Σημίτης «καρφώνει» Παπανδρέου: Δεν χειρίστηκες σωστά τη διαπραγμάτευση

Ειδήσεις | Κώστας Σημίτης: Σαφείς αιχμές απέναντι στην πολιτική της διαπραγμάτευσης που άσκησε το 2010 ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και οδήγησε την Ελλάδα στο «Μνημόνιο 1» άφησε σήμερα, Παρασκευή (03/03/2017) ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς.

Σημίτης «καρφώνει» Παπανδρέου: Δεν χειρίστηκες σωστά τη διαπραγμάτευση
2'

«Υποστηρίζαμε τότε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι όχι μια πολιτική σημαντικού περιορισμού των δημοσίων δαπανών αντίστοιχη με αυτή που έγινε το 1985 και το 1993 αλλά μόνο η ψυχολογική και πολιτική στήριξη της Ευρώπης. Την περίοδο εκείνη, το βάρος της διαπραγμάτευσης σήκωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Δεν γίνονται έτσι αυτές οι διαπραγματεύσεις. Συγκροτείται ένα επιτελείο το οποίο προετοιμάζει τη διαπραγμάτευση και οι επαφές του πρωθυπουργού γίνονται επί της βάσης αυτής της προετοιμασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

Και πρόσθεσε: «Εκείνη την περίοδο, η κυβέρνηση έλεγε στο εσωτερικό ότι πηγαίνει καλά και πείθει. Και ταυτόχρονα κατήγγειλε την άλλη πλευρά. Δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις. Μπορεί πράγματι να αντιπαθείς αυτόν με τον οποίο διαπραγματεύεσαι. Δεν πας όμως ποτέ να του το πεις».

Εξάλλου, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχει εξαλειφθεί, περιγράφοντας μια ιδιαίτερα μελανή εικόνα σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία.

«Το Grexit πλανάται ακόμα: Οι καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί κατά 2,7 δισ. από τις αρχές του έτους. Το επιτόκιο για να δανειστεί η Ελλάδα από τις αγορές αυξάνεται συνεχώς. Οι επενδύσεις συρρικνώνονται. Χρειάζεται μία σοβαρή Ελλάδα», είπε ο κ. Σημίτης.

Ο ίδιος, μάλιστα, χαρακτήρισε «ανόητους όσους ισχυρίζονται ότι μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας ένα δικό μας δρόμο».

Και πρόσθεσε: «Η διεθνής αλληλεξάρτηση είναι κανόνας στο καθεστώς της παγκοσμιοποίησης που ισχύει σήμερα. Όλες οι χώρες εντάσσονται σε συστήματα σχέσεων για να πετύχουν τη βελτίωσης της θέσης του».

«Επιδίωξη μας πρέπει να είναι να επανέλθει η ανάπτυξη. Είναι γεγονός ότι οι υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις δεν συμβάλλουν σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας», συνέχισε ο κ. Σημίτης.

Τέλος, εκτίμησε πως η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η χώρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα εμπιστοσύνης και επέμεινε πως αυτό λύνεται «μέσα από πρόοδο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις».

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για τον Κώστα Σημίτη

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή