Τσίπρας: Δεν άκουσα κουβέντα από τον Σαμαρά για την ασυλία των ολιγαρχών (vid)

«Όσο ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς δεν σύχναζε και τόσο τακτικά στη Βουλή. Προτιμούσε να κάνει δηλώσεις έξω από την αίθουσα», ανέφερε, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Newsbomb

6'

«Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και είμαστε εδώ, στη Βουλή γιατί το όπλο μας είναι η στήριξη που μας παρέχει ο ελληνικός λαός. Η κυβέρνηση θα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής και του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Κύριε Σαμαρά, θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο που εσείς οδηγήσατε την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ ανέφερε: «Δεν σας τιμά κ. Σαμαρά το γεγονός ότι παρείχατε ασυλία στον κ. Παπασταύρου. Κύριε Σαμαρά, σας άκουσα να υπερασπίζεστε τον συνεργάτης σας, τον κ. Παπασταύρου. Δεν έχει άλλους δέκα Παπασταύρου η χώρα, όπως ευχηθήκατε, αλλά άλλους 2.062. Είναι στη λίστα Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν όλοι τους, ένας προς έναν».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε πως «δεν άκουσα κουβέντα από τον κ. Σαμαρά για την ασυλία στην ολιγαρχία»

«Συμφωνείτε κ. Σαμαρά με τη ρύθμιση της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών; Εάν συμφωνείτε γιατί δεν φροντίσατε επί πέντε χρόνια να εισπράξετε το 2% του τέλους που οφείλουν;», είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας: «Κύριε Σαμαρά, δεν ζητήσατε ούτε τα τέλη από τους τηλεοπτικούς σταθμούς».

«Εμάς όμως δεν μας ενδιαφέρει η στήριξη των ΜΜΕ, αλλά η στήριξη του ελληνικού λαού», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Ο κ. Σαμαράς δεν έθεσε ποτέ ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης. Πάντα μίλαγε για success story», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μας είπατε κ. Σαμαρά ότι αφήσατε πλεόνασμα, το οποίο μοιράσατε σαν κοινωνικό μέρισμα. Τα νούμερα όμως είναι αμείλικτα: Αφήσατε 2,7 δισ. ευρώ λιγότερο από το πλεόνασμα που λέγατε και 2,5 δισ. ευρώ ταμειακό έλλειμμα. Μιλούσατε για ανάπτυξη 2,4%, που δεν ήταν παρά 0,4% και μάλιστα σε συνθήκες αποπληθωρισμού».

«Κύριε Σαμαρά, για εμάς δεν υπάρχει μόνο ρήξη ή κωλοτούμπα, υπάρχει ένα σχέδιο πραγματικής διαπραγμάτευσης. Και εσείς κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε. Αυτό δεν τιμά ούτε εσάς, ούτε την παράταξή σας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Κύριε Σαμαρά, σας καλούμε να υιοθετήσετε τις δικές μας "κόκκινες" γραμμές, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν συζητάμε νέο Μνημόνιο».

«Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή και σας καλούμε, κύριε Σαμαρά, να την υιοθετήσετε».

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έφερε καμία από τις δύο δανειακές συμβάσεις στην Βουλή για κύρωση. Και ως αντιπολίτευση, το ζητάτε αυτό από εμάς. Είναι ύποπτο, κάτι άλλο θα έχετε στο μυαλό σας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και αποκάλυψε ότι «η δανειακή σύμβαση θα έρθει για κύρωση στη Βουλή, μόνο όταν καταλήξουμε σε μια επωφελή συμφωνία».

Κλείνοντας, και αναφερόμενος στις πολεμικές επανορθώσεις, ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Στην κυρία Μέρκελ έχω υποσχεθεί ένα δώρο, το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου, με τίτλο "Και ένα ευρώ να ήταν". Θα το κάνω δώρο και σε εσάς κύριε Σαμαρά».

