LIVE Σύνοδος Κορυφής: Κρίσιμες επαφές Τσίπρα για το ελληνικό χρέος
Σε εξέλιξη βρίσκονται μέχρι και αυτή την ώρα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρώπης των 27 στις Βρυξέλλες, οι οποίες διεξάγονται για δεύτερη ημέρα στη βελγική πρωτεύουσα, με τα θέματα του ελληνικού χρέους αλλά και του προσφυγικού να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ, ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΓΙΟΥΝΚΕΡ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR
Παρακολουθήστε live εικόνα από τη Σύνοδο Κορυφής
Σήμερα, Παρασκευή (21/10/2016), ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Οι συγκεκριμένες επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίζονται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς βάσει αυτών θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας, η οποία επιμένει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, μετά το πέρας της αξιολόγησης και όχι μετά τις γερμανικές εκλογές.
Την ίδια στιγμή, πάντως, προβληματισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των συναντήσεων του κ. Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, καθώς οι Ευρωπαίοι δείχνουν εμφανώς την απροθυμία τους, ώστε να ανοίξει η οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό χρέος, με «μπροστάρη», όπως είναι αναμενόμενο, το ίδιο το Βερολίνο.
Όταν ο Σουλτς «άδειασε» τον Τσίπρα...
Το γενικότερο κλίμα στη βελγική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της Συνόδου δεν είναι και το καλύτερο, με τις διαθέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων να κινούνται στο όριο ανάμεσα στην επιφυλακτικότητα και την άρνηση.
Ενδεικτική ήταν η απάντηση - «άδειασμα» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, φανερά ενοχλημένος, διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο «διαρροές» που ήθελαν την Ευρωβουλή να αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
«Άκουσα και εγώ τη φήμη αυτή ως Πρόεδρος του ΕΚ, και δεν μπορώ να απαντήσω. Εξεπλάγην από τις φήμες πως το ΕΚ θα λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Θεωρώ πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής, (το θέμα του χρέους) θα υπάρξει στην ατζέντα εργασίας της σε επόμενη συνεδρίαση, αυτό είναι κάτι τυπικό αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΕΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς.
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα και προφανώς αντιλαμβανόμενος ότι η δήλωσή του αυτή ουσιαστικά εξέθετε με πολύ άγαρμπο τρόπο τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Σουλτς ανασκεύασε την παραπάνω δήλωση, με νεώτερη που έκανε εκπρόσωπός του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ο πρόεδρος Σουλτς εξέφρασε την έκπληξή του για τη διατύπωση της ερώτησης αν τοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει δράση στην ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος Σουλτς δεν εξεπλάγη με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν διαφωνεί με αυτήν».
«Nein» από Σόιμπλε, «No» από Ντράγκι
Την ίδια στιγμή και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), εάν δεν λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Και σα να μην έφτανε αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανήλθε δριμύτερος, ανάβοντας «κόκκινο» σε οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όπως μετέδωσε η Wall Street Journal.
«Δεν κατανοούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το επίπεδο του χρέους της, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η αδυναμία της να συγκροτήσει (λειτουργική) διοίκηση», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Σόιμπλε.
«Ήξεις αφήξεις» από την Ευρώπη των 27 για το προσφυγικό
Πάντως, η χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ανέδειξε για πολλοστή φορά και το μείζον πρόβλημα της συνεννόησης σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, με τις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων να κινούνται περισσότερο σε ρυθμούς... ευχολογίων, παρά στο ενδεχόμενο εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης.
Ο κ. Τσίπρας είπε για ακόμη μία φορά κάτι που ούτως ή άλλως είναι αληθές, ότι δηλαδή «η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της ΕΕ στο προσφυγικό», ενώ ανέφερε πως από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200.
Ο πρωθυπουργός επέκρινε την «à la carte» αλληλεγγύη της Ευρώπης των 27 και πρόσθεσε: «Δεν κάναμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες. Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχη με τις κοινές μας αρχές».