Το μεγάλο... ξεκαθάρισμα της κεντροαριστεράς
Γιατί το ΠΑΣΟΚ άνοιξε τις πόρτες στο κατεστημένο που βούλιαξε την Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες; Ποιοι και γιατί δίνουν άφεση αμαρτιών στα... ορφανά του Σημίτη και στον Γιώργο Παπανδρέου κουκουλώνοντας τα σκάνδαλα που συντάραξαν τη χώρα
Υπάρχει κεντροαριστερά σήμερα; Και αν ναι ποιοι την εκπροσωπούν; Πόσους αφορά; Που πάει, με ποιον θα συνταχθεί; Με τον Μητσοτάκη ή με τον Τσίπρα; Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημαίνει την αναγέννηση ή το τέλος; Τι θα κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Με ποιον συνομιλεί μυστικά ο Κώστας Σημίτης; Οι παλιοί του λοχαγοί τον εγκατέλειψαν; Και αν ναι, ποιος ενδιαφέρεται;
Ερωτήματα, πολλά ερωτήματα που σύντομα θα έχουν απαντήσεις αλλά το κυριότερο θα φανεί αν πλέον έχουν νόημα για τον ελληνικό λαό και κυρίως για πόσους από αυτούς τους πολίτες που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ θυμωμένοι είτε για τα μνημόνια είτε για τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.
Προφανώς ποσοστά της τάξης του 43% με το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές του 2009 δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν πλέον ειδικά για τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας τουλάχιστον τα επόμενα ορατά χρόνια.
Επίσης, σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία τι νόημα έχει να μαζεύονται στο Κάραβελ «φαντάσματα» του παρελθόντος ή να ιδρύουν νέο κόμμα τα ορφανά του πάλαι ποτέ εκσυγχρονισμού.
Το Newsbomb.gr σήμερα θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις αφενός για τους στόχους των κινήσεων που ξαφνικά φεύγουν από τα μονόστηλα και βγαίνουν στην πρώτη σελίδα και αφετέρου για το παρασκήνιο και τον απώτερο σκοπό όλης αυτής της κινητικότητας.
Η πραγματικότητα είναι πως ήρθε η ώρα του τελικού μεγάλου ξεκαθαρίσματος και της τελικής σύγκρουσης του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι ένας. Η συμμετοχή στη διακυβέρνηση της χώρας και στη νομή της εξουσίας. Η διαχωριστική γραμμή έχει τεθεί: Όποιοι πάνε με τη Φώφη κοιτάζουν προς τον Αλέξη Τσίπρα, όσοι πάνε με τους άλλους κοιτάζουν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα ολόφρεσκα. Σήμερα, Κυριακή θα παιχθούν δύο διαφορετικές παραστάσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου απέναντι στην πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να καλέσει και να δεχθεί τον μισητό του Γιώργο Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Αντιθέτως με όσα πιστεύουν αρκετοί, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ανακοινώσει την αποχώρησή του, παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει ουσιαστικά casus belli την επάνοδο του «διασπαστή» στην πατρογονική του εστία, δηλώνοντας ότι «υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους, ιστορίας και αξιακής συνείδησης, τα οποία για μένα είναι πρωταρχικής σημασίας».
Αντιθέτως, ο κ. Βενιζέλος πρόκειται να θέσει τη δική του πολιτική πλατφόρμα δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ποτέ να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς δεν θα πει ανοικτά ότι πρέπει να συνεργαστεί με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ήταν που έβαλε το ΠΑΣΟΚ στην συγκυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά και ήταν επί περίπου δύο χρόνια, αντιπρόεδρός του.
Παρά το γεγονός ότι η φημολογία των τελευταίων μηνών τον ήθελε είτε να εντάσσεται απ’ ευθείας στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επόμενες εκλογές είτε να ιδρύει δικό του κόμμα για να μπει σε κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις εκλογές, τίποτε από αυτά τα δύο δεν μπορεί να συμβεί για το επόμενο ορατό διάστημα. Απλώς ο κ. Βενιζέλος θα διατυπώνει με κάθε ευκαιρία εντός και εκτός Βουλής τις δικές του θέσεις που σαφέστατα θα προσπαθούν να αποκόψουν κάθε δυνατότητα και πιθανότητα μελλοντικής συνεργασίας είτε με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ είτε με ένα άλλο κόμμα που θα μπορούσε να φτιάξει στον μέλλον ο Αλέξης Τσίπρας.
Σχεδόν ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη τρεις εκσυγχρονιστές πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης θα ξεκινήσουν τη δική τους περιπέτεια. Φιλόδοξο θα πουν πολλοί, καταδικασμένοι ακόμη περισσότεροι. Στο βάθος του... κήπου, τη μπαγκέτα φέρεται να κρατά ο Κώστας Σημίτης. Από την πρώτη κιόλας στιγμή είτε υπαινικτικά είτε ευθέως η νέα αυτή κίνηση θα χαρακτηριστεί ως δεκανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον οποίο λέγεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας.
Στον αντίποδα η Φώφη Γεννηματά μετά από πολλούς μήνες παλινδρομήσεων και ατέρμονων συζητήσεων με τον Σταύρο Θεοδωράκη και αρκετές κινήσεις του ευρύτερου χώρου αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες. Όλα μάλιστα δείχνουν ότι το κλειδί για την απόφασή της αυτή είναι να υψώσει ξανά τα τείχη μεταξύ του κόμματός της και της δεξιάς.
Έτσι, όχι μόνον κάλεσε επισήμως τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά ταυτοχρόνως με ένα μπαράζ κινήσεων και πρωτοβουλιών προσπαθεί να αποδείξει ότι η ίδια και το ΠΑΣΟΚ αποτελούν τον βασικό πυρήνα της κεντροαριστεράς.
Επειδή οι λεπτομέρειες έχουν πάντα τη δική τους σημασία μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, μια μόλις ημέρα μετά την ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, δίνοντας το στίγμα που θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις.
Είναι σαφές και το Newsbomb.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η Φώφη Γεννηματά έχει λάβει τις αποφάσεις της. Αρχικά έχει μετανοιώσει για το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες παρασύρθηκε από τον κ. Βενιζέλο και αρνήθηκε να ψηφίσει στη Βουλή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική, έτσι ώστε αυτή να ίσχυε από τις επόμενες κιόλας εκλογές.
Τώρα, με βάση τη νέα στρατηγική της στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η πανστρατιά που κήρυξε και αποτυπώθηκε με το γεύμα του Σαββάτου στο Κάραβελ όπου βρέθηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Λαλιώτη ως τον Απόστολο Κακλαμάνη και του παλιούς λοχαγούς του Κώστα Σημίτη θα έχει ως πρώτο αποτέλεσμα την ανάδειξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλή. Αυτό, στην περίπτωση φυσικά που θα επιτευχθεί, θα είναι ένα τεράστιο ψυχολογικό πλεονέκτημα και πράγματι καταστήσει το κόμμα σε ρυθμιστή των εξελίξεων.
Ας μην ξεχνάμε ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν θα ισχύει το εκλογικό σύστημα με το bonus των 50 εδρών, αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τότε οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και αυτό θα δώσει εκτός από επιπλέον έδρες στα μικρότερα κόμματα και πολλαπλάσια πολιτική – διαπραγματευτική ισχύ.
Φυσικά, σε ενδεχόμενη περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης πετύχει αυτοδυναμία όλα τα αυτά τα σενάρια έχουν μικρότερη αξία, αλλά πάντως και τότε δεν εκμηδενίζονται καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν εξαιρετικά μικρό βίο.
Από την άλλη πλευρά φυσικά υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αφενός η Φώφη Γεννηματά δεν έχει το ειδικό πολιτικό βάρος να ανασυγκροτήσει την κεντροαριστερά στην Ελλάδα και όχι το όσο εγχείρημα θα της... σκάσει στα χέρια ακόμη και αν πετύχει πρόσκαιρα εκλογικά αποτελέσματα. Προχωρούν δε ακόμη περισσότερο και επισημαίνουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, αργά ή γρήγορα θα επιχειρήσει -με το βάρος του ονόματός του- να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο. Πάντως, σε πρώτη φάση θα είναι απολύτως ικανοποιημένος αν επιστρέψει στη Βουλή και ακόμη περισσότερο αν το ΠΑΣΟΚ τον προτείνει και πάλι για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς καθώς πρακτικά δεν έχει κανέναν άλλο τρόπο να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στην ηγεσία της παρακμασμένης οργάνωσης που όμως έχει ακόμη ένα ισχυρό brand name.
Και κάτι τελευταίο. Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου και ο έστω μελλοντικός προσανατολισμός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει» με ένα τρόπο και το τεράστιο θέμα των οικονομικών του υπερχρεωμένου ΠΑΣΟΚ και όλοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα αυτή μόνο αδιάφορο δεν αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου όπου όχι μόνο παρακολουθούν στενά αλλά και φροντίζουν -ανεπίσημα προφανώς- να διατηρούν ανοικτούς διαύλους με τη Χαριλάου Τρικούπη μέσω πολλών μεσολαβητών που προέρχονται από το... παλιό καλό ΠΑΣΟΚ.
Και φυσικά, όλα κρίνονται στο τέλος από τον λαό στις κάλπες, αν και μερικές φορές τα θνησιγενή σχήματα διαλύονται πριν καν φτάσουν εκεί...