«Μαστίγιο και καρότο» από τη Λαγκάρντ: Είστε με το ένα πόδι έξω από τη λάσπη
Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις.
Νέα μέτρα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε η επικεφαλής του ΔΝΤ από τον Αλέξη Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΔΝΤ, συζήτησαν τις προοπτικές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που θα επανεκκινήσουν την προσεχή Τρίτη, με την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον κ Ράις, η κ. Λαγκάρντ μετέφερε στον κ. Τσίπρα τις θέσεις του Ταμείου για το ελληνικό ζήτημα, μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup και τις συζητήσεις που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ.
«Συνεχίστε την προσπάθεια. Προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις. Είστε με το ένα πόδι έξω από τη λάσπη», φέρεται να είπε η κ. Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι οποίες επιβεβαίωσαν την επικοινωνία των δύο πλευρών.
«Πάρτε κι άλλα μέτρα»
«Πειθαρχία» και «παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό», δηλαδή με απλά λόγια μαχαίρι στις συντάξεις, ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD της Γερμανίας.
Μια μέρα μετά τη συνάντησή της με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία αποφασίστηκε η συζήτηση για το ελληνικό χρέος να ανοίξει μετά το 2018, η κυρία Λαγκάρντ έριξε ... βομβες.
Όπως είπε στην ίδια συνέντευξη, θα πρέπει να βελτιωθεί και η εισπραξιμότητα φορολογικών εσόδων.
Τζέρι Ράις: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει αυτό να στηρίζεται σε δύο βάσεις:
Πρώτον στις γενναίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας και δεύτερον στην ελάφρυνση του Χρέους. Όπως τόνισε αυτή είναι η θέση του Ταμείου, η οποία δεν έχει αλλάξει, που μετέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που είχαν χθες.
Ο Τζέρι Ράις υπογράμμισε ότι αποτελεί προϋπόθεση της συμμετοχής του Ταμείου η εκ των προτέρων δέσμευση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του Χρέους, παρόλο που αυτά θα εφαρμοστούν αργότερα. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η συζήτηση για το Χρέος θα μπορέσει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές της επομένης εβδομάδας και θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό μέτωπο.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απεκάλυψε πως η Ελλάδα ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν την περασμένη Τρίτη, ενώ ομοίως επιβεβαίωσε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προσφάτως επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη αξιολόγηση.
Ερωτηθείς για το εάν έχει υπάρξει από το Ταμείο οποιαδήποτε μελέτη για τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, ο Τζέρι Ράις δεν απάντησε με σαφήνεια και αρκέστηκε να δηλώσει πως ήταν και παραμένει προτεραιότητα της Ελλάδος να μείνει στην ευρωζώνη και προτεραιότητα των άλλων χωρών της ευρωζώνης να τη διατηρήσουν σε αυτή. Υπογράμμισε δε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος η παραμονή της στην ευρωζώνη.
Τσίπρας προς Λαγκάρντ: Σειρά της Γερμανίας να κάνει βήματα για μια συμφωνία
Μια μέρα πριν από την συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με την Κριστίν Λαγκάρντ είχε συνομιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, με την ισχυρή γυναίκα του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν ότι η Ελλάδα έκανε βήματα ως προς την αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος.
Επίσης, ότι από την πλευρά του το ΔΝΤ έκανε βήματα ως προς τον μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα. Σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας και η κ. Λαγκάρντ συζήτησαν ακόμη ότι πλέον είναι η σειρά της Γερμανίας να κάνει βήματα ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Ως προς το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, το ΔΝΤ εμμένει στην εκ των προτέρων εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ακόμα κι αν αυτά εφαρμοστούν αργότερα.