DW: Ο Τσίπρας έκανε λάθος υπολογισμούς

Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη βρίσκονται οι ψηφοφόροι, υποστηρίζει ο Χρήστος Κατσιούλης, διευθυντής του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Αθήνα. Ο ίδιος προβλέπει ότι το ποσοστό αποχής θα είναι υψηλό.

DW: Ο Τσίπρας έκανε λάθος υπολογισμούς
3'

Πολλά τα ερωτήματα της Γερμανίδας δημοσιογράφου για τις εκλογές, την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων, τους δύο κεντρικούς αντιπάλους και την κοινή στάση απέναντι στο τρίτο μνημόνιο. Και πρώτα το ερώτημα: Δεν έχουν κουραστεί οι Έλληνες να ψηφίζουν;

Θετικά απαντά ο Χρήστος Κατσιούλης, διευθυντής του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Αθήνα, σε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF). Μεθερμηνεύοντας τη διάθεση των ψηφοφόρων, θεωρεί ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν διαφορετικά με το σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης συνασπισμού και όχι με εκλογές.

«Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη»

Σε κάθε περίπτωση ο Χρήστος Κατσιούλης θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κάνει περίπατο την Κυριακή, γιατί έκανε λάθος στους υπολογισμούς του όταν αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. «Υπάρχουν δύο παράγοντες που άλλαξαν την κατάσταση», λέει. «Αφενός, ο Μεϊμαράκης κατάφερε να ενεργοποιήσει τους ψηφοφόρους που ανήκουν συντηρητικό στρατόπεδο και να τους συσπειρώσει και αφετέρου, ο Τσίπρας ξεκίνησε πολύ αδύναμα τον προεκλογικό αγώνα, δεν είχε κανένα ουσιαστικό μήνυμα να περάσει και φαίνεται ότι το κόμμα του έχει χάσει τον παλμό και το πνεύμα που είχε τον περασμένο Ιανουάριο».

Για τον Χρήστο Κατσιούλη οι επιλογές και οι εναλλακτικές είναι εξαιρετικά περιορισμένες. «Οι εναλλακτικές για τους ψηφοφόρους θυμίζουν κάποιον που έχει να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη. Από τη μια τα παλιά κόμματα, που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο, και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, που στους επτά μήνες διακυβέρνησης δεν άφησε πίσω του ανθισμένα τοπία. Υπό αυτήν την έννοια είναι πολύ δύσκολες οι εκλογές της Κυριακής».

Διακομματική συναίνεση για το πρόγραμμα

Υπάρχει κι ένα τρίτος παράγων που αφαιρεί το κίνητρο συμμετοχής στις εκλογές και που θα ανεβάσει το ποσοστό της αποχής στα ύψη, προσθέτει ο Χρήστος Κατσιούλης. «Πολλοί θεωρούν ότι ψηφίζουν έναν διαχειριστή, κάτι σαν μια αρχή υλοποίησης του προγράμματος λιτότητας και όχι μια πολιτική εναλλακτική. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι 7 στους 10 Έλληνες διερωτώνται για ποιο λόγο πρέπει να ψηφίσουν».

Σε κάθε περίπτωση στον προεκλογικό αγώνα η πολιτική λιτότητας, που κατέβασε στα «χαρακώματα» εκατοντάδες χιλιάδες, δεν διαιρεί πλέον, ίσως και να ενώνει. «Αυτό είναι το καινούργιο που ζούμε. Για πρώτη φορά βλέπουμε μια μεγάλη διακομματική συναίνεση για την αναγκαιότητα εφαρμογής του προγράμματος. Που σημαίνει ότι για πρώτη φορά βιώνουμε το τέλος της μαζικής πόλωσης στην Ελλάδα».

Κάνοντας απολογισμό της προεκλογικής εκστρατείας την χαρακτηρίζει άτονη με λίγα πλακάτ και με συζητήσεις κυρίως στην τηλεόραση. Και περιγράφει ένα σκίτσο μιας εφημερίδας με τον Αλ. Τσίπρα να ξυπνά έντρομος το βράδυ από έναν εφιάλτη και στην ερώτηση, τι ονειρεύτηκε να απαντά: ότι εκλέχτηκα και πάλι.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή