Διάσκεψη Προέδρων Βουλής Live: Συμφωνούν... ότι διαφωνούν
Το τελευταίο χαρτί της παίζει στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο αυτοπαγιδεύτηκε - Παραμένει το αδιέξοδο - Καμία διάθεση συναίνεσης από τη Νέα Δημοκρατία - Τη λύση στο γόρδιο δεσμό των τηλεοπτικών αδειών αναζητά το Μαξίμου
Χωρίς πολλές ελπίδες για συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σε φορτισμένο πολιτικά κλίμα, η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή για τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), αναμένεται να αποτελέσει την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης για να άρει το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, το οποίο εξελίσσεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για το κυβερνητικό επιτελείο.
Διαβάστε αναλυτικά: Σε πανικό το Μέγαρο Μαξίμου - Κινήσεις απελπισίας για να βγει από το αδιέξοδο
Και είτε εδώ LIVE από τη Βουλή:
Σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στην υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα και τη σύσταση νέου ΕΣΡ, ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσε την επιστροφή των αρμοδιοτήτων της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο ΕΣΡ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
«Σήμερα φέρνουμε στη Βουλή τη διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, που δεν υπήρχε τότε, στον υπουργό Επικρατείας. Θα προχωρήσουμε στη συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Επικρατείας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ωστόσο η πρωτοβουλία του Νίκου Παππά έχει από λίγες έως ελάχιστες να αλλάξει τα έως τώρα δεδομένα. Ήδη η ΝΔ έχει καταθέσει τη δική της πρόταση για την οριστική θεσμοθέτηση του ραδιοτηλεοπτικού πλαισίου, κάνοντας σαφές ότι δεν θα υποχωρήσει ούτε κεραία από την πάγια θέση της η οποία δεν είναι άλλη από την οριστική απόσυρση του νόμου 4339/2015, καθώς σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση κινείται εκτός συνταγματικής νομιμότητας.
Ακόμα, όμως, και αν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα συναίνεσης αυτή φαίνεται πως εξανεμίστηκε μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη οποία η πρόταση της ΝΔ δεν είναι τίποτα παραπάνω "από γραμμάτια που εξοφλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην διαπλοκή".
Την ίδια στιγμή η υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ έχει πρακτικά «καεί» αφού οι ανακοινώσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το όνομά του ήταν τόσο σκληρές που δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως μπορεί να κάνουν πίσω τώρα.
Πρακτικά, αυτό που αναμένεται να επισημοποιήσει η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή είναι και το κοινοβουλευτικό τέλος του νόμου Παππά, αφού το νομικό γράφτηκε με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.