ή συκοφαντίες», είπε ο κ. Σταμάτης. «Έτσι κάνουν οι σωστοί πολιτικοί. Αναπτύξατε βαρύτατη ύβρη και πρέπει να μιλήσετε με αποδείξεις», πρόσθεσε ο κ. Σταμάτης.
Ρήγας: Εμείς είμαστε οι πρωτεργάτες του Μνημονίου
Αίσθηση προκάλεσε το «παράπονο» του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ στον Μ. Βορίδη για τη μη αναφορά του τελευταίου στην περίοδο 2009-2012.
Ο Π. Ρήγας τόνισε ότι είναι 5 και όχι 2 (όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ) τα χρόνια που εφαρμόζεται η υπεύθυνη πολιτική που, όπως ισχυρίσηκε, έβγαλε τη χώρα από την κρίση.
Παράλληλα, ζήτησε να πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η μόνη δύναμη που υπερασπιζόταν τις πολιτικές λιτότητας όταν ακόμα η ΝΔ ήταν αντιμνημονιακή.
Μιχελάκης: Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αποτρέπει τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ
Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική της θέση στην προσπάθειά της να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο, ενώ παράλληλα "αποτρέπει σενάρια ανωμαλίας να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, την ώρα που είμαστε στην πόρτα που βγάζει τη χώρα μας από την κρίση" - ανέφερε στην ομιλία του κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.
Ο κ. Μιχελάκης στην ομιλία του, υποστήριξε πως η προσφυγή της κυβέρνησης στη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, συνιστά απάντηση "στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν σε πολιτική ανωμαλία, απάντηση σε αυτούς που δεν διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο τη χώρα την πιο κρίσιμη στιγμή. Σχέδια ανωμαλίας που δεν στρέφονται απλά και μόνο εναντίον της κυβέρνησης, αλλά πλήττουν τη χώρα, την οικονομία, τα συμφέροντα των πολιτών".
Δημαράς: Οι ΑΝ.ΕΛ. θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση
«Με την ψήφο μας τους γυρίζουμε την πλάτη και περιφρονούμε όσους επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό», τόνισε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο εισηγητής Γιάννης Δημαράς δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση.
Αναγνωστάκης: Θα καταψηφίσουμε την κυβέρνηση
Βολές κατά της κυβέρνησης για τις πολιτικές λιτότητας εξαπέλυσε στη Βουλή ο Δ. Αναγνωστάκης εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία νέα κατεύθυνση για τη χώρα, με ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η λήψη νέων μέτρων και η περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Σχετικά με το δημόσιο χρέος, είπε ότι χρειάζεται ουσιαστική και τολμηρή αναδιάρθρωσή του.
Παραστατίδης: Ο Σαμαράς περιφρονεί τη Βουλή
Για απόλυτη περιφρόνηση της Βουλής από τον Α. Σαμαρά έκανε λόγο ο Θ. Παραστατίδης από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην τρομοκράτηση των πολιτών από κυβερνητικά στελέχη που καλλιεργούν διαρκώς κλίμα αστάθειας για μικροκομματικά οφέλη και προέβλεψε ότι σύντομα θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές.
Καραθανασόπουλος: Να πάρει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του
Βολές κατά της ΝΔ αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος.
Όπως σημείωσε, το τέλος του Μνημονίου σημαίνει η επιστροφή όσων έχασαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια, ενώ επισήμανε τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών και την εύνοια για τα μονοπώλια από το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.
«Μόνη διέξοδος για το λαό, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι η κοινωνικοποίηση των μέσω παραγωγής ώστε «να πάρει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του». Βασική προϋπόθεση η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και τη μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους. Ο Ν. Καραθανασόπουλος διεμήνυσε ότι το ΚΚΕ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Λοβέρδος: Σκληρό» το πρόγραμμα αλλά δεν πρέπει να διαταραχθεί
«Επιθετική κίνηση» με στόχο την πολιτική σταθερότητα χαρακτήρισε την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης ο υπουργός Παιδείας, Α. Λοβέρδος
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, επανέλαβε την ρητορική περί εξόδου από το Μνημόνιο και την κινδυνολογία περί πολιτικής ανωμαλίας αν δεν τηρηθούν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις μέχρι την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.
Απέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο επέστρεψε ο ίδιος, είναι πλέον πλήρως προσκολλημένο στη στρατηγική της ΝΔ παρά τα όσα ψέλλισε περί «ιδιαιτερότητας» του κόμματός του σε σχέση με τη δεξιά.
Χρυσοβελώνη: Θα καταψηφίσουμε την «τραπεζική συγκυβέρνηση»
Η Μ. Χρυσοβελώνη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες άσκησε δριμεία κριτική στη συγκυβέρνηση και έκανε λόγο για πίεση σε βουλευτές της αντιπολίτευσης με το βλέμμα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να παραμείνει η κυβέρνηση ούτε ένα λεπτό παραπάνω στην εξουσία, θα καταψηφίσουμε την «τραπεζική συγκυβέρνηση» τόνισε.
Σταθάκης: Εκλογές, για μία κυβέρνηση που θα ανορθώσει την οικονομία
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τα καταστροφικά αποτελέσματα του Μνημονίου.
Τόνισε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι ταυτόσημο στους στόχους με το Μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Επισήμανε ότι η ιδέα της φυγής από το Μνημόνιο πρόκειται για μία πλήρη ενσωμάτωση της ιδέας του Μνημονίου στην πολιτική της κυβέρνησης, όπως προκύπτει και από τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης στο διεθνή χώρο και τις συζητήσεις με τους δανειστές.
Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης δεν μπορεί να οδηγήσει σε οποιοδήποτε άξιο λόγου λογικό συμπέρασμα, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αιχμηρή κριτική από Παναγιώταρο
«Χωρίς τους οκτώ φυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται 151 βουλευτές για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά 146. Γι' αυτό τους έχουν στη φυλακή» εκτίμησε στην ομιλία του επί της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.
Ο κ. Παναγιώταρος στην ομιλία του, υποστήριξε εκ νέου πως οι διώξεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής είναι πολιτικές διώξεις υπαγορευόμενες από την κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως κάτι τέτοιο προκύπτει από δηλώσεις των βουλευτών της ΝΔ, κ.κ. Πιπιλή και Μιχελάκη. Άλλο τόσο, για τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στη διαδικασία, Μάκη Βορίδη, δήλωσε πως όταν ήταν 33 ετών, είχε επισκεφθεί τη Χρυσή Αυγή συνοδευόμενος από συνεργάτη του, «οπότε ήταν αρκετά μεγάλος για να ξέρει τι κάνει».
Διαβάστε επίσης:
Δραγασάκης:«Εφοπλιστές και φίλοι του πρωθυπουργού σβήνουν πρόστιμα»