Συμφωνία: Πήρε εξουσιοδότηση, «έχασε» δεδηλωμένη…
Μπορεί η κυβέρνηση να έλαβε την έγκριση να διαπραγματευτεί και να συνάψει συμφωνία με 251 «ναι», 32 «όχι» και 8 «παρών» από τη Βουλή, ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να δηλώσουν «παρών» ή να απέχουν - «Όχι», μάλιστα, ψήφισαν Γαϊτάνη και Ψαρρέα - Καμία «διαρροή» από τους ΑΝΕΛ.
Η κυβερνητική πλειοψηφία υπέστη σοβαρό πλήγμα, καθώς 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισαν την θέση τους, ενώ 15 ακόμη, μπορεί να ψήφισαν «ναι», ωστόσο με ανακοίνωσή τους άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν τα μέτρα.
Απο την Κουμουνδούρου «παρών» ψήφισαν ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Ιωάννης Σταθάς, η Αγλαΐα Κυρίτση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Ευστάθιος Λεουτσάκος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Αθανάσιος Σκούμας, ενώ το «όχι»... προτίμησαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.
Λαφαζάνης: Γιατί ψήφισα «παρών»
Απόντες ήταν οι βουλευτές Δημήτρης Κοδέλας, Γιάνης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Αυλωνίτου, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλειος Κυριακάκης.
Τι δήλωσαν τέσσερις βουλευτές για την απουσία τους
Με τις 17 «διαρροές» από κυβερνητικούς βουλευτές, ο Αλ. Τσίπρας «χάνει» ουσιαστικά - όχι όμως και τυπικά - τη δεδηλωμένη, μιας και είναι προφανές πως υπάρχει πρόβλημα συνοχής στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σύμφωνα, μάλιστα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ενοχλημένος από τη στάση των βουλευτών του, ενώ μετά τη συμφωνία δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε «γενναίο» ανασχηματισμό.
«Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στην διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής, αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο.
Σε ό,τι αφορά πάντως στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι αρμόδιο όργανο για να πάρει αποφάσεις είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα…