Όταν ο Θανάσης Βέγγος ξεσκόνισε τις Θερμοπύλες
Ο Θανάσης Βέγγος, ο «καλός μας άνθρωπος», ο ηθοποιός που μας έκανε -και μας κάνει- να γελάσουμε αμέτρητες φορές μέσα από τους τους ρόλους, τις ατάκες και τις ταινίες του, γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 29 Μαΐου του 1927 στο Νέο Φάληρο.
Ο Θανάσης Βέγγος εκτός από εξαιρετικό ταλέντο, σπουδαίος κωμικός και μεγάλος ηθοποιός υπήρξε ένας άνθρωπος αεικίνητος αλλά και τελειομανής, χαρακτηριστικό που είχε παραδεχτεί και ο ίδιος.
Η τελειομανία του τον έκανε να γυρίσει πολλές φορές μια σκηνή μέχρι να πετύχει το αποτέλεσμα που θα τον ικανοποιούσε και μάλιστα σε μια εποχή που το φιλμ κόστιζε ακριβά.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, όπως είχε αναφέρει άλλωστε και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, ότι κάποτε έβαλε όλο το συνεργείο να ξεσκονίσει τις Θερμοπύλες για ένα γύρισμα!
«Θα ξέρεις βέβαια, ότι κάποτε έβαλα όλο το συνεργείο και ξεσκόνισε τις Θερμοπύλες! Ναι, μα τον Θεό! Καθαρίσαμε τις Θερμοπύλες για ένα γύρισμα. Αυτή η τελειότητα μόνο στο δικό μου κεφάλι υπάρχει. Αυτή η τελειότητα με έχει οδηγήσει δύο φορές στην καταστροφή», είχε πει ο ίδιος, αναφερόμενος στην οικονομική καταστροφή που έπαθε όταν πτώχευσε η εταιρεία παραγωγής «ΘΒ Ταινίες Γέλιου» που είχε φτιάξει και τον οδήγησε να χάσει ακόμα και το σπίτι του.
Πρέπει να αναφέρουμε βέβαια, ότι ο Βέγγος δεν μπορούσε να αντέξει τη σκόνη λόγω και της εξορίας του στη Μακρόνησο. Το 1949 γνώρισε την εξορία λόγω των πολιτικών φρονημάτων του πατέρα του που ήταν κομμουνιστής.
«Δεν φοβάμαι ούτε με κουράζει που με ξεπατώνουν στο κουβάλημα και στο σπάσιμο πέτρας», έλεγε. «Μόνο τη σκόνη δεν αντέχω. Αυτή να έλειπε. Εκεί παραδίνομαι». Ο Βέγγος ξεσκόνιζε δυο-τρεις φορές τη μέρα, δεν μπορούσε να αντέξει στη σκέψη της σκόνης. Ξεσκόνιζε το πλατό, το ντεκόρ στις ταινίες του, μέχρι και τις Θερμοπύλες...
Διαβάστε επίσης
Θανάσης Βέγγος: Ο πιο καλός μας άνθρωπος «έφυγε» σαν σήμερα από τη ζωή
Η Ζωζώ Σαπουντζάκη έγινε 91: Πώς ονομάστηκε «Βασίλισσα της Nύχτας», το σπάσιμο πιάτων και οι λίρες
Χάρρυ Κλυνν - Σαν σήμερα «έφυγε» από τη ζωή: Η ιστορία πίσω από διάσημο ψευδώνυμο