Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα (ΚΚΕ), αποφάσισαν ότι η συμφωνία είναι μονόδρομος και προχώρησαν στη συγγραφή κοινής ανακοίνωσης - επιστολής, η οποία θα ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας - Μαραθώνια η σύσκεψη, ξεπέρασε τις επτά ώρες, ενώ τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Προκόπης Παυλόπουλος, συνομίλησαν κατά τη διάρκειά της με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.
Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με μπαράζ τηλεφωνημάτων του Αλέξη Τσίπρα και του Προκόπη Παυλόπουλου με ξένους ηγέτες και με συμφωνία μεταξύ των περισσοτέρων πολιτικών αρχηγών για κοινή ανακοίνωση, όπως αποκάλυψαν ο Πάνος Καμμένος και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η συμφωνία είναι μονόδρομος, κάνοντας λόγο για ημέρα ιστορικής σημασίας.
Σε δηλώσεις του, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανεφερε ότι τα πρακτικά της σύσκεψης δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι να λήξει ο κόκκινος συναγερμός των διαπραγματεύσεων, κάτι στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού για το γεγονός ότι δεν συγκάλεσε νωρίτερα Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενώ η Φώφη Γεννηματά, αφού κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον εκτελούντα χρέη προέδρου της ΝΔ, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Το συμβούλιο διακόπηκε αρκετές φορές αφού τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Πρωθυπουργός συνομιλούσαν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να βρεθεί μια λύση.
Τα τηλέφωνα είχαν... πάρει φωτιά και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Newsbomb.gr, τόσο ο ΠτΔ, όσο και ο Πρωθυπουργός, μίλησαν με Ολάντ και Γιούνκερ.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε επίσης με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Μάριο Ντράγκι, θέτοντας τα προβλήματα στην πραγματική τους διάσταση.
Η σαρωτική επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής (05/07/2015), με ποσοστό 61,3%, δημιουργεί, όπως και να έχει, ένα νέο πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της χώρας.
Το επόμενο 48ωρο κρίνεται κρίσιμο για τη χώρας μας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έχοντας στο «χέρι» του το ηχηρό «όχι» του ελληνικού λαού να ξεδιπλώνει το σχεδιασμό του και να φέρει συμφωνία με τους δανειστές.
Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, παρόντες ήταν, από τη Νέα Δημοκρατία ο προσωρινός πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από τους ΑΝΕΛ ο υπουργός Πάνος Καμμένος και από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά.
Στο Συμβούλιο δεν συμμετείχε ο γγ της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκος.
Σημειώνεται ότι στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη εσπευσμένα κάποια στιγμή και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Η παρουσία του Λαφαζάνη σχετίζεται με το αίτημα του Ρώσου Προέδρου να μιλήσει με τον Τσίπρα.
Απο τις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός προκύπτει ότι οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές μπαίνουν πλέον σε ένα νέο κύκλο παρά τα όσα γράφονται στο διεθνή Τύπο και παρά τις ακραίες φωνές που ακούγονται από πολιτικούς κύκλους στο Βερολίνο οι οποίοι επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις αύριο, Τρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής, όπως συμφώνησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ.
Το κείμενο καταγράφει την κοινή θέση όλων των αρχηγών για λύση εντός ευρωζώνης, ενώ έχει αναφορά και στο θέμα του χρέους.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν ώστε να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χθεσινό δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση.
Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν:
Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:
Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.
Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.
Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».