Panama Papers: Στο οικονομικό σκάνδαλο-μαμούθ και ο Σταύρος Παπασταύρου
Σάλο έχει προκαλέσει η «διαρροή» 11,5 εκατ. εγγράφων από τη «μυστική» εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών «Mossack Fonseca», τα οποία αναφέρονται σε συνολικά 214.000 offshore εταιρείες, οι οποίες βοήθησαν ισχυρά πρόσωπα της οικονομίας και της πολιτικής να ξεπλύνουν «βρώμικο» χρήμα και να αποφύγουν την καταβολή φόρων. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στη διαβόητη λίστα των λεγόμενων «Panama Papers» περιλαμβάνεται και το όνομα του πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, του Σταύρου Παπασταύρου.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ-«ΦΩΤΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΓΝΩΣΤΩΝ ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΕ ΞΕΠΛΥΜΑ «ΜΑΥΡΟΥ» ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Όπως αναφέρει το site του International Consortium of Investigative Journalists, λίγο μετά την άνοδο του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος και επί πολλά χρόνια στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκε να εργάζεται για το νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις.
Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου στην συνέχεια κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της ελληνικής διάσωσης.
Εν τω μεταξύ, το όνομά του εμφανίστηκε να συνδέεται με μια αδήλωτη κατάθεση, περίπου $ 6,9 εκατομμυρίων σε τραπεζικό λογαριασμό της HSBC της Ελβετίας. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι τα χρήματα ήταν δικά του, αλλά πλήρωσε πρόστιμο $ 3,6 εκατομμύρια στις 2 Φεβρουαρίου 2016, για να αποσυρθούν οι κατηγορίες για φοροδιαφυγή και για ξέπλυμα χρήματος. Ο ίδιος δεσμεύθηκε να αποδείξει ότι το πρόστιμο ήταν άδικο.
Σύμφωνα με τα Panama Papers, από το 2005 ως το 2014, ο Παπασταύρου υπήρξε μέλος του συμβουλίου των παναμέζικων οργανισμών Green Shamrock Foundation και Diman Foundation. Το 2006, έγινε αναπληρωτής πρόεδρος του Aisios Foundation, που υπάρχει ακόμη και σήμερα.
Τι απάντησε ο Παπασταύρου
Αρχικά ο κ. Παπασταύρου είπε ότι δεν θυμάται τους οργανισμούς, αλλά αργότερα είπε ότι σύμφωνα με τα αρχεία του έχει υπηρετήσει ως μέλος των συμβουλίων των εταιριών Green Shamrock, Diman and Aisios.
Είπε ότι το έκανε «για δύο παλιούς οικογενειακούς φίλους» και ότι δεν έλαβε καμία αποζημίωση. Επιπλέον, δήλωσε πως «δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αυτές τις οντότητες οποιουδήποτε είδους» και «δεν ήταν υποχρεωμένος να τις δηλώσει στις φορολογικές αρχές».
Λίγο αργότερα επανήλθε λέγοντας ότι τα συμβούλια ήταν προορισμένα να ενεργοποιούνται μόνο αν ο ιδρυτής ενός οργανισμού πέθαινε, κάτι που «δεν έγινε ποτέ». Ένα δικηγορικό γραφείο εκπροσωπώντας τον ιδιοκτήτη του ιδρύματος Aisios έγραψε ότι ο Παπασταύρου παραιτήθηκε το 2012, ότι ποτέ δεν είχε «δικαίωμα στα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος και ποτέ δεν έλαβε καμία αμοιβή».
Στα «πλοκάμια» των offshores
Τα έγγραφα, τα οποία αναφέρονται υπό την κωδική ονομασία «Panama Papers», αποκαλύπτουν τις διαδρομές του μαύρου χρήματος για μια περίοδο τουλάχιστον 40 ετών (1975-2015) και συνδέουν τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης δικηγορικής εταιρείας με τουλάχιστον 72 αρχηγούς ή πρώην αρχηγούς κρατών.
Στο σκάνδαλο-μαμούθ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, του τέως προέδρου της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι αλλά και στενών συνεργατών του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στα ονόματα συγκαταλέγονται πρώην πρωθυπουργοί, αρχηγοί κρατών, πολιτικοί, δικτάτορες, επιχειρηματίες, έμποροι ναρκωτικών, έμποροι όπλων, έμποροι λευκής σαρκός αλλά και πλειάδα συγγενικών προσώπων επιφανών προσώπων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC, τα εν λόγω έγγραφα συνδέουν τις δραστηριότητες της δικηγορικής εταιρείας με τουλάχιστον 72 αρχηγούς ή πρώην αρχηγούς κρατών.
Ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα ξεχωρίζουν οι:
- Μαρίτσιο Μάκρι, πρόεδρος της Αργεντινής
- Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, πρωθυπουργός της Ισλανδίας
- Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας
- Πέτρο Ποροσένκο, πρόεδρος της Ουκρανίας
- Κόγιο Ανάν, γιος του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν
- Ίαν Κάμερον, πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού
- Ναουάζ Σαρίφ, πρωθυπουργός του Πακιστάν
- Ιγιάντ Αλάουι, πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ
- Ραμί και Χαφέζ Μακλούφ, εξάδελφοι του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ
Σημειώνεται, πως τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν από τη βάση δεδομένων της Mossack Fonseca, ήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung», η οποία στη συνέχεια τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Εκατόν επτά οργανισμοί μέσων ενημέρωσης σε 78 χώρες ανέλυσαν τα έγγραφα.
Από την πλευρά του, ο Ζεράρ Ράιλ, επικεφαλής της ICIJ, δήλωσε ότι τα έγγραφα καλύπτουν τις καθημερινές «δουλειές» στη Mossack Fonseca για διάστημα άνω της 40ετίας. «Πιστεύω ότι η διαρροή θα αποδειχθεί ως το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία για τον κόσμο των offshores λόγω της έκτασης των εγγράφων», ανέφερε ο Ράιλ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ PANAMA PAPERS ΜΕΣΩ TWITTER