«Κρυφά ραντεβού των δανειστών για να μην υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους»
Αιχμές κατά των δανειστών για την τακτική που ακολουθούν απέναντι στην Ελλάδα αφήνει πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής
Καταθέτοντας στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής, ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης χαρακτηρίζει λάθος τις προτάσεις των δανειστών για μείωση των συντάξεων και για τα εργασιακά τονίζοντας πως δεν θέλουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους για να μην μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει αποκατάσταση της ζημίας.
Παράλληλα αποκάλυψε ότι πριν το πρώτο μνημόνιο το 2010 έγιναν κρυφά ραντεβού ανάμεσα σε Γερμανούς και Γάλλους προκειμένου να μην υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μεγάλο μέρος του οποίου βρισκόταν σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.
Ο Π. Ρουμελιώτης τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με βάση την ανάπτυξη. «Πρέπει να γίνει τώρα αναδιάρθρωση του χρέους, μαζί με τη συμφωνία» είπε. «Χρειαζόμαστε όσο ποτέ ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα, χωρίς παραγωγή δεν γίνεται τίποτα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος».
Σύμφωνα με τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, «υπάρχουν ευθύνες των εταίρων μας» επειδή α) «άργησαν να κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους. Και εμείς έπρεπε να το είχαμε διεκδικήσει εξαρχής» και β) στην αρχή επέβαλαν υπέρμετρα υψηλά επιτόκια δανεισμού στο 5,3% έχοντας μία «τιμωρητική στάση».
«Έκαναν λάθος υπολογισμούς» και «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις», σημείωσε ο Π. Ρουμελιώτης, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τη χώρα μας που δεν έκανε αυτά που έπρεπε, αλλά και τους εταίρους».
«Το λάθος που έκαναν οι εταίροι είναι ότι έδωσαν έμφαση στα δημοσιονομικά και στους υψηλούς φόρους και συνεχίζουν να το κάνουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ύφεση» ανέφερε ο Π. Ρουμελιώτης, καλώντας τους εταίρους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να δουν ποιες είναι οι ευθύνες που τους αναλογούν».
Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης, στην περίπτωση της Ελλάδας, το χρέος δεν ήταν «βιώσιμο με μεγάλη πιθανότητα» και έτσι έπρεπε να προχωρήσει το ΔΣ του Ταμείου σε αλλαγή του Καταστατικού του για να προβεί σε χρηματοδότηση της Ελλάδας.
«Έκαναν λάθος υπολογισμούς» και «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις», σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι «οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τη χώρα μας που δεν έκανε αυτά που έπρεπε, αλλά και τους εταίρους». «Αν η αναδιάρθρωση του χρέους γινόταν τότε (Μάιος 2010), το "κούρεμα" που θα χρειαζόταν θα ήταν μόνο 30%» είπε προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο «θα έδινε ανάσα στην ελληνική οικονομία και δεν θα γινόταν μια τέτοια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή».
Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη «το λάθος που διαπράχθηκε (με το ζήτημα του χρέους) ήταν τεραστίων διαστάσεων και θα οδηγούσε σε μέτρα λιτότητας και συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας». Και αναρωτήθηκε: «Το κόστος ποιος θα το πληρώσει; Ο ελληνικός λαός το πλήρωσε. Άλλοι δεν ευθύνονται; Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν πρέπει να το καταλάβουν, που εξακολουθούν να επιμένουν ακόμα στη μη αναδιάρθρωση του χρέους;».