Πενήντα βουλευτές «μπλόκαραν» τον Πετσάλνικο
Σχεδόν πενήντα βουλευτές από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απείλησαν ότι θα καταψηφίσουν μια κυβέρνηση υπό τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.
Αυτό ήταν το μήνυμα που έφτασε στον κ. Γιώργο Παπανδρέου – σύμφωνα με πληροφορίες – και τερμάτισε άδοξα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Από την άλλη όσοι βουλευτές είχαν παραμείνει στο κοινοβούλιο προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις είπαν με ανακούφιση «Το εντευκτήριο της Βουλής «έφαγε» τον Πετσάλνικο» .
Για να φτάσουμε όμως στο αποκορύφωμα μιας ημέρας με έντονα τα στοιχεία της φαρσοκωμωδίας είχαν προηγηθεί μια σειρά επεισοδίων ανάλογου περιεχομένου.
Αναλυτικά, τα ξημερώματα της Τετάρτης και συγκεκριμένα κατά τις 02:00 το πρωί οι δημοσιογραφικές πληροφορίες έφερναν τον κ. Πετσάλνικο στο Μέγαρο Μαξίμου. Τελικά, λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος διέψευδε κάθε σενάριο λέγοντας ότι δεν πρόκειται να είναι πρωθυπουργός.
Με τον τρόπο αυτό ξυπνήσαμε για μια ακόμα μέρα με τον κ. Παπανδρέου πρωθυπουργό και με τους κ.κ. Λουκά Παπαδήμο, Απόστολο Κακλαμάνη και το «πρόσωπο έκπληξη» φερέλπιδες πρωθυπουργούς.
Στην διάρκεια της ημέρας, ο κ. Παπαδήμος «απορρίφτηκε» καθώς τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Συγγρού διαρρεόταν ότι «ουδέποτε τέθηκε θέμα Παπαδήμου». Στην συνέχεια, απορρίφθηκε και το σενάριο Κακλαμάνη. Αναλυτικά, ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι αν και του έγινε πρόταση από τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σαμαρά τελικά η περίπτωσή του «βάλτωσε» καθώς δεν έγινα αποδεκτοί οι όροι που έθεσε.
Οι συγκεκριμένες εξελίξεις οδήγησαν σε αδιέξοδο όχι μόνο τα δημοσιογραφικά σενάρια αλλά και τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θεώρησε ως καλύτερη επιλογή ένα πρόσωπο που θα έχει και θεσμική ιδιότητα. Υπό τα ασφυκτικά περιθώρια και τη ανάγκη άμεσης εκτόνωσης, ο κ. Παπανδρέου και οι στενοί του συνεργάτες κατέληξαν στον πρόεδρο της Βουλής με το σκεπτικό ότι εκφράζει το σύνολο του κοινοβουλίου. Φαίνεται όμως να τους διέφυγε μια σημαντική παράμετρος : ότι δηλαδή ο κ. Πετσάλνικος – ως πρόσωπο και όχι ως θεσμική ιδιότητα- εκφράζει τον σκληρό πυρήνα των «προεδρικών» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Ένα δεύτερο δεδομένο που δεν συνυπολόγισαν είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής ήταν ένας από τους εισηγητές του δημοψηφίσματος.
Την ώρα όμως που το εσωτερικό μέτωπο του ΠΑΣΟΚ «σπαρασσόταν» από αγανάκτηση, και απειλές στην ΝΔ ορισμένοι βουλευτές έθεσαν θέμα γραπτής παρέμβασης προκειμένου να μην προχωρήσει η επιλογή Πετσάλνικου.
Αναλυτικά, οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ευάγγελος Αντώναρος επισκέφθηκαν τον γραμματέα της ΚΟ Κώστα Τασούλα και του έθεσαν τους προβληματισμούς τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές σχεδίαζαν να συγγράψουν επιστολή με βασικό θέμα «όχι στην λύση Πετσάλνικου» την οποία θα την συνυπέγραφαν περίπου 20 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης .
Τελικά, η πρωτοβουλία έμεινε σε θεωρητικό επίπεδο καθώς οι εξελίξεις τον πρόλαβαν.