Αμφίπολη: Τι υπάρχει πίσω από τη μαρμάρινη θύρα του τρίτου θαλάμου;

Σε τελική ευθεία περνάει η ανασκαφική έρευνα στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά της Αμφίπολης, με την αγωνία να κορυφώνεται.

Αμφίπολη: Τι υπάρχει πίσω από τη μαρμάρινη θύρα του τρίτου θαλάμου;
5'

Η σκαπάνη της Κατερίνας Περιστέρη έφερε στο "φως" νέα σημαντικά ευρήματα, που ενισχύουν την άποψή της ότι πρόκειται για μακεδονικό τάφο. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε τμήμα από δίφυλλη μαρμάρινη θύρα, ενώ μια σκάλα ή ράμπα φαίνεται να οδηγεί στον τέταρτο χώρο, στην καρδιά του μνημείου, σε βάθος δύο μέτρων.

Μόλις αφαιρέθηκαν τα χώματα από τον τρίτο θάλαμο στο ταφικό μνημείο οι αρχαιολόγοι αντίκρισαν μία θύρα από μάρμαρο Θάσου με εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Μάλιστα βρέθηκε και ο μεντεσές. Αυτό το γεγονός οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία μορφή μακεδονικού τάφου.

Πίσω από την περίτεχνη δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα, κλιμακώνεται ο τρίτος θάλαμος του ταφικού μνημείου, με μέγιστο ύψος σχεδόν 8,5 μέτρα, ενώ έχει ένα βύθισμα όπως εκτιμάται περίπου δύο μέτρα.

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι οι καταστροφές στην μαρμάρινη πόρτα προήλθαν είτε από βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα.

Όπως επισημαίνουν, η θύρα ενδέχεται να έσπασε τα μεταγενέστερα χρόνια της κατασκευής της εξαιτίας σεισμών που σημειώθηκαν στην περιοχή είτε και άλλων φυσικών φαινομένων (πλημμύρες κ.λπ.).

2154235

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει» δήλωσε η επικεφαλής των ανασκαφών, Αικατερίνη Περιστέρη.

Το τι κρύβεται πίσω από την μαρμάρινη πόρτα εντείνει την αγωνία για τις νέες επικείμενες αποκαλύψεις. Ο τρίτος θάλαμος είναι βαθύτερος κατά δύο μέτρα, ωστόσο ακόμη δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά αν έχει σκάλα καθώς έχει πολύ χώμα.

Αναφορικά με τον «ένοικο» ή τους «ενοίκους»του ταφικού μνημείου, η κ. Περιστέρη απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς. Άμα δεν τελειώσουν μια ανασκαφή οι αρχαιολόγοι ποτέ δεν μπορούν να πουν ποιος ή ποιοι είναι μέσα».

Αναφερόμενη στην υποστύλωση που γίνεται, η κ. Περιστέρη επεσήμανε ότι προχωρούν πολύ καλά και είναι δουλειές που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και για την ασφάλεια των εργαζομένων και για την ασφάλεια του μνημείου.

Επίσης βρέθηκαν και σιδερένια και χάλκινα καρφιά που, ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι αντιστοιχούν σε κάποιο φορείο νεκρού.

Η σημασία αυτών των ευρημάτων είναι μεγάλη, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι πρόκειται για τυπική μορφή μακεδονικού τάφου.

Ισχυρές ενδείξεις ότι ο τάφος στην Αμφίπολη έχει συληθεί

Παραδέχεται πλέον το υπουργείο Πολιτισμού, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι ο τάφος στην Αμφίπολη είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει συληθεί.

Τόσο η επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη, όσο και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη εκτίμησαν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι μπήκαν τυμβωρύχοι στον τάφο.

Συγκεκριμένα, για το ενδεχόμενο να έχει συληθεί ο τάφος από τυμβωρύχους, η Κατερίνα Περιστέρη εξέφρασε τη γνώμη πως είναι πιθανό στα αρχαία χρόνια να είχαν μπει τυμβωρύχοι, αλλά θα ήταν δύσκολο να έχουν φτάσει μέσα, ενώ η κ. Μενδώνη συμπλήρωσε: «Η τυμβωρυχία ήταν σύνηθες φαινόμενο στην αρχαιότητα. Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι στα αρχαία χρόνια έγιναν απόπειρες σύλησης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι πού έφτασαν».

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του τάφου, Άννα Παναγιωταρέα, αναλύει γιατί οι Καρυάτιδες είναι Ελληνίδες

αρχείο λήψης

Όπως αναφέρει η κα Παναγιωταρέα, το κείμενο που έχει αναρτήσει ανήκει στον καθηγητή Παύλο Ν. Ευθυμίου. Σε αυτό αναλύεται η ανατομία των ποδιών που έχουν οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης (το δεύτερο δάχτυλο μεγαλύτερο από το πρώτο), το λεγόμενο Morton's toe, που στην γλυπτική ονομάζεται "ελληνικό πόδι".

Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης αποκαλύπτουν την καταγωγή τους και κλείνουν στόματα!

Στην ιατρική ονομάζεται Morton's toe, στην γλυπτική ονομάζεται Ελληνικό Πόδι.

Είναι η κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού μας, αυτό δίπλα στο μεγάλο, είναι μακρύτερο από το πρώτο. Στα φυσιολογικά πόδια υπάρχουν 3 τύποι. Το Αιγυπτιακό Πόδι, στο οποίο από το μεγάλο δάχτυλο μέχρι το μικρότερο υπάρχει μια διαγώνιος ευθεία με το μεγάλο δάχτυλο μακρύτερο από όλα, το Ρωμαϊκό Πόδι ή και τετράγωνο, όπου όλα τα δάχτυλα είναι σε μία οριζόντια ευθεία και το Ελληνικό Πόδι όπως περιέγραψα πριν. Η μεγάλη (70-80%) πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει το Αιγυπτιακό Πόδι, καθώς είναι το «κανονικό» οστεολογικά, αυτό το οποίο «πρέπει» να έχει ο κάθε άνθρωπος με βάση την οστεϊκή κατασκευή του είδους μας. Υπάρχει ολόκληρο κίνημα μάλιστα στις ιατρικές κοινότητες παγκοσμίως, να καταργηθεί ο όρος «Αιγυπτιακό» καθώς είναι το ορθό επιστημονικά.

Δεν υπάρχει όμως καμιά αμφισβήτηση για τον όρο «Ελληνικό», παρά μόνο η σιωπηρή αντικατάστασή του από τον όρο Morton's toe και τον χαρακτηρισμό του ως οστεϊκή δυσμορφία.

Ποιά είναι όμως η διαφορά με τα άλλα είδη εκτός από το μέγεθος των μεταταρσίων οστών; Το Ελληνικό Πόδι είναι κληρονομικό!

Απίστευτο; Αν ήταν μόνο αυτό, πιθανόν όχι. Το απίστευτο είναι ότι η «δυσμορφία» του Ελληνικού Ποδιού συνδέεται γονιδιακά με Έλληνες.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει μεγαλύτερο δεύτερο δάχτυλο στο πόδι του, έχει απαραίτητα Ελληνικά γονίδια;

ΝΑΙ!!!
Και αυτό ΕΙΝΑΙ απίστευτο και είναι πιθανόν το στοιχείο το οποίο γίνεται προσπάθεια να «ξεχαστεί», μετατρέποντας το γενετικό αυτό χαρακτηριστικό σε οστεϊκή δυσμορφία.

Στη γλυπτική, υπάρχουν αμέτρητες αποδείξεις για την γνώση της ύπαρξης του χαρακτηριστικού αυτού στους Έλληνες από τα πανάρχαια χρόνια. ΟΛΑ τα αγάλματα της Ελληνικής αρχαιότητας τα οποία απεικονίζουν φιγούρες Ελλήνων, φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό καθαρό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το απεικόνιζαν στα έργα τους. Γνώριζαν την διαφορετικότητα τους και το έδειχναν.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν τυπική μορφή «μακεδονικού τάφου»

Αμφίπολη: Βρέθηκε δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα στον τρίτο θάλαμο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή