Συμφωνία των Πρεσπών: Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή

Συμφωνία των Πρεσπών: Μόλις μία εβδομάδα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκειμένου να συγκεντρώσει τον πολυπόθητο αριθμό των 151 βουλευτών που θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Newsbomb

5'

Tο βράδυ της Τετάρτης, υπερψηφίστηκε με 151 η ψήφος εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ψηφοφορία, προχώρησε σε δηλώσεις.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σήμερα το Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Σε μια κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (145) υπέρ της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης τάχθηκαν η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Κώστας Ζουράρις, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Το ίδιο βράδυ έφτασε στη Βουλή η ρηματική διακοίνωση από την κυβέρνηση Ζάεφ, μέσω της οποίας ενημερώνεται η ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση των συνταγματικών διαδικασιών στη γειτονική χώρα. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα έρθει την επόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Στην Ολομέλεια ακόμη κι αν απορριφθεί σε Επιτροπή

Κανονικά και με τη βούλα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής φαίνεται ότι μπορεί να εισαχθεί τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής το κυρωτικό νομοσχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμα και αν η πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών είναι απορριπτική.

«Αυτονόητο είναι ότι νομοθετεί η Ολομέλεια της Βουλής και ο νοών νοείτω». Αυτή η φράση του Προέδρου της Βουλής κατά το χθεσινό κλείσιμο της συζήτησης επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με την οποία σχολίασε εμμέσως τα πυρά της ΝΔ περί «κυοφορούμενου κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος», μόνο τυχαία δεν θεωρείται όπως και η φράση ότι «όλα θα γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Μία πιο προσεκτική ματιά στην παράγραφο 6 του άρθρου 91 του Κανονισμού της Βουλής καταδεικνύει ότι η απόφαση μιας Επιτροπής δεν μπλοκάρει ουσιαστικά την εισαγωγή του νομοσχεδίου ή μιας διάταξης στην Ολομέλεια, αφού η άποψη των διαρκών Επιτροπών προς την Ολομέλεια είναι γνωμοδοτική και άρα η μη επίτευξη πλειοψηφίας δημιουργεί απλώς συμβολικό ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, βουλευτές της αντιπολίτευσης σε άτυπες συζητήσεις με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αν και συντάσσονταν με την άποψη ότι η Ολομέλεια είναι το κυρίαρχο όργανο για το νομοθετικό έργο τόνιζαν ότι διαδικασία κατά την οποία διατάξεις νομοσχεδίων θα περνούν από τις Επιτροπές χωρίς πλειοψηφία και θα εισάγονται έτσι στην Ολομέλεια προς ψήφιση, θα συνιστά συμβολικά τεράστια πολιτική ήττα για την κυβέρνηση και θα είναι «κωμικό».

Θρίλερ; Ποιο θρίλερ;

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις ψήφους 149 βουλευτών για τη συμφωνία, καθώς από τους 151 που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, οι κ.κ Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις έχουν διαχωρίσει τη θέση τους, λέγοντας ότι δεν θα την υπερψηφίσουν.

Πλέον, καθοριστικής σημασίας για να επιτευχθεί ο στόχος του 151 όπως τον έθεσε ο πρωθυπουργός είναι να ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών και βουλευτές άλλων κόμματων.

Μέχρι στιγμής, οι αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές είναι οι 3 του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρώτας και Λυκούδης) που δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα την υπερψηφίσουν ή θα απέχουν, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, αλλά ακούγονται και κάποιοι βουλευτές από το ΚΙΝ.ΑΛ., όπως π.χ ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Αν και ακόμα ξεκάθαρες απαντήσεις, δεν έχουν δοθεί, θα μπορούσε κανείς να πει ότι από την χθεσινή ολομέλεια της Βουλής, οι δηλώσεις τόσο της Φώφης Γεννηματα όσο και του Σταύρου Θεοδωράκη, αφήνουν να εννοηθεί ότι μάλλον οι πιθανότητες να συγκεντρωθούν 151 βουλευτές ή και περισσότεροι είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Ο κ. Θεοδωράκης είπε από το βήμα της Βουλής: ««Για να μη χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης». Δήλωση που ερμηνεύτηκε ότι τα στελέχη του Ποταμίου είναι πιο κοντά στο να ψηφίσουν τη συμφωνία, αλλά δεν θα επιτρέψουν συνειρμούς, ότι με τη στάση τους αυτή, προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του πολυδιαφημιζόμενου, από πλευράς Μαξίμου, ανοίγματος προς την Κεντροαριστερά.

Σε διαφορετικό τόνο η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά αμέσως μετά την ομιλία της στη Βουλλή, επιβεβαίωσε επισήμως σε «πηγαδάκι» ότι δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, απελευθερώνοντας ουσιαστικά όσους βουλευτές σκέφτονται να την υπερψηφίσουν.

Διαβάστε επίσης:

Ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων: Αυτά είναι τα έγγραφα της ντροπής με τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή