Εκλογές ΝΔ: Κάλπες λίγο πριν τα κάλαντα μεν, αλλά...

Όταν ο ιστορικός του μέλλοντος κληθεί να αποτυπώσει τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στη Νέα Δημοκρατία, ενδεχομένως θα καταλήξει να έχει ως επικεφαλίδα στο κείμενό του την ακόλουθη: «Νοήμονες άνθρωποι πνίγονταν σε μια κουταλιά ασυνεννοησίας».

Εκλογές ΝΔ: Κάλπες λίγο πριν τα κάλαντα μεν, αλλά...
4'

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΕΟ ΦΙΑΣΚΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ – «ΚΛΕΙΔΙ» Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ – ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ 4 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Και μπορεί ο κύβος να ερρίφθη και οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου να έχει προγραμματιστεί για τις 20 Δεκεμβρίου και τις 10 Ιανουαρίου (β’ γύρος εφόσον χρειαστεί), ωστόσο τίποτε δεν δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ικανό να αντεπεξέλθει στο «σπιράλ» εσωστρέφειας, παλινωδιών και γκρίνιας που το ταλανίζει.

Μέσα σε αυτή την εικόνα διάλυσης αχνοφάνηκε μια αχτίδα συνεννόησης, μετά και τη συμφωνία μεταξύ των επιτελείων των τεσσάρων υποψηφίων (Τζιτζικώστας, Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης) να δώσουν το «πράσινο φως» σε γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιών να αναλάβει την τεχνική διοργάνωση της εκλογικής διαδικασίας.

Ωστόσο, στη Συγγρού το έχουν τούμπανο και ο κόσμος κρυφό καμάρι ότι τα χρήματα που υπάρχουν στον «γαλάζιο» κορβανά δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Όπως εκτιμούν άνθρωποι που γνωρίζουν από πολύ κοντά τα όσα διαδραματίζονται στο κόμμα, το ταμείον είναι μείον και εάν δεν υπάρξει επαρκής προσέλευση κόσμου στις 22 Δεκεμβρίου ενώπιον της κάλπης, ώστε να καταβάλει τα 3 ευρώ για τη συμμετοχή του, τότε το σύστημα κινδυνεύει να τιναχθεί για ακόμα μία φορά στον αέρα και να γραφεί το «σίκουελ» του φιάσκου της 22ας Νοεμβρίου.

Ο φόβος φυλάει τα έρημα...

Σχεδόν αταβιστικά έδρασε στη σκέψη των γαλάζιων στελεχών η απόρριψη μιας δεύτερης εταιρείας με έδρα τα Χανιά, που είχε επίσης υποβάλει προσφορά για την τεχνική διαχείριση των εσωκομματικών εκλογών, παρά το γεγονός ότι κατά την αξιολόγησή της είχε συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία.

Τούτο συνέβη ίσως γιατί ξύπνησαν οι μνήμες του φιάσκου με την εταιρεία-φάντασμα, την Infosolutions, η οποία προκάλεσε το εκλογικό φιάσκο στις 22 Νοεμβρίου, οδηγώντας μια ολόκληρη παράταξη «στα κάγκελα» και πυροδοτώντας ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα εντός της ΝΔ.

Όπως και να έχει είτε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος (ΚΕΦΕ) επέλεγε την πρώτη είτε τη δεύτερη εταιρεία, το μόνο σίγουρο είναι ότι το κόστος της διεξαγωγής των εκλογών εκτοξεύεται κατακόρυφα, δημιουργώντας άλλη μια τρύπα στο – ούτως ή άλλως – βεβαρημένο παθητικό του ισολογισμού της ΝΔ.

Το παρασκήνιο του τελικού ok για τις εκλογές

Η αποδοχή της πρότασης για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στις 22 Νοεμβρίου προέκυψε έπειτα από μια σειρά άτυπων συνεννοήσεων μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων.

Κατά πληροφορίες, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν εκείνος που επέμενε περισσότερο από όλους στη διεξαγωγή των εκλογών άμεσα και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε άλλη πρόταση θα καταρράκωνε το ήδη πληγωμένο κύρος της παράταξης και θα πυροδοτούσε ένα ντόμινο εξελίξεων, με το ενδεχόμενο της διάσπασης να είναι κάτι παραπάνω από ορατό.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αποκωδικοποιώντας το μήνυμα της βάσης της ΝΔ που έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ «τελειώνετε με το όλο θέμα, μας έχετε κουράσει» διέβλεψε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, ιδίως μετά το φιάσκο αφού η απογοήτευση των «γαλάζιων» εκλογέων και φίλων της παράταξης ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Εν τέλει και ο ίδιος αποδέχθηκε την πρόταση της ΚΕΦΕ για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 22 Δεκέμβρη.

Υπέρ των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου είχε ταχθεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς όμως, όπως έπραξε ο Απ. Τζιτζικώστας, να επικαλεστεί κίνδυνο για την ενότητα του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει, εδώ και ημέρες, ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για την διασφάλιση του κύρους της διαδικασίας και δευτερευόντως για το χρόνο.

Όσο για τη στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εδώ τα πράγματα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ο εκπρόσωπός του στην ΚΕΦΕ Θόδωρος Αμπατζόγλου απέχει των εργασιών του κομματικού οργάνου, διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση ως προς την υποβολή μήνυσης κατά της Infosolutions για το φιάσκο.

«Κόκκινο πανί» για την πλευρά Μεϊμαράκη εξακολουθεί να είναι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος εξόργισε τον πρώην υπηρεσιακό πρόεδρο της ΝΔ με τη στάση του.

Πυροσβεστικά φαίνεται πως έδρασε σε αυτή την περίπτωση ο νυν πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος κατάφερε εν τέλει να πείσει τον Β. Μεϊμαράκη να δώσει την έγκρισή του για την άμεση προσφυγή της ΝΔ σε κάλπες.

Κάπως έτσι η ΝΔ οδεύει σε εκλογές, αντιμετωπίζοντας τη χειρότερη ίσως κρίση στην 41χρονη πολιτική ιστορία της και με δεδομένο το βαθύ χάσμα μεταξύ ανθρώπων που καλούνται την επαύριον του εσωκομματικού αγώνα, όχι μόνον να συνεργαστούν και να συνθέσουν ιδέες και πράξεις, αλλά και να σχηματίσουν ένα ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο στη Βουλή απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή