Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ δεν θέλει να διατυπώσει ξεκάθαρες προγραμματικές θέσεις
Στη σημασία του επικείμενου συνεδρίου αναφέρθηκε ο Γραμματέας του της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής και διατύπωσε τις προτάσεις του για το διάστημα που απομένει έως τότε.
«Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έχει τη σημασία της γιατί βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το δεύτερο συνέδριο που αποτελεί μεγάλο σταθμό και σημείο καμπής για την επόμενη περίοδο», ανέφερε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μίλησε παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Ο Παναγιώτης Ρήγας υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις και η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαμορφώσουν τους όρους, ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί το Συνέδριο ως μια ανοιχτή διαδικασία με αριστερό και ριζοσπαστικό προσανατολισμό και όχι ως μια διαδικασία που αφορά τη διευθέτηση εσωτερικών εκκρεμοτήτων. Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε σε όσα έγιναν από τον Ιανουάριο του 2015, τις δύσκολες διαπραγματεύσεις και αποφάσεις αλλά και στα μέτρα με κοινωνικό πρόσημο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο βάθος της ευρωπαϊκής κρίσης και τον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει η ευρωπαϊκή στρατηγική κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα κατηγόρησε με δριμύτητα τη ΝΔ σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει και δεν θέλει να διατυπώσει ξεκάθαρες προγραμματικές θέσεις. «Όλη η εκφορά του λόγου της ΝΔ ήταν σε λογική που προεξοφλούσε την αποτυχία της κυβέρνησης και ζητούσε και ζητάει εκλογές αν και τους έχουμε βεβαιώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019», είπε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και υπογράμμισε ότι «η λογική αυτή δεν είναι ενάντια στην κυβέρνηση αλλά είναι ενάντια στην ίδια την κοινωνία».
«Αυτή η λογική της καταστροφολογίας, έχει τη βοήθεια των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, της οικονομικής ελίτ και των συμφερόντων που αποτελούν το σύστημα της διαπλοκής», κατήγγειλε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και σημείωσε ότι ιδίως μετά την εφαρμογή του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, διαμορφώνεται μια εικόνα διαστρέβλωσης από τα ΜΜΕ και τίθενται ερωτήματα και αμφισβήτηση αν αυτά που έχει καταφέρει η κυβέρνηση έχουν βάση και αλήθεια. «Η μόνη λύση απέναντι σε αυτή τη στρατηγική είναι εμείς οι ίδιοι να βγούμε στον κόσμο να επικοινωνήσουμε και να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Ρήγας σημειώνοντας την ανάγκη «να βγουν προς τα έξω οι οργανώσεις και τα μέλη του κόμματος».
Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στις θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, στα μέτρα με κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο αλλά και στον αγώνα προκειμένου να αλλάξει προσανατολισμό η Ευρώπη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διάσκεψη των μεσογειακών χωρών της Ευρώπης που έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και στην κοινή διακήρυξη των Αθηνών, που, όπως είπε, άνοιξε το δρόμο για να διαμορφωθεί μια νέα ατζέντα για το πώς η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις τρόπο αλληλέγγυο και όχι με τρόπο που οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς.
«Χωρίς να πανηγυρίζουμε, φαίνεται ότι μπαίνει στο αυλάκι αυτή η προσπάθεια, γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει συνέχεια με όλες αυτές τις συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα», είπε ο κ. Ρήγας. Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, ο Γραμματέας της ΚΕ είπε πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια κρίσιμη μάχη, σημείωσε ωστόσο πως όσα έγιναν και χθες στην Μπρατισλάβα δίνουν μια αισιοδοξία ότι οι ευρωπαίοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να επικρατήσει η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Οι προτάσεις του Γραμματέα της ΚΕ
Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στο διάστημα που απομένει ως το Συνέδριο:
- Να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που διαμορφώνουν συνθήκες συμπόρευσης με τους πολίτες εκείνους τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τους νέους, τα λαϊκά στρώματα, τους ανέργους, τους ενεργούς πολίτες. «Είχαμε αποφασίσει οι συνελεύσεις παρουσίασης των θέσεων να γίνονται καλώντας όλους τους πολίτες να συμμετέχουν» γιατί η συμμετοχή τους ενισχύει τη συνδιαμόρφωση.
Όσες δε οργανώσεις ενστερνίστηκαν αυτή τη λογική, τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά», ανέφερε και επισήμανε ότι η συμμετοχή διαμορφώνει όρους συνδιαμόρφωσης και ενεργής συμμετοχής στην προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
- Ταυτόχρονα με τη συζήτηση για τις θέσεις να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να οργανώνει θεματικές εκδηλώσεις είτε για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, είτε για θέματα που εντοπίζονται στον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ (δημόσια διοίκηση, παιδεία, κοινωνική οικονομία, ΕΣΠΑ, εργασιακά)
- Να ενταχθεί η Καμπάνια σε τοπικό επίπεδο με περιοδείες, συνεντεύξεις, επισκέψεις σε χώρους δουλειάς στελεχών των ΝΕ και των βουλευτών που θα καλούν τους πολίτες να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στον προσυνεδριακό διάλογο.
- Να διαμορφωθούν οι επιτροπές στήριξης σε επίπεδο Νομού.
Για τον τρόπο διεξαγωγής και συζήτηση του Συνεδρίου προτείνει αυτή να γίνει σε τρεις θεματικές ενότητες
- Η αριστερά στον 21ο αιώνα
- Το κόμμα
- Προγραμματικές αιχμές
Για το καταστατικό προτείνει:
Να γίνει καταστατικό συνέδριο εντός του 2017. Στο μεταβατικό στάδιο προτείνει τρεις τροποποιήσεις:
- Του άρθρου 10 που αναφέρεται στις περιφερειακές επιτροπές
- Του άρθρου 20 που αναφέρεται στα τμήματα
- Της παραγράφου 6 του άρθρου 30 για τη γυναικεία εκπροσώπηση στα εκτελεστικά όργανα
«Είναι ανάγκη τον ένα μήνα που απομένει ως το Συνέδριο για εντατικοποίηση της δουλειάς όλων ως την άμεση απάντηση στους συντηρητικούς κύκλους, της διαπλοκής και κυρίως της ΝΔ που ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκομμένος από την κοινωνία», ανέφερε κλείνοντας την εισήγησή του ο Γραμματέας της ΚΕ.