Τσίπρας σε αντιπολίτευση: Θα στηρίξετε την εθνική διαπραγμάτευση;

«Η Ελλάδα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία», ανέφερε νωρίτερα, ξεκινώντας την πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Υποχρέωση μας είναι κάθε μέρα που περνά οι πολίτες να γνωρίζουν όλα όσα γίνονται, όλα όσα εκτυλίσσονται στην δύσκολη διαπραγμάτευση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως «θα τηρήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού, που μας ζητά να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

«H στρατηγική μας αποδίδει καρπούς παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο. Η χώρα ήταν στο χείλος του γκρεμού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες. Αλήθειες που δεν κρύβονται πια. Η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε για πλεόνασμα 1,8% και τελικά καταγράφηκε μόλις 0,3%. Τα δημόσια ταμεία δεν είχαν ούτε το πενιχρό πλεόνασμα. Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει την οικονομία με το όργιο καταστροφολογίας».

«Η χώρα περιήλθε σε μία πρωτοφανή κατάσταση χρηματοδοτικής ασφυξίας. Η ασφυκτική κατάσταση δεν έγινε τυχαία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν ορόσημο. Η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα δικό της πρόγραμμα και όχι το e-mail Χαρδούβελη. Αντί για το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και αναδιανομής βαρών και εισοδημάτων. Με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου αναγνωρίζεται η ανάγκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα "ανοίξει" στην ώρα της».

«Τα πλεονάσματα είναι το άλλο όνομα της λιτότητας. Η διαπραγμάτευση είναι ο δρόμος για την απαλλαγή από τη λιτότητα εντός της Ευρωζώνης. Ορισμένοι φέρονται ως φερέφωνα των εμπνευστών των μνημονίων. Θέλω να απευθυνθώ στα κόμματα της αντιπολίτευσης: Θα στηρίξετε αυτή την εθνική διαπραγματευτική στρατηγική για να μπει τέλος στη λιτότητα;».

«Η αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει αν η κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνια ή οδηγεί τη χώρα στα μνημόνια. Ή το ένα ισχύει ή το άλλο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Ας μας πει σήμερα ο κ. Σαμαράς και ο κ. Θεοδωράκης εάν ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις είναι μνημόνιο. Είναι μνημόνιο η κατάργηση της ρήτρας ελλειμμάτων από τα Ταμεία; Είναι μνημόνιο η ενίσχυση της ΕΒΖ;»

«Θέλουμε έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά δεν θα συνθηκολογήσουμε άνευ όρων. Το μνημόνιο δεν θα επιστρέψει ξανά. Θα προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα υπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε στη διάταξη για τις άδειες των τηλεοπτικών μέσων; Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε στον έλεγχο της φοροδιαφυγής; Γιατί έχουν ελεγχθεί μόλις 25 άτομα από τη λίστα Lagarde;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, καταγγέλλοντας ότι «υπάλληλοι δέχονταν απειλές ώστε να μην ελέγξουν σύμβουλο του κ. Σαμαρά, ο οποίος ήταν στη λίστα Lagarde».

Μάλιστα, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως προέβη μόλις σε 10 αιτήματα προς τις ελβετικές τράπεζες για να εντοπιστούν Έλληνες που φοροδιαφεύγουν.

«Μόνο η Ελλάδα δεν έχει συνάψει συμφωνία με την Ελβετία για τις τραπεζικές καταθέσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται και ματώνει, για να σταματήσει να ματώνει ο ελληνικός λαός. Καταθέσαμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αλλάξουν το πρόσωπο του κράτους. Προτείνουμε μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε καύσιμα και καπνό. Προτείνουμε την καταβολή του ειδικού φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Για να πληρώσουν επιτέλους οι κατέχοντες και να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης και των μισθωτών», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Καλώ την αντιπολίτευση να στηρίξει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και λέει λέξεις που είχαν ξεχαστεί. Η παρούσα κυβέρνηση δεν δίστασε να μιλήσει για Siemens, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας: «Έχουμε διαλέξει πλευρά εδώ και καιρό. Ζητάμε το ίδιο να πράξει κάθε κόμμα στη Βουλή και στην κοινωνία».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή