Δημοψήφισμα Σκόπια: Πώς ο Ζάεφ θα μετατρέψει το «ΟΧΙ» του αποτελέσματος σε «ΝΑΙ»
Δημοψήφισμα Σκόπια|Ζόραν Ζάεφ|Ειδήσεις: Η πολιτική τελικά είναι η τέχνη του ανέφικτου και αυτό καλείται να κάνει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ- Με την πλάτη στον τοίχο ο Ζόραν Ζάεφ πρέπει να ανατρέψει το ναυάγιο της τεράστιας αποχής - Λίγη ώρα μετά τη λήξη της διαδικασίας, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και αναφέρθηκε μόνο σε αυτούς που πήγαν να ψηφίσουν και που βεβαίως υπερψήφισαν την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. - Ποια είναι τα σενάρια της επόμενης μέρας; Τι θα κάνει ο Ζάεφ;
ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ - ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ - ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
«Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε...». Η φράση ανήκει στον Ούστον Τσώρτσιλ και πάνω σε αυτό τον καμβά ο Ζόραν Ζάεφ καλείται να διαχειριστεί την πολιτική ρευστότητα που δημιουργείται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ο Ζόραν Ζάεφ ξέρει πολύ καλά ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν μπορεί να σταθεί πολιτικά, όσο κι αν ο ίδιος επιχειρήσει να διαστρεβλώσει και να υποβαθμίσει το μήνυμα της τεράστιας αποχής...
Η συμμετοχή όχι μόνο δεν υπερέβη το 50% (περίπου 900.000 ψηφοφόροι), όπως απαιτεί το Σύνταγμα, αλλά ούτε το όριο των 700.000, το οποίο ατύπως είχε τεθεί αρχικά από την ίδια την κυβέρνηση στα Σκόπια ως συμμετοχή που νομιμοποιούσε πολιτικά το δημοψήφισμα. Τελικά προσήλθαν μόνο το 36,79% των ψηφοφόρων.
Προφανώς οι πιέσεις των ξένων παραγόντων όχι μόνο δεν έπεισαν τους κατοίκους των Σκοπίων, αλλά έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ο Ζάεφ ισχυρίζεται ότι θα φέρει το ζήτημα της συμφωνίας στη Βουλή έχοντας την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα συμπλεύσει μαζί του και θα μπορέσει τελικώς να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο της Συνταγματικής αναθεώρησης.
Τα πράγματα όμως είναι ακόμα χειρότερα από όσο είχε υπολογίσει ο Ζάεφ.
Το VMRO DPMNE κατήγγειλε και νοθεία. Συγκεκριμένα, με επίσημη ανακοίνωση έκανε λόγο για «παράνομη συμπλήρωση καλπών στο Saraj και συγκεκριμένα στα χωριά Laskarci και Radusha». Αναφέρει δε πως προέκυψαν 500 ψήφοι σε 2 ώρες, κάτι που θα σήμαινε μία ψήφος ανά 14 δευτερόλεπτα.
ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΚΑΙ ΤΗΣ PRORATA ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
To tweet που διέγραψε ο Ζάεφ
Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης εις την οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι το γεγονός ότι το μεσημέρι της Κυριακής, ο Ζάεφ -γνωρίζοντας ήδη τη χαμηλή προσέλευση - έγραψε στο twitter: «Οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας μας. Περιμένω από το Κοινοβούλιο να ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών, η οποία σήμερα θα δείξει προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μας».
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Ζάεφ διέγραψε το tweet.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Όλα τα παραπάνω είναι βεβαίως ρευστά, όπως βεβαίως και η συμφωνία, αλλά και το πολιτικό μέλλον του Ζόραν Ζάεφ. Η πολιτική αναταραχή στα Σκόπια προφανώς και θα επηρεάσει και την εσωτερική ατζέντα στην Ελλάδα.
Νομικά το δημοψήφισμα δεν έχει κάποια θεσμική ισχύ, έχει όμως πολιτικά. Για να είμαστε σαφείς, τα δημοψηφίσματα είναι έγκυρα όταν η συμμετοχή είναι πάνω από 50% και τότε έχουν συμβουλευτικό ρόλο. όταν η συμμετοχή είναι στο 36% τότε δεν έχουν ούτε νομική ισχύ και βεβαίως δημιουργούν μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση που τα διοργανώνει. Η αποχή είναι πολιτική στάση....
Πρακτικά ο Ζάεφ θα πάει στη Βουλή και θα αναζητήσει 80 βουλευτές για να περάσει τις αλλαγές. Πόσους έχει;
Έχει μια συμπαγή ομάδα 72-73 βουλευτών και συνεπώς θα χρειαστεί άλλους 8 με 9 βουλευτές.
Άρα, παρά το αποτέλεσμα, ο Ζάεφ θα πάει στη Βουλή και θα αναζητήσει τους 80 βουλευτές για να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές.
Αν δεν τα καταφέρει, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Είναι υποχρεωμένος πριν από τον Ιανουάριο να πάει σε πρόωρες εκλογές από τις οποίες θα πρέπει να εξασφαλίσει πολύ ισχυρή πλειοψηφία για να περάσει τις Συνταγματικές αλλαγές.
Από εκεί και πέρα τα Σκόπια μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, αλλά και συνολικά στο μέλλον του κρατιδίου, αφού κανείς δεν ξέρει τι στάση θα κρατήσει ο διεθνής παράγοντες και οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή.
Τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι όλα στον αέρα.