Μανόλης Ανδρόνικος: Τι σκεφτόταν, όταν κράτησε στα χέρια του τα οστά του Φιλίππου

Τα Χριστούγεννα του 1977, η Ελλάδα βρίσκεται για πολλές ημέρες στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων όλου του κόσμου, όταν ήρθε στο «φως»ο πρώτος ασύλητος μακεδονικός τάφος

Μανόλης Ανδρόνικος: Τι σκεφτόταν, όταν κράτησε στα χέρια του τα οστά του Φιλίππου
2'

Ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος κι η ομάδα του, στις 8 Νοεμβρίου, είχαν βρεθεί μπροστά σε ένα αρχαιολογικό εύρημα, που προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας.

Τι έγραψε ο σπουδαίος αρχαιολόγος, όταν συνειδητοποίησε όταν βρισκόταν μπροστά σε μια μεγάλη αποκάλυψη!

«Πήρα το τσαπάκι της ανασκαφής, που έχω μαζί μου από το 1952, έσκυψα στο λάκκο και άρχισα να σκάβω με πείσμα και αγωνία το χώμα κάτω από το κλειδί της καμάρας. Ολόγυρα ήταν μαζεμένοι οι συνεργάτες μου. [...] Συνέχισα το σκάψιμο και σε λίγο ήμουν βέβαιος. Η πέτρα του δυτικού τοίχου ήταν στη θέση της, απείραχτη, στέρια. [...] -Είναι ασύλητος! Είναι κλειστός! Ήμουν ευτυχισμένος βαθιά. Είχα λοιπόν βρει τον πρώτο ασύλητο μακεδονικό τάφο. Εκείνη τη στιγμή δεν ενδιαφερόμουν για τίποτε άλλο. Εκείνη τη νύχτα –όπως και όλες τις επόμενες– στάθηκε αδύνατο να κοιμηθώ περισσότερο από δυο τρεις ώρες. Γύρω στις 12, τα μεσάνυχτα, πήρα το αυτοκίνητο και πήγα να βεβαιωθώ αν οι φύλακες ήταν στη θέση τους. Το ίδιο έγινε και στις 2 και στις 5 το πρωί. Οπωσδήποτε, συλλογιζόμουν, μέσα στη σαρκοφάγο πρέπει να κρύβεται μια ωραία έκπληξη. [...] Μπορώ να φέρω στη συνείδησή μου ολοκάθαρα την αντίδραση που δοκίμασα καθώς έλεγα μέσα μου : "Αν η υποψία που έχεις ότι ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο είναι αληθινή –και η χρυσή λάρνακα ερχόταν να ενισχύσει την ορθότητα αυτής της υποψίας– κράτησες στα χέρια σου τη λάρνακα και τα οστά του". Νομίζω πως δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου τέτοια αναστάτωση ούτε θα δοκιμάσω ποτέ άλλοτε».

Βιογραφία

Γεννήθηκε σαν σήμερα στην Προύσα στις 23 Οκτωβρίου 1919 και έζησε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1952 έγινε καθηγητής Κλασικής Aρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1954 έως το 1955 θα μετεκπαιδευτεί στην Οξφόρδη, δίπλα στον καθηγητή σερ Τζον Μπίζλεϊ. Πραγματοποίησε πολλές ανασκαφικές έρευνες στη Βέροια, τη Νάουσα, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, αλλά το κύριο ανασκαφικό του έργο ήταν στη Βεργίνα.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: «Στον τρίτο θάλαμο, πίσω από τα αγγεία, θα βρουν το νεκρό»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή