Καθοριστικά 24ωρα για την Ελλάδα – Κατατέθηκαν οι ελληνικές προτάσεις
Μάχη για να «κλειδώσει» η συμφωνία πριν το Eurogroup και τη Σύνοδο – H πρόταση κατατέθηκε στη Βουλή και δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση -Εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και απεστάλη στον Ντάισελμπλουμ - Θετικές οι πρώτες γνώμες από τις Βρυξέλλες - Στις 14:00 συγκαλείται η Ολομέλεια για να εξουσιοδοτήσει Τσίπρα, Δραγασάκη και Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν και να υπογράψουν
Μία από τις κρισιμότερες ημέρες είναι η Παρασκευή 10/07/2015 για την ελληνική κυβέρνηση, στον αγώνα που δίνει για συμφωνία με τους δανειστές.
H ελληνική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των μέτρων για τη βάση συμφωνίας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι τα ακόλουθα:
1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.
2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.
4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.
5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.
6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.
7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.
8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της
9. Θέσπιση περιουσιολογίου.
10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.
12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.
13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.
14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.
16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.
Το βράδυ της Πέμπτης κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η πρόταση προς τους θεσμούς για την επίτευξη συμφωνίας και την έγκριση χρηματοδότησης από τον ESM.
Το κείμενο της πρότασης εστάλη με e-mail από το υπουργείο Οικονομικών στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος και θα το κοινοποιήσει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Οι πρώτες πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες είναι ότι υπάρχουν θετικές γνώμες από τους θεσμούς. Η πρώτη εικόνα εμπνέει κλίμα αισιοδοξίας.
Η ελληνική πρόταση κατατέθηκε απόψε 9/07/2015 και στη Βουλή, προκειμένου την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να λάβει γνώση η Ολομέλεια από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.
Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.
Στην πράξη οι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν υπέρ των μέτρων, αλλά θα ανάψουν το «πράσινο» φως στην κυβέρνηση για να υπογράψει την συμφωνία.
Η παραπάνω διαδικασία κινείται στο πλαίσιο της θεσμικής ενημέρωσης του Σώματος.
Τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση αποτελείται από το περίφημο "μείγμα" σημείων που ήθελε η κυβέρνηση, ώστε να κατανείμει τα βάρη με τρόπο που να μην την φέρει σε αντίθεση με το "όχι" του 61% στο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες:
* Στο ΦΠΑ: 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, βασικά είδη διατροφής και 23% για την εστίαση και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα.
* διατήρηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου
* σταδιακή αύξηση της προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων στο 100%, από το 2016.
* μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ του χρόνου και 400 εκατ. ευρώ το 2017
* κατάργηση πρόωρων συντάξεων και αύξηση του πέναλτι στο 16% το χρόνο για όσους βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα από το 62ο έτος
* αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας για τους συνταξιούχους στο 5% από 4% σήμερα
* σταδιακή κατάργηση φοροαπαλλαγών αγροτών έως το τέλος του 2017 (π.χ. αγροτικό πετρέλαιο, αφορολόγητο επιδοτήσεων).
* διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2016 με εισπρακτικό στόχο 2,65 δισ. ευρώ ετησίως
* νέο Ασφαλιστικό τον Οκτώβριο του 2015 και αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία έως τότε σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 και αντικατάστασή του από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
* κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
* πάγωμα οποιασδήποτε αλλαγής στις συλλογικές συμβάσεις και εφαρμογή νέου πλαισίου από το Φθινόπωρο.
* υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών
υλοποίηση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων
Αντίστροφη μέτρηση...
Μπορεί ο χρόνος για την Ελλάδα να τελειώνει την Κυριακή, ωστόσο μέχρι τότε θα πρέπει να γίνουν πολλά, καθώς η όποια συμφωνία θα πρέπει να κλειδώσει πρώτα σε επίπεδο Eurogroup και έπειτα σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμμένουν στη σκληρή και αδιάλλακτη στάση τους ζητώντας από τον Αλ.Τσίπρα μια πρόταση ικανή για να αποτελέσει τη βάση για συμφωνία με τους δανειστές.
Παράλληλα, η Ελλάδα κατέθεσε ήδη από χθες επίσημο αίτημα στον ESM για χορήγηση πλήρους προγράμματος τριετούς διάρκειας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.
Τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν ήδη κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος για χορήγηση νέου δανείου, μετά την εντολή του ESM προς Κομισιόν και ΕΚΤ να εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης της πρότασή της και από το περιεχόμενό της θα κριθεί εάν είναι εφικτή η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί την Παρασκευή προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις και να ψηφιστούν από το Σώμα. Η κυβέρνηση θέλει το "πράσινο" φως από το Σώμα ώστε να αποκτήσει ακόμα ένα διαπραγματευτικό όπλο στη φαρέτρα της.
Ενημέρωση υπουργών και βουλευτών από τον Τσίπρα
Από τη Βουλή κατευθείαν στο Μαξίμου και στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση της κυβέρνησης και τα μέτρα ανά χείρας.
Σε πρώτη φάση ο πρωθυπουργός επιθυμεί να περάσει τα μέτρα από το κυβερνητικό συμβούλιο ενώ αμέσως μετά θα συνεχίσει το κυβερνητικό «μασάζ» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκαν ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος.
«Πάμε καλά, πάμε γρήγορα» τονίζουν κορυφαίοι υπουργοί.
Πιέσεις για ρεαλιστικές προτάσεις
Ρεαλιστικές προτάσεις ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, κάτι που η Κομισιόν τοποθετεί τον Οκτώβριο.
Στο ίδιο μήκος κύματος λίγα λεπτά μετά κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα η Κομισιόν μετέφρασε στα ελληνικά το tweet και έγραψε: «Ρεαλιστική πρόταση από την Αθήνα - ρεαλιστική πρόταση από τους πιστωτές για τη βιωσιμότητα του χρέους. #win_win».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν θέλησε να σχολιάσει ζητήματα που άπτονται της πληρότητας των ελληνικών προτάσεων, καθώς είπε ότι αυτά θα συζητηθούν από τους θεσμούς και το Eurogroup.