Η πολιτιστική ατζέντα της Πέμπτης!

Όλα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα σήμερα, Πέμπτη!

Η πολιτιστική ατζέντα της Πέμπτης!
5'

Πού θα πάτε, τι θα δείτε;

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Εκθεση του εικαστικού Τίνο Σεγκάλ εντός και εκτός της Ρωμαϊκής Αγοράς, στο πλαίσο του προγράμματος Διαδρομές, του Οργανισμού ΝΕΟΝ. Ακολουθώντας την πρακτική του βραβευμένου βρετανογερμανού καλλιτέχνη, η έκθεση δεν περιλαμβάνει εγκαταστάσεις και τα έργα συνθέτονται από ήχους, χορογραφία, περιπατητική και φιλοσοφική συζήτηση.Έως τις 28 Οκτωβρίου.Ρωμαϊκή Αγορά: Πελοπίδα και Αιόλου, Πλάκα. Τηλ . 2103245220 . Ωρες: 8.00 έως 20.00. Εισοδος 2 ευρώ.

ΕΚΘΕΣΗ

Φωτογραφίες "Ινσταντανέ"

Επιλεγμένες επαγγελματικές και ερασιτεχνικές φωτογραφίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζονται εδώ σε εκτυπωμένη μορφή υψηλής ανάλυσης.Συμμετέχουν οι Νίκος Αλιάγας, Σταμάτης Αθανάσουλας, Νίκος Βατόπουλος, Μαρίνα Βερνίκου, Μαρία Γιαννά, Θοδωρής Ζουμπουλάκης, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Κωνσταντίνος Καφίρης, Βασίλης Μαραγκός, Δωροθέα Μερκούρη, Βένια Μπεχράκη, Φαίδων Παπαμιχαήλ, Βαγγέλης Πατεράκης, Δανάη Στράτου, Μανούσος Χαλκιαδάκης.Κάτω από κοινά hashtags #instazoum14, #Ινσταντανέ, #Zoumboulakis Galleries, οι φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν στην έκθεση θα αναρτηθούν στο Instagram.Γκαλερί Ζουμπουλάκη: Πλατεία Κολωνακίου 20 .Τηλ. 2103608278. Ωρα εγκαινίων 20.30. Είσοδος ελεύθερη.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

"Sam Roma / Είμαστε τσιγγάνοι"

Το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Δανέζη, προβάλεται στις Νύχτες Πρεμιέρας."Παρά τα προβλήματα και τις όποιες αντιξοότητες, οι Έλληνες τσιγγάνοι παραμένουν περήφανοι διατηρώντας το φλογερό ταμπεραμέντο που διακρίνει την φυλή τους.Η ταινία σπάει το το φαινομενικό «άβατο» στον «απρόσιτο» κόσμο , αποτυπώνοντας τους καταυλισμούς της Αττικής, του Πύργου, της Ηλείας και της Αργολίδας και οδηγείται σε μία κοινωνιολογική παρατήρηση με ενδιαφέροντα συμπεράσματα. «Τα Ρομά» μας υποδέχονται με εγκαρδιότητα και φιλοξενία ανοίγοντας διάπλατα τα τσαντίρια και τις καρδιές τους".Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά οδός και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, ΚεραμεικόςΤηλ.210 3609695,210 3612046 .Ωρα 19.45 .Είσοδος ελεύθερη.

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή στην ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Με θέα την Ακρόπολη, μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ερμηνεύουν αποσπάσματα από γαλλικές όπερες των Φορέ, Γκουνό, Μπιζέ, Σεν Σανς κ.α. Με την υψίφωνο Β. Καραγιάννη, τη μεσόφωνο Ελ. Βουδουράκη και τον βαθύφωνο Δ. Κασιούμη . Τους συνοδεύει στο πιάνο η Σ. Ταμβακοπούλου. Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας: Σίνα 31 .Τηλ. 210 3398600 . Ώρα 20.30 .Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.

Αφιέρωμα στην Κρήτη
Το τριήμερο αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τον δεξιοτέχνη του λαούτου Γιώργο Ξυλούρη (Ψαρογιώργης), της θρυλικής μουσικής οικογένειας των Ξυλούρηδων, αναδεικνύοντας με τους αυτοσχεδιασμούς του το λαούτο,σε σολιστικό όργανο .Μουσείο Λαϊκών Οργάνων:Διογένους 1-3, πλατεία Αέρηδων, Πλάκα .Τηλ. 2103250198. Ωρα 20.30. Εισιτήρια 12 ευρώ, 10 ευρώ

Ταμούζ Νισίμ

Η νεαρή Ισραηλινή τραγουδίστρια τζαζ μουσικής, συνθέτρια και πιανίστρια Tamuz Nissim εμφανίζεται και πάλι στην Αθήνα, πλαισιωμένη από τους Γιώργο Νάζο στην κιθάρα και Περικλή Τριβόλη στο κοντραμπάσο, σε μελωδίες από τον πρώτο της δίσκο, νέες συνθέσεις σε μουσικούς δρόμους που αντλούν από τις πιο μοντέρνες όψεις του vocal jazz ρεπερτορίου. 'Αλικο: Αγίου Δημητρίου 16, Ψυρρή. Τηλ. 2103253272. Ώρα 21.30 .Επιβάρυνση για το live , 2 ευρώ .

"Είκοσι χρόνια με ρωτάς..."

Πρόταση -αφιέρωμα στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με τους Γιώργο Νικητόπουλο, Θάνο Λέκκα και Κωνσταντίνο Ρεπάνη, να ερμηνεύουν στιγμές του μεγάλου συνθέτη από το θέατρο, τον κινηματογράφο και από πλήθος σπουδαίων του έργων, από τον "Ματωμένο γάμο" και τη "Μανταλένα" μέχρι τον "Μεγάλο Ερωτικό.Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο: Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, Λεωφ.Κωνσταντινουπόλεως
( στάση Μετρό «Κεραμεικός»).Τηλ. 210-5298922 Ωρα 20.00 . Γενική είσοδος 5 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ

"Βάτραχοι" του Αριστοφάνη

Η παράσταση του Γιάννη Κακλέα, πραγματεύεται την κρισιμότητα της τέχνης σε εποχές μεταβατικές, όπως η δική μας. Η δύναμη της τέχνης, η "απορία" της σύγχρονης κριτικής, το θέατρο ως καλλιτεχνική και πολιτική πράξη αποτελούν στοιχεία μιας παράστασης που ερευνά τη νέα θεατρική φόρμα και αναζητεί την αξία του ποιητικού λόγου, καταδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του αριστοφανικού ερωτήματος.
''Τι μπορεί να σώσει την πόλη; Η ορμή του νεωτερικού ή το μεγαλείο του παρελθόντος; Ο Ευριπίδης ή ο Αισχύλος; Ο ρεαλισμός ή το υπερφυσικό;'' Σκηνοθεσία Γιάννης Κακλέας. Με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιάννη Ζουγανέλη, Φάνη Μουρατίδη, Λαέρτη Μαλκότση, Εβελίνα Παπούλια, Αγορίτσα Οικονόμου κ.ά.Στο 'Σχολείον" :Περαιώς 52, Μοσχάτο .Τηλ. 210 4833647. Ωρα 20.30. Ειστήρια 20 ευρώ, 15 ευρώ, 10 ευρώ, 5 ευρώ.

Handmade Theater

Από σήμερα έως τις 5 Οκτωβρίου, η ομάδα τέχνης Fabrica Athens , διρογανώνει το 2ο "Handmade and Recycled Theater" με στόχο να προβάλει παραστάσεις και συμμετοχές οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από την ιδιότητα του χειροποίητου και ανακυκλώσιμου. Σε μια εποχή όπου, λόγω συνθηκών και αναγκών, ο καλλιτέχνης καλείται να πειραματιστεί όσο ποτέ άλλοτε με ζητήματα πέραν της παραστατικής του δράσης, αναλαμβάνοντας τον φωτισμό, την ενδυματολογία, τα σκηνικά και την αναδιαμόρφωση τους από ήδη υπάρχοντα υλικά ή ακόμα το μακιγιάζ, την αφισοκόλληση αλλά και την επικοινωνία μιας παράστασης - το Φεστιβάλ του χειροποίητου συγκεντρώνει ομάδες και δημιουργούς από όλα είδη τέχνης. Τεχνοχώρος Φάμπρικα: Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 και Ευρυμέδοντος. Ωρα 20.00. Εισοδος 5 ευρώ.

ΒΙΒΛΙΟ

Η Μάργκαρετ 'Ατγουντ στο Public Συντάγματος

Η διάσημη και βραβευμένη με Μπούκερ, Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Ατγουντ, στα πλαίσια της επίσκεψης της στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση των εκδόσεων Ψυχογιός, θα συναντηθεί με το κοινό της και θα υπογράψει αντίτυπα του νέου βιβλίου της "Το τέλος του κόσμου", στο Public του Συντάγματος:Καραγιώργη Σερβίας 1 Τηλ.210 3246210. Ωρα 13.00

"Το Πέρα των Ελλήνων"

Για το βιλίο της Ιώς Τσοκώνα "Το Πέρα των Ελλήνων. Στην Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα" μιλούν οι συγγραφείς Θωμάς Κοροβίνης και Κώστας Στοφόρος.Στο βιβλιοπωλείο Ιανός: Σταδίου 24. Ωρα 20.30

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Γιατί αρχαιολόγος αποκαλεί μη ελληνικό τον τάφο;

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή