Κυρ. Μητσοτάκης: ΣΥΡΙΖΑ και Ευρώπη δεν είναι συμβατές έννοιες

Για κρυφή ατζέντα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κυρ. Μητσοτάκης: ΣΥΡΙΖΑ και Ευρώπη δεν είναι συμβατές έννοιες
14'

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και υποψήφιος της ΝΔ στη Β' περιφέρεια Αθηνών, λέει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο δεν είναι δύο συμβατές έννοιες και τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συμβατικό κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Επίσης μιλά για το έργο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εξηγεί γιατί οι ψηφοφόροι της Β' Αθηνών πρέπει να τον εμπιστευτούν με έναν από τους τέσσερις σταυρούς που δικαιούνται.

ΕΡ: Κύριε υπουργέ ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Θα ξεκινήσω από τα θέματα της οικονομίας. Αν υποθέσουμε ότι την Κυριακή κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και σχηματίζει μία κυβέρνηση, κινδυνεύει η χώρα με έξοδο από το ευρώ όπως ακούει να λέει συνέχεια στις ομιλίες του ο πρωθυπουργός;

ΑΠ: Κατ' αρχάς δεν είναι καθόλου σαφές ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Διότι μέχρι στιγμής το μόνο κόμμα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει επίσημη πρόταση συμπόρευσης σε μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη είναι το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία προφανώς και δεν θα μπει στη Βουλή. Υπάρχει λοιπόν ένα ζήτημα κατά πόσον θα μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση την επόμενη ημέρα αλλά και να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει κυβέρνηση, εάν επιχειρήσει να κάνει αυτά τα οποία λέει είναι απολύτως βέβαιο ότι θα θέσει τη χώρα σε μια τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε. Διότι ΣΥΡΙΖΑ και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο είναι δύο έννοιες οι οποίες δεν είναι συμβατές.

ΕΡ: Πάντως από την Κουμουνδούρου, από τα χείλη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ακούμε ότι με νωπή καθαρή λαϊκή εντολή εκείνος θα κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση από τη σημερινή κυβέρνηση με τους δανειστές…

ΑΠ: Μα κ. Αρμένη η δυνατότητα διαπραγμάτευσης της χώρας δεν έχει τόσο να κάνει με τη λαϊκή εντολή η οποία θα πάρει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Έχει να κάνει με την αντίληψη της ευρωπαϊκής πραγματικότητας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Και αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει επειδή ο κ. Τσίπρας και κάποιες αριστερές συνιστώσες απλά επιθυμούν να αλλάξει. Και επίσης κάτι ακόμα. Όλη αυτή η συζήτηση η οποία γίνεται για το χρέος, επί της ουσίας δεν τοποθετεί την ουσία της συζήτησης για την οικονομία στο πραγματικό της αντικείμενο. Το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι τόσο το χρέος κ. Αρμένη, είναι ο παρανομαστής του κλάσματος, είναι το ΑΕΠ. Είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μεγαλώσει η πίτα, ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει η οικονομία αυτή επιτέλους να προσελκύσει πραγματικές επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις ανάπτυξης. Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητάει και δεν συζητάει γιατί έχει αλλεργία στις επενδύσεις, έχει αλλεργία στην επιχειρηματικότητα, έχει αλλεργία στους κανόνες της υγιούς και ελεύθερης οικονομίας που τελικά σε όλες τις πλούσιες χώρες του κόσμου δημιουργούν θέσεις απασχόλησης.

ΕΡ: Η τρόικα πάντως επέμενε σε μία σειρά από αιτήματα τα οποία δεν αποδεχόταν η ελληνική κυβέρνηση και είναι και ένας από τους λόγους ίσως που φτάσαμε στις εκλογές. Ο κ. Σαμαράς λέει ότι φτάσαμε λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας αλλά υπήρχε και εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Μετά τις εκλογές αν υποθέσουμε ότι κερδίζει η ΝΔ, η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση; Υπάρχει πιθανότητα οι δανειστές να πάρουν κάποια από αυτά που ζητούσαν πίσω;

ΑΠ: Κατ' αρχάς ο λόγος για τον οποίο δεν έκλεισε η διαπραγμάτευση - και σας το λέει κάποιος ο οποίος διαπραγματεύτηκε σκληρά με την τρόικα - είχε να κάνει με το γεγονός ότι η ίδια η τρόικα δεν ήθελε να κλείσει η διαπραγμάτευση. Γι' αυτό και κατά την άποψή μου προβλήθηκαν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, κυρίως στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, διότι ακριβώς η τρόικα προεξοφλούσε τις πολιτικές εξελίξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και ήθελε να διαπραγματευτεί με την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής. Απαντώ λοιπόν ευθέως. Ναι, η κυβέρνηση της ΝΔ - κατ' αρχάς θα μπορέσει να συγκροτηθεί σε κυβέρνηση διότι η ΝΔ θα μπορέσει να φτιάξει κυβέρνηση αν είναι πρώτο κόμμα, δεν θα έχει δυσκολία συνεννόησης με τις υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις - θα κλείσει τη διαπραγμάτευση εντός Φεβρουαρίου, στη συνέχεια η χώρα θα περάσει στην νέα εποχή της προληπτικής γραμμής στήριξης της ελληνικής οικονομίας, θα δανείζεται όπως όλες οι κανονικές χώρες, θα αποκλιμακωθούν πολύ γρήγορα τα επιτόκια δανεισμού, θα επανέλθει μια συνθήκη ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και στην τραπεζική οικονομία και θα κάνουμε και μια συζήτηση με τους Ευρωπαίους για την παράμετρο του χρέους στα πλαίσια όμως που και οι ευρωπαίοι μπορούν να αποδεχθούν.

ΕΡ: Να έρθουμε στο θέμα του χρέους. Από ότι αντιλαμβάνομαι από τις τελευταίες ομιλίες του κ. Σαμαρά για τη ΝΔ ρεαλιστικά θέμα κουρέματος δεν μπορεί να υπάρξει καθώς μας έχουν δανείσει φτωχότερες χώρες οι οποίες δεν θα δέχονταν κάτι τέτοιο…

ΑΠ: Αυτό δεν είναι ζήτημα που αφορά τη ΝΔ. Είναι ζήτημα που αφορά τις ευρωπαϊκές ισορροπίες.

ΕΡ: Άρα, λοιπόν θέμα κουρέματος δεν υπάρχει…

ΑΠ: Θέμα απευθείας κουρέματος του χρέους στο βαθμό που το ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Διότι αν γίνει για την Ελλάδα μετά θα πρέπει ενδεχομένως να γίνει και για την Ιταλία, και για την Ισπανία και για άλλες χώρες, πράγμα το οποίο η Ευρώπη σήμερα δεν μπορεί να αντέξει.

ΕΡ: Δεν θα ήταν λογικό να το διεκδικήσουμε όμως;

ΑΠ: Εμείς αυτό το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε, και είναι κάτι το οποίο μπορούμε να πετύχουμε, είναι ένα έμμεσο κούρεμα του χρέους μέσα από μια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και μείωσης των επιτοκίων. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τις πιέσεις εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα χρόνια, θα μειώσει δηλαδή τους στόχους που έχουμε για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα μας επιτρέψει να πετύχουμε και μείωση των φορολογικών συντελεστών που τόσο απαραίτητοι είναι σήμερα για την πραγματική οικονομία και για τα νοικοκυριά που έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Αυτό το οποίο σας περιγράφω κ. Αρμένη είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο λαμβάνει υπόψη και τις ευρωπαϊκές ισορροπίες.

Δεν είναι μία μαξιμαλιστική προσέγγιση του τύπου 'πάω, χτυπάω το χέρι στο τραπέζι και διεκδικώ ένα κούρεμα χρέους το οποίο η Ευρώπη δεν θα μας δώσει'. Και επιμένω, ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται τόσο με το χρέος είναι ότι δεν έχει να πει τίποτα για το πώς θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Έχουμε εγκλωβιστεί όλοι σε μία συζήτηση που αφορά τον αριθμητή του κλάσματος και κανείς δεν ασχολείται με τον παρανομαστή.

Ο παρανομαστής όμως, το ΑΕΠ, είναι που αφορά τους πολλούς πολίτες. Οι θέσεις απασχόλησης από εκεί θα δημιουργηθούν. Δεν θα δημιουργηθούν από τη μείωση του χρέους. Και να σας πω κάτι ακόμα, εάν επιστρέψουμε στη λογική των άκρατων παροχών και των μεγάλων ελλειμμάτων και να μας διέγραφαν το χρέος η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα το ξαναδημιουργούσε.

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί στην πράξη, όχι στα λόγια, και την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Ναι μεν μπορεί να λέει ότι θέλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά όταν βάζει κανείς κάτω και βλέπει τι έχει υποσχεθεί από τη μία, και από πού πάρει τα λεφτά από την άλλη καταλαβαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί. Εκτός αν υπάρχει κρυφής ατζέντα υπερφορολόγησης των μεσαίων στρωμάτων, τότε αλλάζει το παιχνίδι..

ΕΡ: Και κουρέματος καταθέσεων;

ΑΠ: Κοιτάξτε, από ένα σημείο και πέρα θα πρέπει να απευθύνετε αυτές τις ερωτήσεις στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ακουστεί και έχουν γραφεί και απόψεις ότι ενδεχομένως θα πρέπει να επιβληθεί ένας μικρός φόρος στις καταθέσεις για να χρηματοδοτήσουμε το ασφαλιστικό αλλά με την πανσπερμία των δηλώσεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολεύομαι να καταλάβω και ποια είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται πεισματικά να μιλήσει για φορολογική κλίμακα - μας είπε ο κ. Παππάς ότι είναι ανεύθυνο να μιλήσει κανείς για φορολογικούς συντελεστές πριν τις εκλογές, ανεύθυνο είναι να μην μιλάς και να μην λες την αλήθεια - ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να μας πει ποιο είναι το όριο φορολόγησης για την ακίνητη περιουσία. Κάτω από ποιο όριο θα είναι αυτό το περιβόητο αφορολόγητο;

'Αρα δεν είναι λογικό να μας μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά ότι πίσω από αυτή την πολιτική θα κρύβεται μία υπερφορολόγηση όχι της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της μεσαίας ακίνητης περιουσίας. Οι πολίτες λοιπόν πρέπει να είναι καλά υποψιασμένοι για το γεγονός ότι πίσω από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κρυφή ατζέντα.

ΕΡ: Οι πολίτες πάντως ακούνε υποσχέσεις και από τις δύο πλευρές. Ακούνε από τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ακούνε και από εσάς ότι ήρθε η ώρα να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, να μειωθεί η φορολογία εισοδημάτων και επιχειρήσεων. Και μπορεί να σκεφτεί εύκολα κάποιος να σκεφτεί 'τώρα που φτάσαμε στις εκλογές άρχισαν τις υποσχέσεις, γιατί δεν τα έκανε τόσο καιρό η κυβέρνηση';

ΑΠ: Μισό λεπτό. Η κυβέρνηση έκανε πολλά αυτά τα 2,5 χρόνια. Κατ' αρχάς η κυβέρνηση κατάφερε και σταθεροποίησε τα δημόσια οικονομικά και ξεκίνησε μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες εκ των πραγμάτων θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει σήμερα όλες να τις αποδομήσει. Και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

Αξιολόγηση, νέα οργανογράμματα υπουργείων, μέχρι και θέματα που αφορούν την εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει όλα αυτά να τα ακυρώσει. Κατά συνέπεια εμείς έχουμε ένα έργο να επιδείξουμε, αυτό που είναι εν πάση περιπτώσει, θα το κρίνουν οι πολίτες και λέμε 'θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία'.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τι αντιπροτείνει; Και μπορεί πραγματικά σήμερα κάποιος να πιστέψει ότι το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα θα λυθεί επιστρέφοντας πίσω στο μεγάλο, σπάταλο κράτος; Στο να επαναπροσλάβουμε όλους όσους έφυγαν από το δημόσιο και άλλους τόσους και πολλούς περισσότερους; Αυτό είναι το όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα;

Ένα μεγάλο κράτος το οποίο θα βολεύει τους διάφορους συνδικαλιστές οι οποίοι εγκαταλείποντας το ΠΑΣΟΚ βρήκανε ασφαλές καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ; Λυπάμαι αυτό δεν είναι το όραμα το οποίο εκφράζει εμένα, δεν είναι το όραμα το οποίο εκφράζει τη δική μου την παράταξη και πιστεύω ότι δεν είναι και το όραμα το οποίο εκφράζει τη σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών.

ΕΡ: Στους 18 μήνες που είστε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μείνατε μόνο στους μνημονιακούς στόχους, μόνο στις αποχωρήσεις από το δημόσιο; Γιατί είναι αλήθεια ότι το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε αυτό…

ΑΠ: Δεν είναι αλήθεια ότι επικεντρώθηκε σε αυτό. Επικεντρώθηκε σε αυτό τους πρώτους έξι μήνες. Γιατί σας θυμίζω ότι εγώ ήρθα σε αυτό το υπουργείο ως πυροσβέστης να σβήσω μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά.

