Προκόπης Παυλόπουλος: Χωρίς αλληλεγγύη και ανθρωπισμό δεν έχει νόημα το Συμβούλιο της Ευρώπης
Σε ηχηρή παρέμβαση προέβη την Τετάρτη (06/12/2017) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την υποδοχή της νέας πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στέλλα Κυριακίδου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Προσφωνώντας την κυρία Κυριακίδου και αφού τη συνεχάρη για την εκλογή της, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τη σημασία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής «οικογένειας».
«Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλα τα κράτη-μέλη είναι ότι βασικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ο Ανθρωπισμός και η Αλληλεγγύη. Όσοι μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι μόνον για να αντλούν τα δικαιώματα τα οποία εκείνοι νομίζουν ότι μπορούν ν’ αντλήσουν, αλλά πρέπει να καταλάβουν και τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Διαβάστε παρακάτω το διάλογο που είχαν η κυρία Κυριακίδου με τον κ. Παυλόπουλο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και δια ζώσης και σας συγχαίρω για την εκλογή σας ως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κάτι που, γνωρίζοντας τις ικανότητές σας, είναι πολύ σημαντικό και βεβαίως για την Ελλάδα και την Κύπρο, όμως είναι πολύ καλό και για το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης. Όλοι ξέρουμε τις ικανότητές σας, τον δυναμισμό σας, αλλά επίσης την προσήλωσή σας στα ιδεώδη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Και νομίζω πως σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο, και όχι μόνο, είναι δυνατόν η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, λόγω και της αυξημένης δημοκρατικής της νομιμοποίησης, να συμβάλει για την εμπέδωση των Αρχών που διέπουν το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πριν απ’όλα για την εμπέδωση του Κράτους Δικαίου σε όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και, δεύτερον, αυτό που νομίζω πως είναι σημαντικό είναι το ότι πρέπει ν’αποκτήσουν ουσιαστικό νόημα τα Κοινωνικά Δικαιώματα στον χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρέπει να στηριχθεί το Κοινωνικό Κράτος στον χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γιατί η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο Κοινωνικό Κράτος και απειλείται έτσι η κοινωνική συνοχή στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Δεν μπορώ και δεν μπορεί κάθε Ευρωπαίος να βλέπει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, δηλαδή τα Κοινωνικά Δικαιώματα στον χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης να έχουν αυτή την μειωμένη – ας το πω έτσι – ισχύ, σε σχέση με την ισχύ που έχουν αντίστοιχες διατάξεις περί Κοινωνικών Δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπωσδήποτε πρέπει να προσαρμοσθεί το Κοινωνικό Κράτος του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Κοινωνικό Κράτος στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έλεγα μάλιστα ότι εδώ θα έπρεπε να δίνει τον τόνο, να δίνει την κατεύθυνση, το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Επειδή γνωρίζω ότι οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση έχουν αυτή την νοοτροπία, ξέρω και την δική σας νοοτροπία, προς αυτή την κατεύθυνση μπορείτε και είμαι βέβαιος ότι θα εργασθείτε, για το καλό όλων των κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και για την αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και πάλι καλωσορίσατε, καλή δύναμη και κάθε επιτυχία, για την οποία εγώ προσωπικώς είμαι βέβαιος.
ΣΤ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή που μας δεχτήκατε σήμερα και πραγματικά μεγάλη τιμή και χαρά για μένα που ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποιώ την πρώτη επίσημη επίσκεψή μου στην Ελλάδα. Και πρέπει να πω ότι αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στην Αθήνα και είναι σαν να είμαι στο σπίτι μου.
Θυμάμαι όταν ακριβώς αυτά τα θέματα τα είχατε θίξει και στην ομιλία σας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση και έχετε απόλυτο δίκιο. Ζούμε σε μια εποχή που τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Και έχει σημασία στα 47 μας κράτη να υπάρχει αυτή η συνοχή, η συνεργασία, η συναίνεση για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα όλη η Ευρώπη.
Είναι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο που επιλέξαμε να επισκεφθούμε και την Ελλάδα. Έχουμε δύο κύριους άξονες της επίσκεψης. Ο ένας είναι να δούμε τα θέματα που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα την Ελλάδα, το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Προβλήματα τα οποία δεν αφορούν μια χώρα, αλλά είναι ευρωπαϊκά θέματα. Και πρέπει μέσα από ευρωπαϊκές πολιτικές και αποφάσεις να υπάρξουν λύσεις. Και αυτό είναι το μήνυμα με το οποίο εγώ, τουλάχιστον, επιστρέφω στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Πρέπει η Ευρώπη να κάνει πολύ περισσότερα για να βοηθήσει και να ανακουφίσει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ελλάδα για ν’ αντιμετωπίσει αυτή την μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, ιδιαίτερα όσον αφορά και τα θέματα των ασυνόδευτων παιδιών.
Το δεύτερο θέμα για το οποίο είχαμε επαφές και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αφορά φαινόμενα ξενοφοβίας και άλλα τα οποία έχουν κι αυτά σχέση με αυτήν την ανθρωπιστική κρίση που ζούμε, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Έχει τεράστια σημασία για μένα προσωπικά, σαν Πρόεδρο, σε αυτή την θητεία ν’ αποκαταστήσω την ηρεμία που χρειάζεται να υπάρχει στην Συνέλευση. Να υπάρχει μια σωστή συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και με όλες τις αντιπροσωπείες όλων των χωρών, ώστε όλα τα κράτη μέλη, και τα 47, να εργαζόμαστε για τους ίδιους σκοπούς και τους ίδιους στόχους: Την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Και αυτός είναι και ο κύριος δικός μου στόχος με την εκλογή μου.
Είναι λοιπόν με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Πρέπει να ευχαριστήσω το ελληνικό Κοινοβούλιο για την πρόσκληση, την ελληνική αντιπροσωπεία για την πολύ ζεστή φιλοξενία και άψογη συνεργασία που έχουμε και εκεί. Αλλά όπως ξέρετε και είπατε κι εσείς, χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για να υπάρξει αυτή η πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων που αυτή την στιγμή απειλούν τον κοινωνικό ιστό πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με αφορμή αυτό που είπατε για το Προσφυγικό, εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό απ’όλα τα κράτη-μέλη είναι ότι βασικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ο Ανθρωπισμός και η Αλληλεγγύη. Όσοι μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι μόνον για να αντλούν τα δικαιώματα τα οποία εκείνοι νομίζουν ότι μπορούν ν’αντλήσουν, αλλά πρέπει να καταλάβουν και τις υποχρεώσεις τους.
ΣΤ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τέτοιες ώρες πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς Αλληλεγγύη και χωρίς Ανθρωπισμό δεν έχει νόημα το Συμβούλιο της Ευρώπης. Έτσι πρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα του Προσφυγικού, του τεράστιου Προσφυγικού ζητήματος, το οποίο είναι, το έχω τονίσει – και όχι μόνον εγώ αλλά πάρα πολλοί στον χώρο της ΕΕ – υπαρξιακό όχι μόνον για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά για όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει έναν Πολιτισμό και ο Πολιτισμός αυτός είναι ικανός να διδάξει και άλλους τις Αξίες που πρέπει να υπερασπισθούμε για ολόκληρο τον Πλανήτη. Ας καταλάβουν λοιπόν όσοι συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης τις υποχρεώσεις τους, πέρα από τα δικαιώματά τους.
ΣΤ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Τις υποχρεώσεις και, όπως είπατε κι εσείς και τις ευθύνες, διότι όλα τα κράτη-μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης πρέπει να έχουν βέβαια και υποχρεώσεις, αλλά έχουμε και ευθύνες. Και πρέπει να δούμε ακριβώς αυτό το τεράστιο ζήτημα σαν ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να λύσει καμία χώρα από μόνη της. Είναι μια αλυσίδα από γεγονότα, τα οποία πρέπει η κάθε χώρα να μπορεί να βοηθήσει και ενωμένοι μαζί να μπορούμε, πραγματικά, να ανακουφίσουμε αυτούς τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση επανειλημμένα έχει τονίσει τη στήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υπάρχει και μια συμπόρευση και στήριξη και από τις άλλες χώρες, ώστε να ανακουφίσουμε το πρόβλημα που είδαμε ήδη ότι υπάρχει ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Το έχουμε συζητήσει, έχουμε κάποιες σκέψεις, θα προχωρήσουμε, με την επιστροφή μου στο Στρασβούργο, και ελπίζω να μπορέσουμε να δούμε αποτελέσματα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.
Με πληροφορίες από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας - Πηγή φωτό: Eurokinissi