Νικολόπουλος: Ο προϋπολογισμός θα πάει στον κάδο ανακύκλωσης
Ευθύς εξαρχής το λέω, γιατί πλέον δεν το κρύβει και κανείς, ούτε καν η κυβέρνηση: Συζητούμε έναν εικονικό προϋπολογισμό, που με μια γομολάστιχα στα χέρια σβήνουν και γράφουν οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι και οι τροικανοί. Έναν προϋπολογισμό που τον έχει ήδη αλλάξει η τρόικα και θα αλλάξει πάλι, ποιος ξέρει πόσες φορές μέσα στο 2015, αλλά και που, εν πάση περιπτώσει, θα πάει στον κάδο της ανακύκλωσης οριστικά μετά την εκλογική συντριβή των συντακτών του».
Αυτά τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος ήταν και ο γενικός εισηγητής για την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο Νίκος Νικολόπουλος, αναφέρθηκε σε όλα τα μέτρα που προτίθεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση και στα καταστροφικά αποτελέσματά τους για τον λαό και την ελληνική οικονομία, θέτοντας όμως και κάποια πολιτικά ερωτήματα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αν συμβούν αυτά -ή έστω κάποια από αυτά- ρωτάω: Οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και από κοντά, όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν διαβεβαίωναν τους πάντες ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα;
Δεν κόμπαζαν ότι αυτοί -και όχι ο κ. Τσίπρας- έσχισαν τα μνημόνια; Δεν περηφανεύονταν για το ότι η Ελλάδα βγήκε στις αγορές; Δεν μας έλεγαν ότι το ΔΝΤ θα φύγει από την μέση; Τώρα, τι θα βρουν πάλι να πουν για να ψηφίσουν τα νέα μέτρα;».
Ο Ν. Νικολόπουλος υπογράμμισε πως σήμερα η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από το 2012, καθώς τα οικονομικά στοιχεία είναι κατά πολύ χειρότερα και «μόνο το διεφθαρμένο και σάπιο σύστημα της διαπλοκής έχει επιβιώσει, πάλι εις βάρος της Χώρας και του λαού».
Πολύ σημαντικά ήσαν επίσης τα στοιχεία που παρέθεσε καταθέτοντας και τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή, από τα οποία αποδεικνύεται η κατρακύλα χωρίς τέλος της χώρας, από το 2009 έως το 2015.
Τα κυρίαρχα συμπεράσματα είναι τα εξής:
α) Αν και μετά το 2010 τα χαράτσια επιβάλλονται κατά ριπάς, εντούτοις τα καθαρά έσοδα του ΓΚΠ το 2013 ή το 2014 ήταν εμφανώς χαμηλότερα από το 2008!
β) Η κυβέρνηση προσδοκά για το 2014, έσοδα ύψους 55,3 δις, αλλά από τα στοιχεία που υπάρχουν, μέχρι το Νοέμβριο παρατηρείται υστέρηση εσόδων κατά 4,5%, γεγονός που καθιστά αμφίβολο εάν τελικά υπάρχουν έσοδα ύψους 53 δις.
γ) Ο στόχος για καθαρά έσοδα ύψους 55,6 δις το 2015, είναι μάλλον ανέφικτος και τούτο γιατί ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2015 με 2,9% θεωρείται ουτοπικός.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ν. Νικολόπουλος επεσήμανε:
«Ακόμα και αυτός ο προσωρινός προϋπολογισμός στηρίζεται και πάλι στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,7 δις ευρώ και σε αντίστοιχη μείωση δαπανών κατά 1,7 δις ευρώ. Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε ούτε τα αυτονόητα, όπως δεν επεδίωξε και την διόρθωση των αναγνωρισμένων λαθών του προγράμματος, από τους ίδιους τους δανειστές.
Το κούρεμα και η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους αποτελεί εθνικού χαρακτήρα ύψιστη προτεραιότητα, καθώς και η αποδέσμευση της οικονομικής πολιτικής από τους υφεσιακούς περιορισμούς του προγράμματος».