Βαρουφάκης: Υπονομεύονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας
Η πορεία της οικονομίας, καθώς και οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμικούς εταίρους, τέθηκαν επί τάπητος στην τρίωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικούς εισηγητές τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε μια συνοπτική αναδρομή των εξελίξεων μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές παρατηρήθηκε το φαινόμενο να υπονομεύονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, όχι τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο σε τεχνικό. Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε επίσης ότι ενώ πολλές φορές οι εταίροι ζητούν εμπιστευτικότητα, κείμενα που αποστέλλονται από την Αθήνα διοχετεύονται στον ξένο Τύπο, με στόχο να απαξιωθούν και να μη γίνει ουσιαστική συζήτηση.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι σημαντικό μέρος του πλεονάσματος που προβλέπεται στις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες τελούν υπό διαπραγμάτευση, θα προέλθει από την ανάπτυξη και όχι από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, ενώ δεν παρέλειψε να ενημερώσει τους βουλευτές για το έγγραφο με τις ελληνικές προτάσεις που συζητείται με τους θεσμικούς εταίρους.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του ιδίου και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην Κίνα, αλλά και στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι τα ταξίδια αυτά ανοίγουν νέους δρόμους για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Ο κ. Δραγασάκης, με βάση την έως τώρα κυβερνητική εμπειρία, σημείωσε ότι υπάρχει πολύχρονη ανισορροπία εντός της ΕΕ για τη χώρα μας, κάνοντας λόγο για «ασύμμετρη σχέση», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση από την ημέρα που εξελέγη, επιδιώκει να εξισορροπήσει την κατάσταση και να αναβαθμιστεί η θέση της Ελλάδας εντός της ΕΕ.
Τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τέλος και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, για το πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα. Ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επίσκεψης, καθώς και για τα οφέλη της χώρα μας σε περίπτωση που ο αγωγός Turkish Stream περάσει από την Ελλάδα και -σε συμφωνία με τις γειτονικές χώρες- κατευθυνθεί προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη.