Στη Θεσπρωτία με τον Edward Lear

Περιήγηση στα μέρη που περπάτησε και ζωγράφισε ο μεγάλος Άγγλος ποιητής και τοπιογράφος Edward Lear μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη και σύγχρονες φωτογραφίες των τοπίων, προσφέρει η έκθεση που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής (14/11/14) στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσπρωτίας.

Στη Θεσπρωτία με τον Edward Lear
3'

Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό το σχετικά άγνωστο έργο του Άγγλου ζωγράφου, ποιητή και περιηγητή Edward Lear για τον ευρύτερο Θεσπρωτικό χώρο, από την Πάργα έως το Βουθρωτό και από τους Φιλιάτες έως τη Δωδώνη, τον οποίο εκείνος περιηγήθηκε κατά τα έτη 1849, 1856 και 1857.

Στο σύνολο των γνωστών, μέχρι σήμερα, έργων του Lear για την περιοχή συγκαταλέγονται περισσότερα από 40 σχέδια, υδατογραφίες, λιθογραφίες και ελαιογραφίες, που ζωντανεύουν με φωτογραφική λεπτομέρεια και ποιητική διάθεση, τους τόπους που τόσο πολύ μάγεψαν τον ευαίσθητο βικτωριανό καλλιτέχνη. Μοναδικές απεικονίσεις της Παραμυθιάς, του Σουλίου, των Φιλιατών, του Μαργαριτίου, της Πάργας, τοπίων δίπλα στον Καλαμά, τον Αχέροντα και τον Παύλα, αλλά και κατοίκων με φορεσιές της εποχής μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο προσφέροντας, σαν ένα περιηγητικό αφήγημα, πολύτιμες πληροφορίες για μια Θεσπρωτία που χάθηκε για πάντα.

Τα αυθεντικά έργα του Edward Lear από τη συλλογή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης/Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και το αρχείο του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, καθώς και πιστές αναπαραγωγές έργων που βρίσκονται στη συλλογή της βιβλιοθήκης Houghton του Πανεπιστημίου Harvard, της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας και σε ιδιωτικές συλλογές, που παραχωρήθηκαν για τον σκοπό αυτό.

Σε συνδυασμό με αποσπάσματα από τα ημερολογιακά του κείμενα και πρόσθετο εποπτικό υλικό, η έκθεση προσπαθεί να φωτίσει πτυχές της ζωής και του πολύπλευρου έργου του Edward Lear και να κάνει έκδηλη την ιδιαίτερη αγάπη του για την περιοχή. Δεν υπάρχει, άλλωστε, ανθολογία του έργου του Lear που να μην περιλαμβάνει μια άποψη του Σουλίου ή της Πάργας, δύο περιοχές που ο ίδιος λάτρεψε. Και δεν θα ήταν υπερβολή η παραδοχή ότι ο μεγάλος θαυμασμός που έτρεφε για τους ανυπότακτους Σουλιώτες στάθηκε η αφορμή για να περιηγηθεί σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Η παρουσίαση της έκθεσης στηρίχτηκε στο πως ήταν το τοπίο, κυρίως των πόλεων της Θεσπρωτίας, όταν το ζωγράφισε ο Edward Lear και πως είναι σήμερα.
Δίπλα σε κάθε έργο του Lear, παρουσιάζονται οι αντίστοιχες σύγχρονες φωτογραφίες, μία επίπονη δουλειά του Μιχάλη Πασιάκου πρόεδρου του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, ο οποίος εντόπισε με ακρίβεια την οπτική γωνία του 'Αγγλου καλλιτέχνη. Για την πορεία του ζωγράφου στον ευρύτερο θεσπρωτικό χώρο επιλέχθηκε μια σύνθεση από τους «ΠΙΝΑΚΕΣ»,του Ηπειρώτη χαρτογράφου Μιχαήλ Χρυσοχόου και ειδικότερα ένας χάρτης του 1886.

«Ο ίδιος ο Lear είχε αποτυπώσει πολύ γενικά την πορεία του. Φυσικά η αποτύπωση της πορείας, έγινε με μεγάλη ακρίβεια και χρειάστηκε πολύ κόπο και χρόνο για να ολοκληρωθεί. Έτσι λύθηκαν αρκετά προβλήματα σε σχέση με το τοπίο και την αποτύπωσή του», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μιχάλης Πασιάκος.
Η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη-Μπότση κατά την εκδήλωση ανακοίνωσε ότι στα σημεία όπου στάθηκε και δημιούργησε ο Lear,θα αναρτήσει αντίγραφα των έργων του, με στόχο να παρουσιάσει τα τοπία στην εικαστική περιήγηση του καλλιτέχνη και να αποτελέσουν τουριστική διαδρομή.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα φιλοξενεί την περιοδική έκθεση «Στη Θεσπρωτία με τον Edward Lear» μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου του 2015.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή