Σουλτς: Κουνάει το δάχτυλο και «μαλώνει» τον Τσίπρα
Υπέρβαση του ρόλου του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει ο Μάρτιν Σούλτς που ανέλαβε μάλλον χρέη …υπερασπιστή των δανειστών και καταλόγισε στον Έλληνα πρωθυπουργό «ότι καθυστερεί και παίζει παιχνίδια».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος πάντως κινήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ που τόνισε μιλώντας και αυτός στην Passauer Neue Presse ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν έχει μόνο οικονομική αλλά και πολιτική διάσταση.
«Αν δεν παραμείνει η χώρα στο ευρώ, επισημαίνει ο κ. Κράμερ, «σε δέκα χρόνια θα αναρωτιόμαστε όλοι μας γιατί δεν μπορέσαμε να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα». Την «υπομονή» όμως με την Ελλάδα ο πρόεδρος των γερμανών εργοδοτών την εξαρτά από «την ετοιμότητα της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις και μείωση του επιπέδου των κοινωνικών παροχών», που είναι, όπως υποστηρίζει, υψηλότερο συγκριτικά με μια σειρά από χώρες που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα.
Η Deutsche Welle αναφέρει επίσης ότι πληθαίνουν οι φωνές των πολιτικών στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών που εκφράζουν πλέον δημόσια την αντίθεση τους στην παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα. Η άρνηση τους αφορά το τρέχον πρόγραμμα και πολύ περισσότερο ένα τρίτο δανειακό πακέτο.
Σε εκτενές άρθρο της έντυπης έκδοσης του περιοδικού SPIEGEL υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της τελευταίας ψηφοφορίας που αφορούσε την χρονική παράταση του δευτέρου πακέτου για την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, 118 μέλη από τα 311 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή περισσότεροι από το ένα τρίτο των βουλευτών των δύο χριστιανικών κομμάτων, είχαν ονομαστικά δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ ενός τρίτου πακέτου.
Σε αυτούς που αρνούνται πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα ανήκουν τουλάχιστον δύο μέλη του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τα μεσαία στρώματα, στην οποία ανήκουν περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές, ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, αλλά και ο πρόεδρος της επιτροπής για θέματα Οικονομίας Πέτερ Ράμσαουερ.
Στο σημερινό (06/06/2015) φύλλο της εφημερίδας BILD ο κ. Ράμσαουερ ζητεί η όποια συμφωνία για το τρέχον πρόγραμμα να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο και όχι απλώς από την επιτροπή προϋπολογισμού.