Διότι όταν ήρθα στο υπουργείο αυτό τον Ιούνιο του 2013, η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν το μεγάλο εμπόδιο, τροχοπέδη, σε όλες τις διαπραγματεύσεις της χώρας με την τρόικα. Αυτό το πρόβλημα το επιλύσαμε. Και το επιλύσαμε και όντας συνεπείς στους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί αλλά και θέτοντας στο τραπέζι ένα εθνικό αφήγημα μεταρρυθμίσεων το οποίο ήρθε και αντικατέστησε τους ποσοτικούς στόχους που η τρόικα είχε υπόψη της για το 2015 και το 2016. Δεν έχουμε ποσοτικούς στόχους απολύσεων για το 2015 και το 2016. Και ξέρετε γιατί δεν τους έχουμε;

Διότι εμείς προτάξαμε ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, πολύ συγκροτημένο, πολύ συγκεκριμένο, με ξεκάθαρους στόχους και ξεκινήσαμε να το υλοποιούμε. Θα είναι πραγματικά αμαρτία εάν η επόμενη κυβέρνηση έρθει να αποδομήσει όλα αυτά τα καλά τα οποία έγιναν στη δημόσια διοίκηση αυτούς τους 18 μήνες.

Διότι αν έμεινε κάτι στους πολίτες από το έργο μας είναι ότι επιτέλους άρχισε να μπαίνει τάξη στο δημόσιο. Προφανώς και η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση είναι μία διαρκής διαδικασία, έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά οποιοδήποτε πισωγύρισμα από τη στιγμή που μπήκανε κάποια στέρεα θεμέλια νομίζω ότι θα ήταν καταστροφικό.

ΕΡ: Περίπτωση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, συγκυβέρνηση δηλαδή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει;

ΑΠ: Θεωρώ αυτό το ενδεχόμενο εξαιρετικά δύσκολο. Και το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο διότι επιμένω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα συμβατικό κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Είναι ένα κόμμα το οποίο εξακολουθεί να απηχεί ακραίες ριζοσπαστικές θέσεις, ένα κόμμα το οποίο όπως σας είπα και στην αρχή της κουβέντας μας, κοιτάζει προς τα αριστερά του. Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι είναι η ευκαιρία για την αριστερά μετά από 70 χρόνια να έρθει στην εξουσία.

Και αναρωτιέμαι ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει εμφυλιοπολεμικές αναφορές; Η ΝΔ ή ο κ. Τσίπρας με αυτά τα οποία λέει; Επομένως εγώ δεν μπορώ να δω τον εαυτό μου να έρθει σε καμία συμφωνία με ανθρώπους σαν τον κ. Λαφαζάνη ή άλλα στελέχη της νεοκομμουνιστικής πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία, επί της ουσίας, νομίζω ότι φαντασιώνονται την κατάρρευση του παγκόσμιου καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση μιας λαϊκής σοσιαλιστικής δημοκρατίας. Λυπάμαι, με αυτούς τους ανθρώπους δεν έχω κανένα κοινό.

ΕΡ: Εσείς και σε αυτές τις εκλογές είστε υποψήφιος στη Β' Αθηνών, στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους ψηφοφόρους και ποιος είναι ο στόχος σας; Η πρωτιά;

ΑΠ: Ο στόχος είναι η πρωτιά της ΝΔ, μια πρωτιά η οποία ακόμα και σήμερα θεωρώ ότι είναι εφικτή γιατί υπάρχουν ακόμα αρκετοί αναποφάσιστοι συμπολίτες μας που προέρχονται από τη ΝΔ, που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα κάνουν, και θα ψηφίσουν στην κυριολεξία πάνω στην κάλπη. Άρα και ο πολιτικός λόγος που αρθρώνουμε αυτές τις τελευταίες ημέρες νομίζω ότι για αυτούς τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας έχει ιδιαίτερη αξία. Από εκεί και πέρα, όλοι θέτουμε την προσωπική μας διαδρομή στην κρίση των πολιτών.

Προφανώς ο στόχος είναι πάντα η επανεκλογή του όποιου βουλευτή θέλει να πολιτεύεται σε αυτές τις εκλογές. Εγώ διεκδικώ τη στήριξη των πολιτών με γνώμονα τρεις λέξεις. Συνέπεια, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα. Πιστεύω και ελπίζω ότι οι πολίτες της Β' Αθηνών έναν από τους 4 σταυρούς που έχουν δικαίωμα να δώσουν, θα τον δώσουν σε έναν πολιτικό ο οποίος πιστεύω ότι αυτούς τους 18 μήνες παρήγαγε κάποιο έργο στο υπουργείο στο οποίο βρέθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2015: 'Eκδοση ταυτοτήτων και το Σαββατοκύριακο

Πού ψηφίζω: Βρες με ένα κλικ το εκλογικό σου τμήμα

Εκλογές 2015 - Ο Σαμαράς ξεπέρασε και τον ΒορίδηΕκλογές 2015 - Ο Σαμαράς ξεπέρασε και τον Βορίδη

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή