ΣΥΡΙΖΑ: Προκαλεί η Κροάτισσα ευρωβουλευτής με την ομάδα «Φίλων της Μακεδονίας»
Tην πλήρη αντίθεση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην ενέργεια της Κροάτισσας Ευρωβουλευτού του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος Μαριάνας Πέτιρ να αναλάβει πρωτοβουλία για την δημιουργία ομάδας φιλίας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με την επωνυμία «Φίλοι της Μακεδονίας» εκφράζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει στην επιστολή του ότι ο τίτλος της άτυπης ομάδας όχι μόνο δεν έχει καμία νομική βάση, αλλά αμφισβητεί και τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας την επίσημη ονομασία των Σκοπίων.
H επιστολή του κ. Παπαδημούλη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην πρωτοβουλία της Κροάτισσας βουλευτή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κας Μαριάνα Πέτιρ, να δημιουργήσει άτυπη ομάδα Ευρωβουλευτών υπό τον τίτλο «Φίλοι της Μακεδονίας».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναγνώρισε επίσημα την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεδομένου ότι η χρήση μόνο αυτού του ονόματος είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 7ης Απριλίου 1993. Όπως γνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ως το μόνο κοινώς αποδεκτό και συμφωνημένο διεθνές πλαίσιο διαπραγματεύσεων.
Κατά συνέπεια, θα ήθελα να τονίσω ότι ο τίτλος της άτυπης ομάδας όχι μόνο δεν έχει καμία νομική βάση, αλλά αμφισβητεί και τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, η χρήση του θεσμικού ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εγκαταστάσεών του από την άτυπη ομάδα θα πρέπει να αποτραπεί προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις.
Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ετήσια Έκθεση Προόδου τον Νοέμβριο του 2015 και η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο του 2015, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα πρέπει να επιταχυνθούν, όπως η εφαρμογή του κράτους δικαίου, οι μεταρρυθμίσεις στη δικαστική εξουσία, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η εκλογική μεταρρύθμιση και η ομαλή διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών τον Απρίλιο του 2016 σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, η εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας του Ιουνίου/Ιουλίου, η ενδυνάμωση της ελευθερίας του τύπου και των ΜΜΕ, όπως επίσης και η ανάπτυξη καλών σχέσεων γειτονίας. Κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία σέβεται τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ, θα πρέπει να ενθαρρύνεται.
Αναμένω με ενδιαφέρον την απάντησή σας σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα».