Βουλή: Εν μέσω θύελλας ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Βουλή: Εν μέσω θύελλας ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
5'

Σε σύνολο 252 παρόντων βουλευτών, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 156 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων), κατά 79 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ και ΚΚΕ) και «παρών» ψήφισαν 17 βουλευτές (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι).

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε η Χρυσή Αυγή για την αρχή του νομοσχεδίου και τα άρθρα 1 και 78.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και στα άρθρα και στο σύνολό του, όπως και οι δύο τροπολογίες που ενσωματώθηκαν σε αυτό («πόθεν έσχες», υπολογισμός του τέλους μείωσης ρύπων).

Σφοδρή αντιπαράθεση Σπίρτζη - Χατζηδάκη για τους διοικητές της ΥΠΑ

Σε άγρια κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη εξελίχθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με τον κ. Χατζηδάκη να υποστηρίζει ότι η επιλογή διοικητών θα γίνεται από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί από την ίδια την Ελλάδα.

Ο υπουργός ωστόσο αρνήθηκε την κατηγορία και καταλόγισε στον πρώην ομόλογό του «ελλιπή ενημέρωση» παρά «τις διαχρονικές σχέσεις του με τον μηχανισμό των Βρυξελλών».

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι, σύμφωνα με ρύθμιση του νομοσχεδίου, η επιλογή των διοικητών και των υποδιοικητών της ΥΠΑ θα γίνεται από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν δύο-τρεις εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Πτήσεων.

Διερωτήθηκε σε ποια άλλη χώρα δεν αποφασίζει για αυτά τα θέματα ο υπουργός, η κυβέρνηση ή η Βουλή, αλλά μία ευρωπαϊκή Αρχή.

«Αυτό, αν ήσασταν στην αντιπολίτευση, δεν θα το λέγατε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας; Δικαιούμαι εγώ να ρωτήσω, μετά από αυτό, αν είστε ή δεν είστε κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης;» ρώτησε ο κ. Χατζηδάκης και ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη.

Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε σχετικά με το νομοσχέδιο ότι δεν δόθηκαν καν τα στοιχεία με βάση τα οποία συντάσσεται η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για επιβάρυνση ή μη του κρατικού προϋπολογισμού.

Υποστήριξε μάλιστα ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι παντελώς αχρείαστο, καθώς, όπως είπε, το θέμα της αναδιάρθρωσης της ΥΠΑ είχε ρυθμιστεί με την Ανώνυμη Εταιρεία για τη Διαχείριση των Αεροδρομίων.

Αφού μίλησε για «πανηγυρισμούς του κ. Σπίρτζη ότι δεν πουλάμε τον αέρα», ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση διακατέχεται από τη λογική του Χότζα, «εφευρίσκει συνεχώς ανύπαρκτους εχθρούς τους οποίους νικάει», αφού δεν ετέθη ποτέ θέμα ιδιωτικοποίησης, «ούτε από το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, ούτε από την τρόικα».

«Έχετε εκστρατεύσει με μία λογική δονκιχωτισμού. Λέτε ότι πετύχατε να αποτρέψετε αυτήν την ιδιωτικοποίηση, για την οποία ποτέ δεν υπήρχε θέμα. Αλλά δεν πετύχατε να αποτρέψετε την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, παρότι κλάψατε πολύ, την αξιοποίηση του Ελληνικού και σε λίγο δεν θα έχετε καταφέρει να αποτρέψετε και τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας. Και ευτυχώς που δεν θα έχετε καταφέρει να αποτρέψετε αυτές τις εξελίξεις» είπε προς τον υπουργό Μεταφορών.

«Είστε ανενημέρωτος»

Για «ανακρίβειες» κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη ο κ. Σπίρτζης, παρότι «είναι διαχρονικά γνωστές οι σχέσεις του με τον υπηρεσιακό μηχανισμό των Βρυξελλών».

«Διαβάστε τα κείμενα» τον παρέπεμψε, σημειώνοντας πως αυτό που ανέγνωσε ήταν η πρόταση των θεσμών, η οποία «δεν πέρασε» στη διαπραγμάτευση.

«Κάποιοι ζητούσαν η επιλογή των διοικητών να γίνεται από ένα πενταμελές συμβούλιο. Σε αυτό, οι τρεις θα ήταν από υπηρεσίες άλλων κρατών, που δεν έχουν καν να κάνουν με τα ευρωπαϊκά όργανα. Αυτό που τελικά αποφασίστηκε είναι να γίνεται προκήρυξη, μετά από την οποία συγκροτείται Επιτροπή, με τρία μέλη που θα ορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και δύο από την EΑSA κι εφόσον σε αυτό συμφωνεί ο υπουργός. Η εισήγηση του υπουργού θα περνάει εν συνεχεία από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής» ανέφερε είπε ο κ. Σπίρτζης.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως ο διοικητής της ΥΠΑ «προφανώς» θα είναι Έλληνας. «Και προφανώς το πάνω χέρι το έχει η εθνική κυβέρνηση και προφανώς είμαστε περήφανοι για την διαπραγμάτευση» συμπλήρωσε.

«Περιορίζετε την εθνική κυριαρχία»

«Πραγματικά διερωτώμαι γιατί πήρατε τον λόγο. Υποτιμάται και τον εαυτό σας και καθιστάτε τη χώρα μία χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Θα περίμενα μία συγγνώμη. Είπατε πως αυτό το οποίο ανέφερα για συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) στην επιλογή των διοικητών είναι ανακριβές και μόνος σας το αναιρέσατε», ανταπάντησε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος προσέθεσε πως ανέγνωσε το κείμενο του νόμου, το οποίο αναφέρει ότι «και δύο μέλη ορίζονται από την EASA». Τέλος, κάλεσε τον κ. Σπίρτζη να απαντήσει σε πιο άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ ισχύει κάτι τέτοιο.

«Δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά σας»

«Καταλαβαίνουμε τον πόνο της ΝΔ, γιατί δεν εξυπηρετούνται οι πολιτικές και τα συμφέροντα που ήθελαν την ιδιωτικοποίηση και την άκρατη λειτουργία της αγοράς στη χώρα και το κλάμα όσων την στήριζαν σε όλες αυτές τις πολιτικές» είπα παίρνοντας και πάλι τον λόγο ο υπουργός. «Το είπε και μόνος του ότι ρυθμίστηκε το θέμα με την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και με το κλείσιμο περιφερειακών αεροδρομίων και την ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ μέσω της Ανώνυμης Εταιρείας για τη Διαχείριση των Αεροδρομίων» ανέφερε για τον κ. Χατζηδάκη.

«Δεν μπορώ να παρακολουθήσω πια τον κ. υπουργό» παρενέβη εκ νέου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, και κατέληξε κατηγορώντας τον κ. Σπίρτζη ότι εξέτρεψε τη συζήτηση «στη σφαίρα του πολιτικού σουρεαλισμού».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή