Το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια Λαγκάρντ - Μέρκελ
Μια συνάντηση για την Ελλάδα… αλλά χωρίς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και της ισχυρής γυναίκας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη «σκιά» του σκανδάλου των Wikileaks.
Παρότι οι αποκαλύψεις που έγιναν το περασμένο Σάββατο, αφορούν άμεσα την χώρα μας και την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως «παρείσακτος» αποκλείστηκε από το τραπέζι των συζητήσεων, με την συγκεκριμένη συνάντηση μάλιστα, να θεωρείται ειδικής βαρύτητας για τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Η λανθασμένη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού τις τελευταίες μέρες «έκαψε» μια πολύτιμη μόχλευση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με ευνοϊκότερους όρους.
Αντί αυτού όμως, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε για ακόμα μια φορά να απομονωθεί διπλωματικά. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα και το άκρως προσβλητικό ύφος της επιστολής, της Διευθύντριας του ΔΝΤ προς τον πρωθυπουργό που αποκάλεσε «ανοησίες» τους ισχυρισμούς του, σε ένα θέμα μάλιστα με απτές αποδείξεις.
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα κατά της ελληνικής κυβέρνησης –που θέλει το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι της 22 Απριλίου-, η Κριστίν Λαγκάρντ επιδίδεται σε μια επίδειξη ισχύος, θέλοντας να δώσει το τελικό χτύπημα σε ένα αδύναμο και «ξοφλημένο» πρωθυπουργό, αγνοώντας τον για τις αποφάσεις που θα λάβουν τελικώς και με τις ευλογίες της Καγκελαρίου Μέρκελ, για το μέλλον της χώρας του.
Σε διπλωματικό επίπεδο, η απογευματινή συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ, μεταφράζεται στον πλήρη αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διαπραγματεύσεις, προμηνύοντας ότι τα χειρότερα είναι καθοδόν, με τις δυο κυρίες μάλιστα να τα βρίσκουν, με κοινό συντελεστή την αναξιοπιστία του Έλληνα πρωθυπουργού. Αυτό μάλιστα γίνεται ακόμα πιο σαφές, αν αναλογιστεί κανείς όταν εκεί θα παρευρεθεί και ο εκβιαστής της χώρας Πολ Τόμσεν.
Με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι πλέον με δεμένα χέρια, τα βλέμματα στρέφονται στο τι αποφάσεις θα λάβουν για την Ελλάδα Μέρκελ-Λαγκάρντ ερήμην του Έλληνα πρωθυπουργού.
Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η στιγμή της συνάντησης των δυο ισχυρών κυριών. Άξιο λόγου είναι πως η συνάντηση των δυο γίνεται προτού υπάρξει ανοικτός διάλογος με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος θεωρητικά έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο στις επικείμενες εξελίξεις και αυτό γιατί, αναμένεται να «χαρτογραφηθεί» μια νέα στρατηγική στραγγαλισμού της Ελλάδας και της κυβέρνησης της.
Σκληρό «παιχνίδι» από τη Λαγκάρντ
H ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις επί ελληνικού εδάφους «καλή τη πίστει» για θέματα δημοσίου χρέους, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.
Όπως επεσήμανε η ίδια, στόχος ήταν να αποκατασταθεί η ελληνική ανταγωνιστικότητα σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας του χρέους.
«Οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει», δήλωσε η ίδια.
Ερωτηθείσα εάν το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους και ιδιαίτερα σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από εκείνο που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιρίου είπε «ότι όλα πρέπει να συνυπολογιστούν».
Άδειασμα και από την Κομισιόν
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Κομισιόν, δεν «τσιμπάει» στις κατηγορίες της Αθήνας για το ρόλο του ΔΝΤ και κρατά χαμηλούς τόνους στη διάσταση απόψεων που τους χωρίζει, επαναλαμβάνοντας, ότι... «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που εκκρεμεί και η ΕΕ δεν προβλέπει την αποχώρηση του Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις», διά στόματος ανώτατου αξιωματούχου της ευρωζώνης στο MNI χθες.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η «συζήτηση που διέρρευσε δεν μας αποκάλυψε τίποτα καινούριο» και ότι «το ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρο στις θέσεις του από την αρχή» και τόνισε ότι «το τρίτο Μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας έχει ως προαπαιτούμενο το ότι το ΔΝΤ επίσης θα συμμετάσχει με ένα τρίτο πρόγραμμα».
Θύμισε δε, ότι «η Γερμανία, η Φιλανδία, η Ολλανδία, δεν θα προχωρήσουν χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ».