ΔΕΘ 2017: Πρωθυπουργός σε... απόγνωση! Υποσχέσεις, ευχολόγια και ψέματα
ΔΕΘ 2017 |Αλέξης Τσίπρας: Καθρεφτάκια σε ιθαγενείς μοίρασε και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας - Μίλησε για «μετάβαση από το Grexit στο Grinvest» - Επανέφερε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που ποτέ δεν εφάρμοσε - «Σίκουελ» δεσμεύσεων για το Μετρό και η... παραβολή των δέκα χιτώνων
Με μια ομιλία που ήταν γεμάτη από τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με σαφή διάθεση να συνεχίσει το παιχνίδι των υποσχέσεων για δήθεν «καλύτερες ημέρες», ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου (09/09/2017) τα εγκαίνια της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Για πολλοστή φορά, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε - μάταια - να πουλήσει την εικόνα μιας δήθεν αποτελεσματικής κυβέρνησης, η οποία θα... αλλάξει τα πάντα και επέμεινε πως ο ίδιος θα βγάλει τη χώρα από το φαύλο κύκλο της διεθνούς επιτροπείας.
«Δεν θα μιλήσω για χθες, ούτε για τις πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θέλω να σας μιλήσω για το μέλλον...», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας στο «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο» της ΔΕΘ - Helexpo.
«Τώρα το χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της ισότητας και της ισονομίας. Την Ελλάδα του κοινωνικού κράτους, της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Το χρέος μας είναι να διαμορφώσουμε τους θεσμούς μέσα από τους οποίους θα προστατευσουμε το δημόσιο συμφέρον», είπε ο πρωθυπουργός.
Για τη διεθνή επιτροπεία: Από το Grexit στο Grinvrest
Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «το θέμα δεν είναι να βγούμε από την επιτροπεία για να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Για να ακολουθήσουμε ξανά την πολιτική της επίπλαστης ευημερίας, του πελατειασμού, της διαφθοράς. Αυτή τη στιγμή η κύρια έγνοια μας πρέπει να είναι να διαμορφώσουμε τους θεσμούς αλλά και τις πολιτικές που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στο παρελθόν».
Σε μια προσπάθεια να στηλιτεύσει δε το πελατειακό σύστημα των προηγούμενων ετών, ο ίδιος είπε: «Τα προηγούμενα χρόνια, μιλώ και για τα χρόνια της ανάπτυξης αλλά και για την πρώτη πενταετία της κρίσης, δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων διανεμήθηκαν. Αλλά πώς; Υπήρχε συγκεκριμένος σχεδιασμός; Οι επιλογές υπακουαν σε κάποιο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο; Ή μήπως ο κάθε υπουργός, ούτε καν η κάθε κυβέρνηση, ανεξέλεγκτος και κατά το δοκούν επέλεγε τους δικαιούχους μεταξύ των φίλων και ευνοούμενων του».
«Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε αυτή την Ελλάδα, γιατί αυτή η Ελλάδα χρεοκόπησε...», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Χθες το απόγευμα μετά την αποχώρηση του Γάλλου Προέδρου γυρνώντας στην αίθουσα των VIP συνάντησα μία σειρά από Γάλλους επιχειρηματίες από την πολυπληθή αντιπροσωπεία. Ενας εξ αυτών ήρθε και μου είπε:Σήμερα με το Γάλλο πρόεδρο επιτύχατε κάτι σημαντικό. Λέω ποιο είναι αυτό; Μου απαντά: Καταφέρατε στη συνείδηση των Γάλλων και όλης της Ευρώπης να μετατρέψετε το Grexit σε Grinvest».
Για την έξοδο στις αγορές και το ελληνικό χρέος
Χαρακτήρισε, εξάλλου, επιτυχήμενη την έξοδο στις αγορές, υποστηρίζοντας πως «μεταλλάσσει ήδη τις ελπίδες σε βεβαιότητα ότι αυτό μπορεί να συμβεί στην ώρα του όπως προδιαγράφεται σε ένα χρόνο από σήμερα. Όπως και οι διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, η μείωση των σπρεντ στα ομόλογα, και η αναβάθμιση των δεικτών οικονομικής εμπιστοσύνης, που αγγίζουν πλέον τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών».
Όσο για το χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητα του χρέους προσφέρει τη σιγουριά ότι είμαστε πια σε θέση, με σταθερά βήματα, να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας. Ποιος δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλη, επαναστατική, τολμώ να πω, σημασία έχει μια τέτοια εξέλιξη;».
Για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της ανάπτυξης, επαλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά την πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι «η χώρα αλλάζει σελίδα» και πως «το κύρος της Ελλάδας αναβαθμίζεται διαρκώς στη διεθνή σκηνή».
«Ο καθένας καταλαβαίνει, αν θέλει βέβαια να καταλάβει, ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας», ανέφερε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Παρουσιάζοντας, μάλιστα, έναν... οργασμό πολιτικών πρωτοβουλιών για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, υπερτόνισε το σχέδιο απλοοποίησης της αδειοδότησης επενδύσεων λέγοντας πως «αυτό καλύπτει ήδη περίπου το 30% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, του τουρισμού, και της υγείας. Σημειώστε ότι περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από αυτό το νέο σύστημα αδειοδότησης. Το ποσοστό θα φτάσει σύντομα στο 53% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την επέκταση στους τομείς των logistics και του εξορυκτικού κλάδου».
«Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ενώ δεσμεύθηκε για νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις μικροπιστώσεις σε ιδιώτες επενδυτές.
Είπε σχετικά ο πρωθυπουργός: «Ειδικά για τις μικροπιστώσεις, η Κυβέρνησή μας μετά από σχετική μελέτη προετοιμάζει και θα ψηφίσει μέχρι τέλος του χρόνου το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση μικροπιστώσεων. Όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη εδώ και χρόνια, για πρώτη όμως φορά στην Ελλάδα, δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο και εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες θα έχουν πια εύκολη πρόσβαση σε μικρές πιστώσεις μέχρι 15.000 για να ξεκινήσουν ή να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα».
«Εν αρχή ην η οικονομία. Δει δη χρημάτων, έλεγαν οι πρόγονοί μας. Είναι πια γεγονός που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας. Κι αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συγκυριακό. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο. Τα σημάδια ανάκαμψης και αντιστροφής της υφεσιακής πορείας είναι πλέον εμφανή και σε μας, αλλά και στους επενδυτές, και στους εταίρους. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η χώρα κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονται κοντά στο 2%. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αποτελούν εξαιρετικό οιωνό, αν συνυπολογιστεί στην εξίσωση ότι μιλάμε για δυο χρόνια στα οποία επήλθε μια πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή [...] Απαραίτητη προϋπόθεση, για να ενισχυθεί η ρευστότητα, είναι να ξαναπάρει μπρος το τραπεζικό σύστημα», ανέφερε επιπλέον ο πρωθυπουργός.
«Η παραβολή των δέκα χιτώνων»
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να δώσει το πραγματικό νόημα της ανάπτυξης και σε ποιους αυτή απευθύνεται, μίλησε στους παραγωγικούς φορείς με μια... παραβολή. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά, απευθυνόμενος προσωπικά στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμο.
Είπε ο πρωθυπουργός: «Να επιστρέψω στο βασικό ερώτημα, που απασχολεί την κυβέρνησή μας, και φαντάζομαι όλους τους Έλληνες: Ανάπτυξη λοιπον, καλωσήρθε, αλλά ανάπτυξη για ποιον;
Διότι, αν η ανάπτυξη είναι ανάπτυξη των αριθμών, ή ανάπτυξη από την οποία θα επωφελούνται λίγοι και όχι ανάπτυξη για τους πολλούς, ει δυνατόν για όλους, θα σας το πω καθαρά: Αυτή, για μένα, για μας, όπως και για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, μόνο ανάπτυξη δεν είναι.
Αν παράγουμε δέκα χιτώνες, δεν είναι ούτε οικονομικά αποτελεσματικό, ούτε κοινωνικά λειτουργικό, ούτε ηθικά δίκαιο, να απολαμβάνουν τους εννιά οι ελάχιστοι, και να ξεπαγιάζουν με τα κουρέλια από τον δέκατο χιτώνα οι πολλοί».
Για το brain drain και την πάταξη της ανεργίας
«Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί. Να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε τη μάστιγα του brain drain», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και άρχισε εκ νέου να παρουσιάζει, με αριθμούς και ποσοστά τη μείωση της ανεργίας.
«Το 2014 η ανεργία ήταν κοντά στο 27%. Σήμερα έχει μειωθεί στο 21,2%. Κάθε χρόνο υποχωρεί 2 μονάδες. Ενώ μέχρι το 2015 αυξανόταν 1,5 μονάδα τον χρόνο. Δεν πρόκειται να ισχυριστώ ότι σήμερα η εικόνα είναι ευχάριστη. Όσο ικανοί άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της εργασίας, ούτε η κοινωνία, ούτε η δημοκρατία, ούτε η σημερινή κυβέρνηση, μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι. Έχει όμως τη σημασία του ότι από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας. Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας», είπε.
«Κύριος δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η αξιοποίηση του θετικού μομεντουμ της ελληνικής οικονομίας, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και των επενδύσεων για να έχουμε δουλειές», συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά εργαλείων για την αντιμετώπιση του brain drain και της ανεργίας των νέων: «Η Πρωτοβουλία "Μένω Ελλάδα – επιστρέφω" για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού στη χώρα, είναι μια έμπρακτη προσπάθεια αντιστροφής του φαινομένου. Μια ειδική όμως πρωτοβουλία για τη καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, είναι ένα νέο πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε άμεσα. Αφορά την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Και θα αφορά νέους, ηλικίας έως 34 ετών. Το οικονομικό κίνητρο είναι η επιχορήγηση για δώδεκα μήνες σημαντικού μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση».
Για τις τηλεοπτικές άδειες και τις λίστες της διαφθοράς
Μιλώντας για τις εξελίξεις στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αλλά και για τα φαινόμενα της διαφθοράς και διαπλοκής, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που σε πείσμα όλων θα ολοκληρωθεί με το ΕΣΡ, τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις».
Για τη φοροδιαφυγή
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον «εφιάλτη» της φοροδιαφυγής, για τον οποίο υποστήριξε: «Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις δυνάμεις αδράνειας που συντηρούσαν τη μαύρη τρύπα της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Αναφέρομαι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά και στα καύσιμα, στον συντονισμό με ενιαίο κέντρο των συστημάτων προμηθειών του δημοσίου, και ελέγχου των δαπανών στην αγορά φαρμάκου, στα βελτιωμένα συστήματα δημοσίων συμβάσεων, στην ηλεκτρονική τιμολόγηση που βρίσκεται στην τελική επεξεργασία, στην εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, και στους φορολογικούς ελέγχους στις λίστες καταθετών εξωτερικού».
Για τις αλλαγές στην Παιδεία
Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, με τον πρωθυπουργό να επιμένει ότι «με τον προϋπολογισμό του 2017, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση. Τα σχολεία άνοιξαν πέρυσι πρώτη κανονικά, χωρίς προβλήματα, επίσης για πρώτη φορά. Και το ίδιο θα γίνει και φέτος».
Πρόσθεσε δε: «Η μεγάλη όμως μεταρρύθμιση θα είναι η ριζική αναβάθμιση του ρόλου του Λυκείου, και ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μειώνονται ριζικά τα μαθήματα στην Β και Γ Λυκείου και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας στο σχολέιο των μαθημάτων στα οποία θα κρίνεται ο μαθητής. Έτσι ώστε τα σχολειά μας να πάψουν να είναι απλά πάρεργο των φροντιστηρίων και η εκπαιδευτική διαδικασία να αποκτήσει περιεχόμενο».
Όσο για τη μεταρρύθμιση Γαβρόγλου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο ίδιος είπε: «Μπαίνουν φραγμοί σε αυθαιρεσίες και απορρυθμίσεις που γεννούσε και ενίσχυε ένα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης θεσμικό καθεστώς. Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε φοιτητές που ικανοποιούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια για εισαγωγή στα μεταπτυχιακά προγράμματα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν δίδακτρα, να εγγράφονται δωρεάν».
Για την Υγεία
Αναφερόμενος στις αλλαγές στον τομέα της Υγείας, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «εμβληματική» τη μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Είπε χαρακτηριστικά: «Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, προβλέπει την δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα δίνουμε αγώνα για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό».
Και πρόσθεσε: «Από το 2015 έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ πάνω από 9.000 γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Οι 2.500 μόνιμο προσωπικό. Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη στελέχωση με επιπλέον 9.500 άτομα το επόμενο διάστημα».
Για τη Θεσσαλονίκη: Το Μετρό, ο ΟΑΣΘ, και άλλες ιστορίες...
Ιδιαίτερη αίσθηση, τέλος, προκάλεσε και η σπουδή του Αλέξη Τσίπρα να πείσει τους παραγωγικούς φορείς ότι ο ίδιος, σε αντίθεση με τους προκατόχους του στην πρωθυπουργία, δεν χειρίζεται με τρόπο «επιδερμικό» και εθιμοτυπικό τα ζητήματα της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης. «Είχα δεσμευτεί για την δημιουργία Πρωθυπουργικού Γραφείου Θεσσαλονικης. Και τήρησα αυτή τη δέσμευση», τόνισε.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο θέμα του Μετρό, ο πρωθυπουργός είπε πως: «Το μεγαλύτερο ανέκδοτο της πόλης, το Μετρό της Θεσσαλονίκης επιτέλους τελειώνει. Το 2019 μπαίνουν τα πρώτα τρένα, το 2020 θα παραδοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης».
Για τον ΟΑΣΘ υποστήριξε πως «πέρασε ήδη σε μια νέα εποχή με την αποιδιωτικοποίηση του και μπαίνει τέλος στη σκανδαλώδη ιστορία του».
Καταλήγοντας στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Σε ένα χρόνο από τώρα, θα είμαστε ξανά όλοι και όλες εδώ. Θα εγκαινιάζουμε την 83η ΔΕΘ. Θα έχει όμως μια μεγάλη διαφορά απο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, θα βρίσκεται εκτός μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και είμαστε αποφασισμένοι να τον πετύχουμε, να το καταφέρουμε, να ξαναστηθεί αυτή η χώρα στα πόδια της, στις δικές της δυνάμεις. Και θα κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας για να το κάνουμε πράξη. Τώρα πρέπει να συζητήσουμε πως θα οργανώσουμε το μέλλον. Να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής. Έτσι πρέπει να γίνει. Κι έτσι θα γίνει».
Δείτε εδώ το βίντεο με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της 82ης ΔΕΘ
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΩΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΟ NEWSBOMB.GR ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