Ν. Ξυδάκης: H EE αντιμετωπίζει προκλήσεις που απειλούν τη συνοχή της
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις επιπτώσεις της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης καθώς και της τρομοκρατικής απειλής στη συνοχή και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2016, ο Νίκος Ξυδάκης ανέφερε πως η ασύμμετρη τρομοκρατική απειλή μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς και η οικονομική και προσφυγική κρίση, δοκιμάζουν την αντοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών, τους συνεκτικούς δεσμούς της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Προσέθεσε δε, ότι παράλληλα θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ίδιες τις θεμελιώδεις αξίες και βεβαιότητες που δημιούργησε η ΕΕ κατά την εξέλιξή της.
Εστιάζοντας στον ετήσιο νομοθετικό προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2016, που διαρθρώνεται σε 10 πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές, ο κ. Ξυδάκης ξετύλιξε το πλέγμα των ελληνικών θέσεων και προτεραιοτήτων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική της Κομισιόν για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, με τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και με παράλληλη ισχυροποίηση της κοινωνικής διάστασης.
Ως προς τη δεύτερη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2016, τη «βαθύτερη και δικαιότερη οικονομική και νομισματική ένωση», ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε πως αυτή είναι το πεδίο για έκφραση των γενικότερων επιδιώξεών μας για την ενίσχυση του δημοκρατικού και κοινωνικού χαρακτήρα της ΟΝΕ και για την ταχεία ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τη σύσταση κοινής ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική μετανάστευσης, ο κ. Ξυδάκης κατέστησε σαφές πως για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας η άμεση διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και η υιοθέτηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαχείρισης τους, με γνώμονα τη δημόσια τάξη, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κεκτημένου ασύλου και ελεύθερης κυκλοφορίας και, εν γένει, των ευρωπαϊκών αξιών.
Ξεκαθάρισε δε πως η φύλαξη των συνόρων είναι εθνική υπόθεση και υπογράμμισε την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής του μηχανισμού μετεγκατάστασης και την άμεση εφαρμογή και επέκταση του μηχανισμού της επανεγκατάστασης από τις χώρες προέλευσης, ιδιαίτερα από την Τουρκία.
Ως προς τη «συνδεδεμένη ψηφιακή ενιαία αγορά», έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στην υποστήριξη της Ελλάδας στη δημιουργία και στη δραστηριοποίηση νεοφυών επιχειρήσεων.
Όσον αφορά την κατεύθυνση για «ανθεκτική ενεργειακή ένωση συνοδευόμενη από μακρόπνοη πολιτική για την κλιματική αλλαγή», ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε πως πάγια ελληνική θέση αποτελεί η ενίσχυση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και ανάπτυξης ενδογενών ενεργειακών πηγών για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσα στην ΕΕ.
Η Ελλάδα παράλληλα, μέσα από τον στόχο της Κομισιόν για «βαθύτερη και δικαιότερη αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση» αποβλέπει στην προώθηση μιας ισχυρής ανταγωνιστικής και ισόρροπα κατανεμημένης ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης καθώς, όπως ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός, συνδέεται τόσο με την ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας όσο και με την ενδυνάμωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την ανάπτυξη κρίσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων.
Εξίσου σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα είναι «η εύλογη και ισορροπημένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ», καθώς η ελληνική πλευρά μπορεί να διεκδικήσει και να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων σε διάφορα προϊόντα.
Επίσης ο κ. Ξυδάκης αναφερόμενος στην προσπάθεια της Επιτροπής να προωθήσει μέτρα και δράσεις που θα ενισχύσουν τη θεσμική ισορροπία της ΕΕ, τη λογοδοσία της και τη δημοκρατική νομιμοποίησή της, σημείωσε πως αποτελεί πρόκληση για το εθνικό μας κοινοβούλιο, «που οφείλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τον θεσμικό ρόλο που του επιφυλάσσεται και να ενταχθεί δυναμικά σε συνδιαμορφωτή της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Τέλος, ειδική μνεία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός για τη Συμφωνία Προστασίας Δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ, με την οποία επιδιώκεται η υψηλή προστασία προσωπικών δεδομένων. Σε αυτό το πλαίσιο συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την ολοκλήρωση της πρότασης οδηγίας για ευρωπαϊκό PNR (δεδομένα επιβατών πτήσεων) εντός του 2016.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων