Debate: Οι τηλεμαχίες που... δεν έγραψαν ποτέ ιστορία στην Ελλάδα! (vids)
Μπορούν τα debates να κρίνουν την έκβαση μιας εκλογικής μάχης; Η απάντηση των επικοινωνιολόγων είναι σαφής: «Δεν έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν το αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει περίπτωση, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, να καταφέρουν να το επηρεάσουν, και μάλιστα σημαντικά».
Αυτά βέβαια συμβαίνουν στο εξωτερικό. Διότι στη χώρα μας η ιστορία των τηλεμαχιών είναι... πονεμένη. Ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθησαν τα debates στην Ελλάδα - μέχρι στιγμής - απεδείχθη τουλάχιστον... αστείος, καθώς δεν υπήρχε ποτέ η δυνατότητα διαλόγου μεταξύ των πολιτικών.
Οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν απόλυτα προστατευμένοι, με... από μηχανής θεό για τη δύσκολη και άβολη στιγμή τους αυστηρούς όρους διεξαγωγής της συζήτησης, που οι ίδιοι είχαν θέσει εκ των προτέρων.
Ας θυμηθούμε, τις ελληνικές τηλεμαχίες των προηγούμενων ετών και τους πρωταγωνιστές τους:
1990: Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Χαρίλαος Φλωράκης
Το πρώτο debate έγινε το 1990, λίγο καιρό μετά την έναρξη λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.
Συμμετείχαν ο τότε πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.
Η «μονομαχία» έλαβε χώρα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός, Γιάννης Καψής.
Η μετάδοσή της έγινε από την κρατική τηλεόραση και από τα δύο - εκείνη την εποχή - ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, MEGA και ANT1, ενώ τη συζήτηση μονοπώλησαν θέματα που αφορούσαν στην εξωτερική πολιτική. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές που ακολούθησαν.
1996: Κώστας Σημίτης, Μιλτιάδης Έβερτ
Το επόμενο debate στη χώρα μας έγινε 6 χρόνια αργότερα. Το 1996 η τηλεοπτική αναμέτρηση έγινε ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ.
Από τη συζήτηση είχαν αποκλειστεί οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, με τον πρώην πρωθυπουργό και τότε επικεφαλής της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνη Σαμαρά να στέλνει εξώδικο στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, καταγγέλλοντας «μεθόδευση».
Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο πολιτικών αρχηγών είχε βρεθεί το θέμα των Ιμίων.
Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Παπουτσάνης, Θοδωρής Ρουσόπουλος και Παύλος Τσίμας.
Νικητής των εκλογών αναδείχθηκε ο Κώστας Σημίτης.
2000: Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής
Στο debate των εκλογών που διεξήχθησαν το 2000 συμμετείχαν ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής.
Τη συζήτηση συντόνιζε ο Νίκος Χατζηνικολάου, ενώ τις ερωτήσεις έκαναν οι Θοδωρής Ρουσόπουλος, Έλλη Στάη και Μανώλης Καψής.
Στις εκλογές που ακολούθησαν ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης είχε κερδίσει με μικρή διαφορά.
2007: Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαρήγα, Αλαβάνος, Καρατζαφέρης, Παπαθεμελής
Το 2007 το debate διεξήχθη λίγο καιρό μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο.
Στην τηλεμαχία πήραν μέρος οι Κώστας Καραμανλής (ΝΔ), Γιώργος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ), Αλέκος Αλαβάνος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) και Στέλιος Παπαθεμελής (Δημοκρατική Αναγέννηση).
Συντονίστρια ήταν η Μαρία Χούκλη και τις ερωτήσεις υπέβαλλαν οι Όλγα Τρέμη, Έλλη Στάη, Νίκος Χατζηνικολάου, Νίκος Ευαγγελάτος, Αλέξης Παπαχελάς και Αιμίλιος Λιάτσος.
Ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής κέρδισε τελικά τις εκλογές.
2009: Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαρήγα, Τσίπρας, Καρατζαφέρης, Χρυσόγελος
Το 2009 διεξήχθησαν δύο debates. Ένα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων συν τους Οικολόγους Πράσινους και ένα μόνο με την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) και του Κώστα Καραμανλή (ΝΔ), με διαφορά μιας ημέρας.
Και τις δύο πολιτικές συζητήσεις συντόνιζε η Μαρία Χούκλη.
Τις εκλογές κέρδισε εκείνη τη χρονιά ο Γιώργος Παπανδρέου.
Από το 2009 δεν έχει πραγματοποιηθεί τηλεοπτικό debate στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν.
Στις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, όπως έγινε γνωστό, τα κόμματα έχουν συμφωνήσει στη διεξαγωγή δύο τηλεμαχιών: μία μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και μία ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς – πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» στον καθορισμό των ημερομηνιών.